Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Πρώτη συνεδρίαση της υποεπιτροπής Αθλητισμού της Βουλής



-Τα μέλη της επιτροπής ενημέρωσε ο υπουργός Πολιτισμού –Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος

-Αθλητικές υποδομές και Μεσογειακοί Αγώνες στο επίκεντρο της τοποθέτησης του Τομεάρχη Αθλητισμού Κ.Κουκοδήμου



Στα θέματα της τρέχουσας αθλητικής επικαιρότητας, τους Μεσογειακούς Αγώνες, τα έργα ΣΔΙΤ, στις περικοπές χρηματοδοτήσεων των Ομοσπονδιών και την κατηγοριοποίησή τους αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αθλητισμού της Ν.Δ. και βουλευτής Πιερίας Κ.Κουκοδήμος στη συνεδρίαση της αρμόδιας υποεπιτροπής Αθλητισμού, παρουσία του υπουργού Τουρισμού και Πολιτισμού κ. Παύλου Γερουλάνου.

Ο κ. Κουκοδήμος αναφερόμενος στους Μεσογειακούς Αγώνες αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθούν στη χώρα μας οι αγώνες, ζητώντας επίμονα την απάντηση από τον αρμόδιο υπουργό αν θα γίνουν τελικά οι μεσογειακοί αγώνες.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα που αφορά τα γήπεδα του Παναθηναϊκού, του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ ζήτησε τη συμβολή του υπουργείου για να ξεπεραστούν τα προβλήματα για τα οποία συναρμόδιο είναι και το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ.

Σε ο,τι αφορά τα έργα των ΣΔΙΤ και τα θέματα βίας, ντόπινγκ και στημένων αγώνων ο κ. Κουκοδήμος ανέφερε: «Είναι 24 έργα τα οποία υπήρχαν στο πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων, κύριε Υπουργέ, επί δικής σας εποχής, θητείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και εμείς τα συνεχίσαμε σε πόλεις που πρέπει να γίνουν και υπάρχουν συγκεκριμένες ανάγκες για να γίνουν εκεί. Το νομοσχέδιο που είπε ο Γιώργος Ανατολάκης, της βίας, του ντόπινγκ και των προσυνεννοημένων, το έχουμε δει στο site της Γενικής Γραμματείας, περιμένουμε να έρθει και θα συμφωνήσω με τον Γρηγόρη Ψαριανό, ότι αυτό το θέμα της βίας πρέπει να το πατάξουμε. Είμαστε αποφασισμένοι και τα κόμματα και οι Βουλευτές, να τελειώσει αυτή η ιστορία και το κακώς κείμενο για τον αθλητισμό.

Τέλος, αναφερόμενος στις περικοπές χρηματοδοτήσεων και την κατηγοριοποίηση των Ομοσπονδιών είπε: «Έχω μια απορία για τις περικοπές που έχουν γίνει στις ομοσπονδίες και βέβαια, για τις 6 κατηγορίες, τις οποίες έχετε κάνει. Αυτό, κύριε Υπουργέ, είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Παντού στο κόσμο, ακόμη και στην κομμουνιστική Ρωσία, υπήρχαν δύο κατηγορίες Ομοσπονδιών, οι Ολυμπιακές και οι μη Ολυμπιακές. Εδώ πάλι πρωτοτυπήσαμε και κάναμε κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Ένα θέμα που αφορά την οικονομία χρήματος για τη Γενική Γραμματεία, το οποίο το είχα ξεκινήσει εγώ χωρίς να καταφέρω πολλά πράγματα, γιατί η θητεία μου ήταν πάρα πολύ μικρή στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, μόλις 19 μήνες, αφορά τη μεταφορά της Γενικής Γραμματείας σε άλλο κτήριο. Είναι 330.000 ευρώ το μήνα το ενοίκιο που πληρώνουμε στο κτήριο στη Γενική Γραμματεία και αυτό είναι 4 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο με τα οποία θα μπορούσατε να κάνετε ένα από τα 24 γήπεδα που σας προανέφερα.

Ακούσαμε να λέει ο Γενικός Γραμματέας ότι είναι στον Εισαγγελέα η σύμβαση για το FIFPro, το χρυσό παπούτσι όπως λέγεται για τα 12 εκατομμύρια. Πού βρίσκεται αυτό το θέμα, αν μπορείτε να μου απαντήσετε και αν έχει βγει το πόρισμα. Επίσης, τι γίνεται με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας, ποια και πόσα έργα θα κάνετε, το έχετε έτοιμο, θα το δούμε κάποια στιγμή, θα το κάνετε μέσα στο Καλοκαίρι που θεωρώ ότι δεν γίνεται προγραμματισμός, θα είναι κάπως πρόχειρο δηλαδή, αν μπορείτε να απαντήσετε σε αυτό. Κύριε Πρόεδρε, θα μπορούσα να μιλάω τρεις ημέρες και τρεις νύχτες, χωρίς να σταματάω, χωρίς να φάω και χωρίς να κοιμηθώ. Τι θα γίνει με τις τακτικές επιχορηγήσεις των ετών 2009, 2010 και αν υπάρχουν και προηγούμενες από το 2008 για τα ερασιτεχνικά σωματεία. Όσον αφορά στο θέμα των δελτίων των αθλητών, θα μείνουν ορφανές οι εθνικές μας ομάδες αν δεν κάνουμε κάτι για τους αθλητές».