Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Νίκος Τσακιρίδης, Νομαρχιακός Σύμβουλος: "Ο «Καλλικράτης» αποτελεί ριζοσπαστική προσπάθεια για την πρόοδο της χώρας μας»

Ο Νομαρχιακός Σύμβουλος της αντιπολίτευσης Νίκος Τσακιρίδης από την πρώτη στιγμή υπερασπίστηκε το πρόγραμμα «Καλλικράτης» και τη νέα δομή που θα φέρει στη διοίκηση της χώρας.

Χαρακτηρίζει το σχέδιο ως μια ριζοσπαστική, μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Κυβέρνησης, σημειώνοντας πως η συμμετοχή όλων, εκλεγμένων και μη, θα εξασφαλίσει την επιτυχία του νέου αυτού μοντέλου αυτοδιοίκησης, το οποίο εισάγει ουσιώδεις καινοτομίες.

Ο κ. Τσακιρίδης, μιλώντας στο «Ο.Β.» σχολιάζει επίσης το σχέδιο «Καποδίστριας», αλλά και τη 12ετη θητεία του Γιώργου Παπαστεργίου στη Νομαρχία Πιερίας.
Θα ασχοληθείτε με τις επικείμενες αυτο-διοικητικές εκλογές;
Έχω ήδη δηλώσει τη σθεναρή μου στήριξη προς την Κυβέρνηση αναφορικά με την εφαρμογή και την υλοποίηση του Προγράμματος «Καλλικράτης». Μία ουσιαστική μεταρρύθμιση, μεταξύ των πολλών που εφάρμοσε και θα εφαρμόσει η Κυβέρνηση , για την αλλαγή ενός γραφειοκρατικού και αναποτελεσματικού κράτους. Η αποδεδειγμένη, πλέον, βούληση της Κυβέρνησης για μια μεγάλη αλλαγή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτέλεσε για εμένα το κίνητρο να συμμετάσχω στη διαδικασία ανάδειξης υποψηφίων, μετά από σχετική ετεροπρόταση μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος.

Έχω όμως, ήδη μιλήσει και για την απαραίτητη ύπαρξη δύο άλλων, βασικών προϋποθέσεων τοπικού χαρακτήρα, της ουσιαστικής στήριξης και της συντονισμένης συμμετοχής όλων των πολιτικών και κομματικών στελεχών του Κινήματος για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος της Κυβέρνησης.

Για την απουσία των προϋποθέσεων αυτών, δυστυχώς, επαληθεύτηκα όλο το προηγούμενο διάστημα μέχρι και σήμερα. Αποτελώντας ενεργό μέλος του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος από την ηλικία των 16 ετών και υπηρετώντας την τοπική αυτοδιοίκηση, ως εκλεγμένος Νομαρχιακός Σύμβουλος από το 2006, συμμετείχα, συμμετέχω και θα συμμετέχω ως ενεργό μέλος της αυτοδιοίκησης, πάντα όμως, υπό τις προϋποθέσεις εκείνες που θα μου επιτρέπουν να συνεισφέρω αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής και στην ικανοποίηση των αναγκών των πολιτών του τόπου μας.
Ποια η άποψή σας για το σχέδιο «Καλλικράτης»; Θα «περπατήσει» το νέο μοντέλο αυτοδιοίκησης;
Το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» αποτελεί μια ριζοσπαστική, μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Κυβέρνησης για την πρόοδο της χώρας μας, δίνοντας της την ευκαιρία να κάνει ουσιαστικά βήματα μπροστά. Η συμμετοχή όλων μας, εκλεγμένων και μη, θα εξασφαλίσει την επιτυχία του νέου αυτού μοντέλου αυτοδιοίκησης, το οποίο εισάγει ουσιώδεις καινοτομίες, ειδικά στην πρώτου βαθμού αυτοδιοίκηση, όπως:

