Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Ερώτηση του Βουλευτή Πιερίας Κωνσταντίνου Κουκοδήμου


Προς:

-ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ



ΘΕΜΑ: ΕΓΓΥΗΤΙΚΕΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΙΑ ΕΠΟΧΙΑΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ



Κύριοι Υπουργοί,

Στο Νομό Πιερίας πολλοί αγρότες στη διάρκεια μιας καλλιεργητικής περιόδου, μετακαλούν αλλοδαπούς εργάτες για εποχιακή απασχόληση. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 16 του ν. 3386/05, ορίζεται ότι κάθε εργοδότης που επιθυμεί να μετακαλέσει υπηκόους τρίτων χωρών για εποχιακή απασχόληση, οφείλει μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά, να καταθέσει εγγυητική επιστολή τράπεζας ή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, που αντιστοιχεί σε ποσό ίσο τουλάχιστον με τις μηνιαίες αποδοχές του ανειδίκευτου εργάτη, η οποία επιστρέφεται στον εργοδότη μετά τη λήξη της άδειας διαμονής και την αναχώρηση του υπηκόου τρίτης χώρας από την Ελλάδα.

Πλην όμως σύμφωνα με την εγκύκλιο αριθ. 34/24-07-2008 που εκδόθηκε βάσει της Κ.Υ.Α. 12311/08/03.06.2008 που εφαρμόζεται για πρώτη φορά φέτος, για τους αλλοδαπούς που δεν επιστρέφουν μετά την ολοκλήρωση της περιόδου παραμονής τους, γίνεται κατάπτωση του ποσού υπέρ του Δημοσίου.

Στην Πιερία η ενεργοποίηση αυτής της διάταξης σε μια περίοδο ιδιαίτερα δυσμενή οικονομικά, υποχρεώνει 120 αγρότες του νομού να υποστούν την απώλεια των εγγυητικών τους που φτάνει στα 900 ευρώ περίπου ανά αλλοδαπό αγρότη.



Μετά από τα παραπάνω

Προτίθενται τα αρμόδια υπουργεία να αναστείλουν την ισχύ των δυο παραγράφων Θ 2 και 4 της εγκυκλίου ώστε να μην υποστούν οι αγρότες το άδικο και δυσβάσταχτο αυτό κόστος;







Ο Ερωτών Βουλευτής

Κώστας Κουκοδήμος