Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

14 Γαλάζιες Σημαίες για την Πιερία


SHMAIA_1
…αριθμός που την κατατάσσει στην 8η, πανελλαδικά, θέση και στην 4η θέση της λίστας των νομών της ηπειρωτικής χώρας

Ανακοινώθηκαν χθες από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, συντονιστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες» στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών και μαρινών για το έτος 2010. Συνολικά, η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 2884 ακτές και 627 μαρίνες. Με 421 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει και πάλι τη 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 41 χώρες.


SHMAIA_2Πρώτος σε αριθμό Γαλάζιων Σημαιών στη χώρα είναι ο νομός Λασιθίου της Κρήτης (42) και ακολουθούν η Χαλκιδική (40), η Κέρκυρα (35), η Ρόδος (33), τα Χανιά (27), η Μαγνησία (22), η Καβάλα (16), ενώ στην 8η θέση βρίσκεται η Πιερία, μαζί με τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο της Κρήτης που έχουν από 14.
Εξαιρώντας τα νησιά, η Πιερία σκαρφαλώνει στη 4η θέση των νομών της ηπειρωτικής χώρας που κατέχουν τις περισσότερες Γαλάζιες Σημαίες.

Οι ακτές του νομού που βραβεύτηκαν για το 2010

Δήμος Κορινού 1: Κορινός
Δήμος Παραλίας 3: Περίσταση, Παραλία, Καλλιθέα
Δήμος Κατερίνης 1: Ολυμπιακή Ακτή
Δήμος Ανατολ. Ολύμπου 9: Λεπτοκαρυά 1, Λεπτοκαρυά 2, Σκοτίνα, Παντελεήμονας 1, Παντελεήμονας 2, Πλαταμώνας 1, Πλαταμώνας 2, Ν. Πόροι, Ν. Πόροι 2/Αμμόλοφοι


SHMAIA_3Σύμφωνα με τον συντονιστή του Διεθνούς αυτού προγράμματος στην Ελλάδα, την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, η «Γαλάζια Σημαία» είναι «διεθνές σύμβολο ποιότητας, το πιο γνωστό, ίσως, περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο, και απονέμεται από το 1987 σε όσες ακτές και μαρίνες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του».
Αυτό σημαίνει ότι οι ακτές της Πιερίας που βραβεύτηκαν δε διαθέτουν μόνο καθαρή θάλασσα αλλά τηρούν τα συνολικά 29 κριτήρια που θέτει το πρόγραμμα, τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και προστασία του περιβάλλοντος της ακτής και του παράκτιου χώρου.

Αναλυτικά, όλα τα αυστηρά κριτήρια, που πρέπει να πληρούν οι βραβευμένες ακτές μας, για να γνωρίζετε τι θα βρείτε (ή δεν θα βρείτε, πράγμα που συνιστά σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας του προγράμματος) είναι:

Καθαριότητα θάλασσας και ακτής
-Ποιότητα των νερών κολύμβησης, που επιβεβαιώνεται με δειγματοληπτικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται 2 φορές τον μήνα, κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου (1/6 – 31/10) από διαπιστευμένα εργαστήρια, με μέγιστη απόσταση μεταξύ δύο δειγματοληψιών, 17 ημέρες.  
-Μη απόρριψη στην περιοχή βιομηχανικών και αστικών λυμάτων, χωρίς κατάλληλη επεξεργασία.
-Επαρκείς κάδοι απορριμμάτων, που να αδειάζονται σε τακτά διαστήματα.
-Συνεχής, περιοδικός καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κ.λπ.

Οργάνωση ακτής
SHMAIA_4-Συνεχής πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα των νερών κολύμβησης, με την ανάρτηση των αποτελεσμάτων μικροβιολογικών αναλύσεων στον Πίνακα Ανακοινώσεων των ακτών.
-Σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση τυχόν θαλάσσιας ρύπανσης εξ ατυχήματος, με άμεση ενημέρωση του κοινού.
-Απαγόρευση της κίνησης οχημάτων και μοτοποδηλάτων στην ακτή.
-Απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης.
-Επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης.

Ασφάλεια επισκεπτών
-Εκπαιδευμένοι ναυαγοσώστες σε υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ή άμεση πρόσβαση σε τηλέφωνο για περίπτωση ανάγκης, σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες.
-Προσφορά υπηρεσιών για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).

Προστασία της φύσης και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση
-Έντυπες πληροφορίες και οδηγίες συμπεριφοράς για την ακτή, καθώς και για περιοχές με ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον, χλωρίδας και πανίδας, στον παράκτιο χώρο.
-Αναφορά στην οργάνωση δραστηριοτήτων του διαχειριστή ακτής, που να προβάλουν ενεργά το ενδιαφέρον του για το φυσικό περιβάλλον της ακτής και την ανάγκη προστασίας του.

Σημειωτέον ότι το πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες» υποστηρίζει και η ΚΕΔΚΕ, που παροτρύνει τους ΟΤΑ να συμμετέχουν, καθώς και το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Στη δε Εθνική Επιτροπή Κρίσεων συμμετέχουν ακόμη εκπρόσωποι του Υπουργείου Εσωτερικών, Υγείας, Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Πολιτισμού και Τουρισμού, του ΕΟΤ και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
ΠΗΓΗ: ΠΟΛΙΤΕΙΑ