Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Γ. Παπαστάμκος: Στη σωστή κατεύθυνση η πρόταση για ΕΝΤ

 
Την πρόταση που είχε υποβάλει στις 17 Φεβρουαρίου για ίδρυση ΕΝΤ, επανέφερε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Παπαστάμκος, παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο Επίτροπος Ολι Ρεν κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση.
O ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Παπαστάμκος
Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή, η βαθύτατη δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα, αλλά και η δημοσιονομική ανισορροπία σε άλλα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ, έφεραν στην επιφάνεια την ανάγκη συγκρότησης μίας πολιτικά κατευθυνόμενης ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης.
Ο κ. Παπαστάμκος ανέφερε ότι η εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών ενός κράτους μέλους της ευρωζώνης βαρύνει αναμφίβολα το ίδιο. Στο βαθμό, ωστόσο, που εντοπίζονται κερδοσκοπικά παίγνια εις βάρος του ευρώ απαιτείται συντονισμένη παρέμβαση για τη θωράκιση του κοινού νομίσματος.
Το κείμενο της ερώτησης του κ. Παπαστάμκου της 17ης Φεβρουαρίου 2010 έχει ως εξής:
«Η βαθύτατη δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα, αλλά και η δημοσιονομική ανισορροπία σε άλλα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ, εγείρουν ζήτημα στατικής-δυναμικής-αντοχής της ίδιας της κατασκευής της ΟΝΕ. Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών ενός κράτους μέλους της ευρωζώνης βαρύνει το ίδιο. Ωστόσο, η δημοσιονομική κρίση έφερε στην επιφάνεια την αναντιστοιχία μεταξύ της πλήρους και ενιαίας νομισματικής ένωσης και της ατελούς οικονομικής ένωσης της ΕΕ. Ερωτάται η Επιτροπή: Προτίθεται να προτείνει το σχεδιασμό και την καθίδρυση ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, του οποίου ο εξοπλισμός με πόρους και οι παρεμβατικές του δυνατότητες θα καλύπτουν δομικά ελλείμματα της ΟΝΕ και θα αντανακλούν μία περισσότερο τυπική και συντονισμένη ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση;»
www.naftemporiki.gr