Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Στον εισαγγελέα 22 γιατροί λόγω κακοδιοίκησης

Φαινόμενα κακοδιοίκησης και αδιαφανών διαδικασιών με συνέπεια την παθογένεια του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, διαπιστώθηκαν ύστερα από αυτεπάγγελτο δειγματοληπτικό έλεγχο του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών στην Υπηρεσία Ασφάλισης Δημοσίου (ΥΠΑΔ) Ανατολικής Αθήνας.




Σύμφωνα με τη διεξαχθείσα έρευνα, προτείνεται η αναζήτηση ευθυνών σε 6 θεράποντες γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΟΠΑΔ, σε 9 ελεγκτές γιατρούς, σε 7 συμβεβλημένους γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και σε 5 διοικητικούς υπαλλήλους της ΥΠΑΔ Ανατολικής Αθήνα, ενώ όπως σημειώνεται η έκθεση θα αποσταλεί στον εισαγγελέα Εφετών για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών.



Συνοπτικά, μερικά από τα σημαντικότερα ευρήματα που διαπιστώθηκαν από τους Ελεγκτές είναι:



- Στις ιατρικές εντολές των συμβεβλημένων γιατρών και Διαγνωστικών Κέντρων, εντοπίσθηκαν περιπτώσεις με ανύπαρκτο ή λανθασμένο ΕΜΑΔ (Ενιαίο Μητρώο Ασφαλισμένων Δημοσίου) ασφαλισμένων, με υπογραφή ελεγκτή ιατρού μεταγενέστερη της πραγματοποίησης της εξέτασης και άλλες πολλές παραβάσεις των κανονισμών.



- Ασφαλισμένοι, κάτοικοι επαρχίας, πραγματοποίησαν μικροβιολογικές εξετάσεις σε Διαγνωστικό Κέντρο της Αθήνας την ίδια ημέρα της συνταγογράφησης από γιατρό της επαρχίας και θεώρησης επίσης από ελεγκτή ιατρό της επαρχίας.



- Παρουσιάζεται μεγάλη απόκλιση στις καταβληθείσες δαπάνες σε συμβεβλημένους ιατρούς ίδιων ειδικοτήτων, καθώς και σε Διαγνωστικά Κέντρα. Ιδιαίτερα υψηλές δαπάνες ετησίως, καταβλήθηκαν σε ορισμένους ιατρούς και διαγνωστικά κέντρα.



- Κατεβλήθησαν δαπάνες για νοσηλεία ασφαλισμένων σε Γενική Κλινική η οποία δεν έχει συνάψει σύμβαση «εσωτερικών ασθενών» με την ΥΠΑΔ Ανατολικής Αθήνας, και χωρίς να έχουν ελεγχθεί οι τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για την ανάθεση της νοσηλείας εσωτερικών ασθενών ασφαλισμένων του ΟΠΑΔ. Στην εν λόγω κλινική εκκαθαρίσθηκαν 4.407.605,04 €, 3.732.604,66 €, 8.518.922,56 € και 1.589.428,12 € για τα έτη 2006, 2007, 2008 και 2009 αντίστοιχα. Για το έτος 2008 παρατηρείται αύξηση των δαπανών κατά 50% σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.



- Διαπιστώθηκαν πλημμέλειες και ελλείψεις κατά την αρχική σύναψη ή ανανέωση συμβάσεων γιατρών και διαγνωστικών κέντρων.



- Κατά την εκκαθάριση δαπανών παραβιάζονται οι όροι των συμβάσεων, ενώ αποκαλύφθηκε ότι κατά τη διενέργεια Πρόχειρου Μειοδοτικού Διαγωνισμού για την ανάθεση της ηλεκτρονικής καταγραφής και του ελέγχου των ιατρικών επισκέψεων των συμβεβλημένων με την ΥΠΑΔ γιατρών πανελλαδικά, για τον 9ο, 10ο, 11ο και 12ο του 2005, διαπιστώθηκαν φαινόμενα παραβιάσεων της κείμενης νομοθεσίας και αδιαφανών διαδικασιών (κατάτμηση αντικειμένου).



- Επίσης, δεν έχει αναπτυχθεί βάση δεδομένων για τον έλεγχο της συχνότητας της συνταγογράφησης ανά ασφαλισμένο, της χρήσης φαρμάκων, της συχνότητας πραγματοποίησης των ιατρικών πράξεων κλπ, με αποτέλεσμα να καταβάλλονται ιδιαίτερα μεγάλα ποσά στους συμβεβλημένους φαρμακοποιούς.



- Έχουν καταβληθεί πάρα πολύ μεγάλες δαπάνες ετησίως με αύξηση περίπου 57,11% το έτος 2009, σε συμβεβλημένους φαρμακοποιούς.