Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΑ ΝΥΧΤΕΡΙΝΑ ΜΑΓΑΖΙΑ




Λουκέτο για ένα μήνα σε 60 επώνυμα νυχτερινά μαγαζιά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ύστερα από χρόνιες διαπιστώσεις εκτεταμένης φοροδιαφυγής ετοιμάζεται να βάλει το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», στους 60 ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων που είχαν κάνει καθεστώς τη μη έκδοση αποδείξεων, έρχονται κατ' αρχήν λουκέτα για έναν μήνα και σε περίπτωση υποτροπής το λουκέτο θα έχει διάρκεια έξι μηνών.

Παράλληλα επιστρατεύονται εισαγγελείς για υποθέσεις ύψους άνω των 150.000 ευρώ, όπου η φοροδιαφυγή αποτελεί κακούργημα και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι από το ΣΔΟΕ σε όλη τη χώρα, ιδίως ενόψει της καλοκαιρινής σεζόν.

Νυχτερινά κέντρα, μπαρ και πολυτελή εστιατόρια στα νησιά μπαίνουν στο στόχαστρο των ελέγχων, χωρίς να τίθενται σε δεύτερη μοίρα οι έλεγχοι σε ελεύθερους επαγγελματίες όπου επίσης υπάρχουν ενδείξεις εκτεταμένης φοροδιαφυγής.

Τα λουκέτα στα νυχτερινά κέντρα έρχονται μετά από χρόνιες διαπιστώσεις εκτεταμένης φοροδιαφυγής που έμενε στο απυρόβλητο με την επιβολή πολύ μικρών προστίμων.

Στοιχεία που προκύπτουν από τις φορολογικές δηλώσεις των συγκεκριμένων καταστηματαρχών δείχνουν ότι τρία στα τέσσερα νυχτερινά κέντρα και μπαρ δηλώνουν ετήσια έσοδα κάτω από 15.000 ευρώ, φτάνουν δηλαδή να κερδίζουν λιγότερα από τη συντριπτική πλειονότητα μισθωτών και συνταξιούχων.

Παλαιότερες διασταυρώσεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων έδειξαν ότι μεταξύ 1.600 νυχτερινών κέντρων και μπαρ, τα 831 εμφάνισαν ζημίες και 361 κέντρα διασκέδασης δήλωσαν στην Εφορία καθαρά έσοδα έως 15.000 ευρώ.

Στον αντίποδα μόλις 311 κέντρα διασκέδασης εμφάνισαν καθαρά έσοδα από 15.000 έως 80.000 ευρώ, ενώ πάνω από 80.000 ευρώ δήλωσαν μόλις 97 κέντρα διασκέδασης.
Newsroom ΔΟΛ