Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Ερώτηση του βουλευτή Πιερίας Κώστα Κουκοδήμου


Προς τους υπουργούς:
1.Οικονομίας
2.Μεταφορών –Υποδομών και Δικτύων

ΘΕΜΑ: ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΛΟΓΩ ΤΕΜΠΩΝ

Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της ICAP AE, που εκπόνησε το Επιμελητήριο Πιερίας , το 70,1% των Πιερικών επιχειρήσεων έχουν μη αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα λόγω του κλεισίματος των Τεμπών.
Ανά Τομέα Δραστηριότητας, γίνεται εμφανές ότι περισσότερο επηρεάσθηκε ο τομέας του Τουρισμού, συνδέοντας τα μη αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα με το κλείσιμο των Τεμπών σε ποσοστό 93%, ακολουθούν οι Υπηρεσίες με ποσοστό 82%, ενώ σχετικά μικρότερη είναι η επίδραση στην μεταποίηση με ποσοστό 46%.

Εξάγεται από την έρευνα ότι έχουν πληγεί περισσότερο οι Δήμοι Ανατολικού Ολύμπου, Λιτόχωρου, Πιερίων, Παραλίας και Μεθώνης. Το μέγεθος της επίπτωσης είναι σημαντικά μεγαλύτερο στη νότια Πιερία, ακολουθούν η Βόρεια και η Κεντρική Πιερία.

Στην ίδια έρευνα αναφέρονται ακόμη τα εξής πολύ σημαντικά στοιχεία:
Σε σχέση με την εξέλιξη των οικονομικών αποτελεσμάτων κατά το έτος 2009 έναντι του 2008:
οι επιχειρήσεις που εμφάνισαν ανοδικό κύκλο εργασιών το 2009 έναντι του 2008 επηρεάστηκαν λιγότερο από το κλείσιμο των Τεμπών, σε σχέση με τις επιχειρήσεις που εμφάνισαν πτωτικό κύκλο εργασιών το 2009 έναντι του 2008
Αντίστοιχα, οι επιχειρήσεις που εμφάνισαν ανοδικά κέρδη προ φόρων το 2009 έναντι του 2008 επηρεάστηκαν λιγότερο από το κλείσιμο των Τεμπών, σε σχέση με τις επιχειρήσεις που εμφάνισαν πτωτικά κέρδη προ φόρων το 2009 έναντι του 2008.

Σε σχέση με τη εξέλιξη των οικονομικών αποτελεσμάτων κατά το δίμηνο Δεκ 2009 – Φεβ 2010 έναντι του διμήνου Δεκ 2008 – Φεβ 2009:
οι επιχειρήσεις που εμφάνισαν ανοδικό κύκλο εργασιών το δίμηνο Δεκ2009-Φεβ2010 έναντι του διμήνου Δεκ2008-Φεβ2009 επηρεάστηκαν λιγότερο από το κλείσιμο των Τεμπών, σε σχέση με τις επιχειρήσεις που εμφάνισαν πτωτικό κύκλο εργασιών.
οι επιχειρήσεις που εμφάνισαν ανοδικά κέρδη προ φόρων το δίμηνο Δεκ2009-Φεβ2010 έναντι του διμήνου Δεκ2008-Φεβ2009 επηρεάστηκαν λιγότερο από το κλείσιμο των
Τεμπών, σε σχέση με τις επιχειρήσεις που εμφάνισαν πτωτικά κέρδη προ φόρων.

Οι κύριοι λόγοι σχετιζόμενοι με το κλείσιμο των Τεμπών που οδήγησαν σε μη αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα είναι η απώλεια κύκλου εργασιών λόγω μειωμένων διελεύσεων στην περιοχή δραστηριοποίησης σε ποσοστό 82% και η μείωση ανταγωνιστικότητας σε σχέση με ομοειδής επιχειρήσεις άλλων νομών σε ποσοστό 23%.

Γίνεται σαφές κύριοι υπουργοί ότι η Πιερία έχει δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα στην οικονομία της, εν μέσω της οικονομικής κρίσης που ούτως ή άλλως είχε κάνει εμφανή τα σημάδια της στην τοπική οικονομία.

Οι αρμόδιοι υπουργοί, κατ’επανάληψη έκαναν λόγο για αποζημίωση και μέτρα ανακούφισης των πληγέντων, πλην όμως μέχρι σήμερα δεν έχουν αυτά ονοματιστεί.

Μετά τα παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
-Προτίθεται η πολιτεία να λάβει μέτρα ανακούφισης των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί στην Πιερία;
-Θα προχωρήσει σε ρυθμίσεις σε ο,τι αφορά την αποπληρωμή δανείων, οφειλών σε Εφορία και Ασφαλιστικά ταμεία;