*Πολλές οι παρουσίες στελεχών αλλά και απλών Νεοδημοκρατών το Σάββατο το πρωί στο Βελλίδιο αλλά και «χτυπητές» απουσίες…
*Άρεσαν οι προτάσεις για τη νέα δομή του κόμματος. Πολλοί πήραν το πράσινο φως για τη συνέχεια…
*Επαφές με στελέχη της ΝΔ είχαν, στα πλαίσια του προσυνεδρίου και κομματικά στελέχη του Νομού μας …
*Μάθαμε ότι κλείδωσε και υποψηφιότητα για τις εκλογές
*Μέχρι και τον τελευταίο ομιλητή άκουσε ο πρόεδρος Αντώνης Σαμαράς αφού δεν κουνήθηκε από την θέση από την έναρξη, ενώ πήρε και πολλά σημειώματα από σύνεδρους που δεν πρόλαβαν να πάρουν τον λόγο. Το μήνυμα ήταν σαφές από όλους : Ξαναχτίζουμε το οικοδόμημα από τα θεμέλια. “Γκρέμισε τα όλα” …
Η κύρια Ζωή 93 ετών περίμενε οκτώ ώρες μέχρι να τελειώσουν οι ομιλητές του προσυνεδρίου για να μιλήσει στο Αντώνη Σαμαρά. Όταν την πλησίασε κ.Σαμαράς αυτή σηκώθηκε από την καρέκλα της τον αγκάλιασε του είπε κουβέντες από καρδιάς και του έδωσε ένα φιλί, σα μάνα, όπως χαρακτηριστικά του είπε …
Ο έλληνας δήμαρχος της Μόσχας Γιαβριήλ Ποπώφ, από το βήμα συνεδρίου για τον ελληνισμό της Ρωσίας, διηγήθηκε περιστατικό που του συνέβη όταν ήταν ακόμα καθηγητής Πανεπιστημίου.
Τον ρώτησε λοιπόν ένας συνάδελφός του, ο οποίος γνώριζε την ελληνική καταγωγή του, πότε ήλθε στη Ρωσίας, πιστεύοντας ότι προέρχεται από τους έλληνες που μετά τον εμφύλιο εγκαταστάθηκαν στην ΕΣΣΔ.
- Εδώ γεννήθηκα σύντροφε του απάντησε ο κ. Ποπώφ.
- Οι γονείς σας;
- Και οι γονείς μου εδώ γεννήθηκαν.
- Ε, τέλος πάντων ο παππούς σας.
- Αγαπητέ συνάδελφε του απάντησε τελικά, και ο παππούς και ο προπάππος μου γεννήθηκαν εδώ. Και εμείς είμαστε εδώ 4 αιώνες πριν έρθετε εσείς οι Ρώσοι σ’ αυτά τα μέρη. Συμβιώσαμε ειρηνικά με τους Σκύθες και άλλα φύλλα.
Και τον αποστόμωσε κυριολεκτικά λέγοντάς του, στις φλέβες κάθε 4ου Ρώσου, ρέει ελληνικό αίμα…
Μετά το 1453 και το 1461 και την κατάλυση του βασιλείου των Κομνηνών, έχουμε μαζική φυγή προς την ομόθρησκη Ρωσία. Εκεί ενώθηκαν με τους παλαιότερα εγκατεστημένους Έλληνες και ανέπτυξαν ακμάζουσες κοινότητες.
Άλλωστε μέχρι τον 17ο αιώνα, η ρωσική εκκλησία ανήκει στον Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και αυτή φροντίζει για την αποστολή ιερέων στην αχανή αυτή χώρα.
Οι Ρώσοι αυτοκράτορες θεωρούσαν άλλωστε ότι είναι οι νόμιμοι διάδοχοι του θρόνου των Παλαιολόγων καθώς η ανεψιά του τελευταίου βυζαντινού αυτοκράτορα, του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, Ζωή, που μετονομάστηκε ως τσαρίνα σε Σοφία, είχε παντρευτεί τον Αυτοκράτορα της Ρωσίας Ιβάν.
Έναν αιώνα μετά , τον 18ο αιώνα, η Μεγάλη Αικατερίνη, ονομάζει τον εγγονό της συνειδητά Κωνσταντίνο, τον μεγαλώνει με ελληνίδες τροφούς, ώστε να μεγαλώνει με ελληνικό γάλα και τον προετοιμάζει για νέο αυτοκράτορα με μεταφορά της ρωσικής πρωτεύουσας στην Κωνσταντινούπολη.
Αυτό φάνηκε καθαρά τον επόμενο αιώνα. Όταν το 1914 η ΑΝΤΑΝΤ αποφασίζει το διαμελισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι Ρώσοι ζητούν τα στενά του Ελλησπόντου και την Κωνσταντινούπολη. Είχαν μάλιστα μετονομάσει την Πόλη σε Τσάριγκραντ, όπως αναφέρουν τα έγγραφα της εποχής.
Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον που ανέφερε ο καθηγητής Κώστας Φωτιάδης κατά το σεμινάριο για τους Έλληνες της Ρωσίας είναι και το εξής: Ο ελληνισμός της Ρωσίας δεν είναι μόνο ποντιακής καταγωγής. Η περιοχή της Μαριούπολης και γενικά της Ουκρανίας έχει αρκετό πληθυσμό και από την Ελλάδα και τα νησιά.
*Πολλά τα προνόμια που είχαν δοθεί στους Έλληνες της Ρωσίας, δείχνουν το σεβασμό απέναντι στο ελληνικό στοιχείο. Έλληνες από τη Μακεδονία και την Ήπειρο εγκαθίστανται στη Ρωσία σε δύσκολες περιόδους της τουρκοκρατίας. Σήμερα οι Έλληνες της Μαριούπολης ανέρχονται σε 170.000.
Χείμαρρος ο καθηγητής Κώστας Φωτιάδης για την ιστορία των Ελλήνων της Ρωσίας. Καυστικός για την περίοδο του Στάλιν. Κριτικός απέναντι στις ελληνικές κυβερνήσεις συνολικά και συνεχίζει…
Την Τετάρτη το σεμινάριο έχει σαν θέμα τη Δημοκρατία στον Πόντο. Αξίζει να το παρακολουθήσουμε..