Πτώση κατά 16% στα έσοδά καταγράφει ο τομέας των ταξιδιωτικών υπηρεσιών στη χώρα μας τον Ιούνιο, σε σχέση με πέρυσι, αυξάνοντας τους φόβους ότι η "βαριά μας βιομηχανία" πλήττεται σοβαρά από την κρίση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, οι εισπράξεις ανήλθαν σε 1,17 δισ. ευρώ έναντι 1,39 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο περυσινό Ιούνιο. Στο εξάμηνο τα έσοδα υποχώρησαν κατά 11,9%, δηλαδή στα 2,78 δισ. ευρώ, έναντι 3,16 δισ. ευρώ πέρυσι.
Τα στοιχεία επιτείνουν την ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο, καθώς από την επιτυχία της τουριστικής σεζόν κρίνεται σε σημαντικό βαθμό η ρευστότητα στην αγορά. Επιπλέον υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο η κυβέρνηση θα εισπράξει έσοδα από τον ΦΠΑ από τις τουριστικές επιχειρήσεις.
Όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γ. Δρακόπουλος στο Reuters, "ο Ιούνιος ήταν ο χειρότερος μήνας του καλοκαιριού". "Εκεί πληρώσαμε τα γεγονότα του Μαΐου, τις πορείες, τους θανάτους και την κακή δημοσιότητα που ακολούθησε" σημείωσε.
Τα στοιχεία της ΤτΕ αναφέρουν επίσης ότι μέσα στην τελευταία διετία τα έσοδα από τις ταξιδιωτικές εισπράξεις υποχώρησαν κατά 25%. Οι εισπράξεις από τους αλλοδαπούς τουρίστες υποχώρησαν κατά 11,9% σε σχέση με πέρυσι και 23,3% σε σχέση με το 2008.
Επί τάπητος θα τεθούν τα ζητήματα της οικονομίας στη συνάντηση που θα έχουν την Πέμπτη στη 1.00 μ.μ. ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με την ΤτΕ, οι Έλληνες ξόδεψαν λιγότερο για ταξίδια στο εξωτερικό φέτος. Οι ταξιδιωτικές δαπάνες υποχώρησαν 10,5% το πρώτο εξάμηνο σε ετήσια βάση και 20,4% την τελευταία διετία.
Όσον αφορά στα στοιχεία για το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, τον Ιούνιο του 2010 διαμορφώνεται στα 1,94 δισ. ευρώ σύμφωνα με την ΤτΕ. Παρουσιάζεται μειωμένο κατά 367 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι χάρη στον περιορισμό του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, την άνοδο του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών και τη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων.
NOOZ