* Ο περιορισμός στο μισό των θέσεων των εκλεγμένων.
* Η ύπαρξη αποκεντρωμένων Διοικήσεων με νέες αρμοδιότητες.
* Η δημιουργία νέων δομών για την εξυπηρέτηση του πολίτη.
* Η κατάργηση ή συγχώνευση 4.000 Δημοτικών Επιχειρήσεων και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
* Η επαναφορά των Κοινοτήτων, ως βασικού κυττάρου της Αυτοδιοίκησης που σηματοδοτεί τη στροφή από την απλή έννοια των διοικητικών ορίων, σε μια έννοια με στόχευση στον πολίτη και την τοπική κοινωνία.
* Η καθιέρωση νέων αρμοδιοτήτων για την κατάρτιση και τη δια βίου μάθηση.
* Η άσκηση προνοιακής πολιτικής.
* Η χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης με δυναμικούς πόρους, όπως ο ΦΠΑ, ο Φόρος Εισοδήματος και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας.
* Η εφαρμογή νέων κανόνων για τον έλεγχο της νομιμότητας, με ανεξάρτητα όργανα, και την αντιμετώπιση της κακοδιοίκησης.
* Η θεσμοθέτηση της ανοιχτής διαβούλευσης μεταξύ εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας.
* Η συστηματοποίηση της χρήσης της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Το θεσμό της αιρετής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης τον θεωρείτε πετυχημένο;
Το σχέδιο «Ι. Καποδίστριας», αποτέλεσε αναμφίβολα μια τολμηρή μεταρρύθμιση που βελτίωσε αισθητά την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Παρ’ όλα αυτά, οι αρμοδιότητες που δόθηκαν στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ήταν σε μεγάλο βαθμό διεκπεραιωτικού χαρακτήρα, πράγμα το οποίο περιόρισε σημαντικά τη δυνατότητα των αιρετών, οι οποίοι με περιορισμένα μέσα προσπάθησαν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις, να φανούν αποτελεσματικοί στο ρόλο τους είτε αυτός ήταν από τη μεριά της συμπολίτευσης, είτε αυτός ήταν από τη μεριά της αντιπολίτευσης.

Συμπερασματικά, θα έλεγα ότι ο «Ι. Καποδίστριας» βελτίωσε αισθητά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν κατάφερε όμως, να δημιουργήσει αποτελεσματικές δομές με οικονομική αυτάρκεια, διοικητική ικανότητα με άρτια οργανωμένες υπηρεσίες προς την παροχή ποιοτικά αναβαθμισμένων υπηρεσιών προς τον πολίτη. Ο δεύτερος βαθμός της αυτοδιοίκησης πλέον, και παρά το γεγονός ότι όταν εφαρμόστηκε αποτέλεσε μια σημαντική καινοτομία για τα δεδομένα της εποχής, πρέπει να συγκροτηθεί σε ευρύτερες γεωγραφικές ενότητες, οι οποίες θα επιτρέψουν ένα νέο ρόλο στο θεσμό.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι σωστά ο «Καλλικράτης» κινείται προς την ανασυγκρότηση και την αναδιάρθρωση και των δευτεροβάθμιων ΟΤΑ σε επίπεδο Περιφέρειας ενισχύοντας τους αποφασιστικά με τους απαραίτητους πόρους, ανθρώπινους και οικονομικούς, για την εκπλήρωση της αποστολής τους.

Πώς κρίνετε το έργο της 12ετούς θητείας του κ. Παπαστεργίου;
Όπως προανέφερα, οι αρμοδιότητες που δόθηκαν στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ήταν σε μεγάλο βαθμό διεκπεραιωτικού χαρακτήρα. Αυτό βέβαια, δεν μπορεί να ακυρώσει τις φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλε ένας Νομάρχης, όπως ο κος Παπαστεργίου, επί δώδεκα χρόνια, εκλεγμένος από τους πολίτες της Πιερίας, με έργο, το οποίο κρίθηκε τόσο για την αποτελεσματικότητά του όσο και για τις παραλείψεις και τις αδυναμίες του. Εξακολουθώ να θεωρώ, ως ενεργό μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ότι οι παραλείψεις και οι αδυναμίες αυτές αποδείχτηκαν κρίσιμες για το μέγεθος του έργου, το οποίο θα μπορούσε να παράξει και να επιτελέσει ο δεύτερος βαθμός της Αυτοδιοίκησης στο Νομό μας.
ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