Τρίτη 18 Μαΐου 2010

ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ


Τις καλλιέργειες κερασιών και ακτινιδίων που υπέστησαν  ζημιές από την ανεμοθύελλα επισκέφθηκε  ο Νομάρχης Πιερίας με κλιμάκιο της Διεύθυνσης Γεωργίας


Τις καλλιέργειες κερασιών, ακτινιδίων και αμπελιών που επλήγησαν από την ισχυρή ανεμοθύελλα που σημειώθηκε στην Πιερία κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, επισκέφθηκε το πρωί της Δευτέρας 17 Μαΐου 2010, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Γεωργίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πιερίας με επικεφαλής τον Νομάρχη Πιερίας Γιώργο Παπαστεργίου.

Στο Νομό Πιερίας, από την  παρατεταμένη ανεμοθύελλα προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες των πρώιμων κερασιών του Λόφου και της Ράχης καθώς και του Κολινδρού, αλλά και εκτεταμένες καταστροφές σε καλλιέργειες ακτινιδίων και σε επιτραπέζια αμπέλια, που βρίσκονται στην περίοδο της ανθοφορίας, στην περιοχή του Δήμου Δίου. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η καταστροφή στα κεράσια είναι ολοκληρωτική και ανέρχεται στο 100% της παραγωγής σε μια έκταση 2.500 στρεμμάτων στην περιοχή του Δήμου Πέτρας και 1.250 στρεμμάτων στην περιοχή του Δήμου Κολινδρού, ενώ πολλές είναι και οι εκτάσεις των ακτινιδιών και των αμπελιών που έχουν υποστεί καταστροφή σε υψηλό ποσοστό.

Στις περιοχές που επλήγησαν  βρέθηκε και η ανταποκρίτρια του ΕΛΓΑ στο Νομό Πιερίας Χριστίνα Φουρκιώτη, η οποία ενημερώθηκε από τον Νομάρχη, τις υπηρεσίες και τους παραγωγούς για το μέγεθος των καταστροφών, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών.

Ο Νομάρχης, μαζί με τους γεωπόνους  της Διεύθυνσης Γεωργίας επισκέφθηκε καλλιέργειες κερασιών στη Ράχη και στο Λόφο του Δήμου Πέτρας όπου συνομίλησε με τους παραγωγούς για την καταστροφή που έχουν υποστεί, αλλά και για τη διαδικασία καταγραφής των ζημιών και διεκδίκησης των αποζημιώσεων. Ακολούθησε σύσκεψη στο διαλογητήριο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ράχης, παρουσία της βουλευτού Πιερίας Μαρίας Μίχου και των καλλιεργητών, όπου ο Νομάρχης και οι παραγωγοί ενημέρωσαν την επόπτρια του ΕΛΓΑ για το μέγεθος της καταστροφής και συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες για τον τρόπο καταγραφής και αποτίμησης των ζημιών.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν τον Δήμο Δίου όπου έγινε αυτοψία  σε ακτινίδια και αμπέλια, παρουσία των βουλευτών Πιερίας Θανάση Παπαγεωργίου και Μαρίας Μίχου και του Δημάρχου Δίου Γρηγόρη Παπαχρήστου και ακολούθως το κλιμάκιο επισκέφθηκε κερασώνες στον Δήμο Κολινδρού, παρουσία του Αντιδημάρχου Κολινδρού Νίκου Πλατσά και αγροτών της περιοχής.

Σε δηλώσεις του κ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς οι ζημιές στους κερασώνες είναι τεράστιες, καθολικές και έγιναν την περίοδο κορύφωσης της συγκομιδής. «Εμείς από την πλευρά μας, εγώ προσωπικά αλλά και οι βουλευτές του Νομού, με τους οποίους έχουμε ανοιχτή γραμμή, θα διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο να έρθουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι αποζημιώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νομάρχης, προσθέτοντας ότι οι ζημιές είναι μεγάλες και αφορούν στο ετήσιο εισόδημα των αγροτών.

Ο Νομάρχης χαρακτήρισε την καταστροφή στα κεράσια ολοκληρωτική, καθώς όπως είπε όσα κεράσια δεν έπεσαν από τον αέρα, χτυπήθηκαν και καταστράφηκε μια παραγωγή, που μόλις είχε αρχίσει η συγκομιδή της.