Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Συνάντηση του βουλευτή Πιερίας Κώστα Κουκοδήμου με το νομάρχη Πιερίας Γιώργο Παπαστεργίου




Οι εξελίξεις στα αυτοδιοικητικά, η ετοιμότητα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και η έλλειψη πόρων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο βουλευτής Πιερίας Κώστας Κουκοδήμος με το νομάρχη κ. Γιώργο Παπαστεργίου.

Ο κ. Παπαστεργίου εξέφρασε την ανησυχία του για μια σειρά από έργα, που ενώ είχε δρομολογηθεί η εκτέλεσή τους, αυτή τη στιγμή παγώνουν λόγω της μείωσης των εσόδων και των χρηματοδοτήσεων.

Τόνισε πως η εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης, στοχεύει όχι μόνο στη μείωση των δαπανών, που είναι το προφανές επιχείρημα της πολιτείας αλλά και στην εξοικονόμηση πόρων. Μια παράμετρος που περιλαμβάνεται όπως είπε και στο μνημόνιο που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση και που θα πρέπει να υλοποιηθεί μέσω των νέων αυτοδιοικητικών οργανισμών. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα κληθούν να «συνεισφέρουν» στο κράτος οι νέοι δήμοι.

Επεσήμανε τα κενά που έχουν ήδη εντοπιστεί σε ο,τι αφορά τη διοικητική λειτουργία των υπηρεσιών, τις τοποθετήσεις των υπαλλήλων, την εξυπηρέτηση των πολιτών. Σήμερα έχουμε δήμους που τους παραχωρούνται αρμοδιότητες χωρίς πόρους και έχουμε και περιφέρειες με μειωμένες αρμοδιότητες. Διαπιστώνεται μια νέα συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στο β’ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κουκοδήμος από την πλευρά του αναφέρθηκε στα προβλήματα που ο ίδιος κατέγραψε στη διάρκεια των επισκέψεων του στους δημάρχους της Πιερίας, τη μείωση των πόρων, το πάγωμα των χρηματοδοτικών προγραμμάτων και την παραχώρηση σε αυτούς αρμοδιοτήτων χωρίς τις ανάλογες πιστώσεις.

Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που χαρακτηρίζεται ήδη από την προχειρότητα, την έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμού, είπε ο βουλευτής Πιερίας, σημειώνοντας πως η επόμενη μέρα των εκλογών και της πλήρους εφαρμογής του σχεδίου «Καλλικράτης» θα βρει τους δήμους εγκλωβισμένους στα προβλήματα.