Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Ματαιώθηκε η προσπάθεια τέλεσης λειτουργίας στην Αγία Σοφία

Ματαιώθηκε η προσπάθεια τέλεσης λειτουργίας στην Αγία Σοφία

Ματαιώθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα προσπάθεια να τελεστεί λειτουργία στην Αγία Σοφία. Τη σχετική πρωτοβουλία έχει αναλάβει ομάδα με επικεφαλής τον πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου για την Αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας, Κρις Σπύρου, ο οποίος και ανακοίνωσε, με δήλωση του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», την απόφαση για τη ματαίωση του όλου εγχειρήματος.
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του τουρκικού πρακτορείου, ο κ. Σπύρου σε δηλώσεις από την Αλεξανδρούπολη (απ' όπου το πρωί θα ξεκινούσε για την Κωνσταντινούπολη) γνωστοποίησε ότι έλαβε από τις τουρκικές αρχές έγγραφο με το οποίο η δραστηριότητά του χαρακτηρίζεται προκλητική. Οπως μάλιστα επεσήμανε, το έγγραφο έχει σχεδόν το χαρακτήρα απαγόρευσης εισόδου στην Τουρκία, με αποτέλεσμα να ματαιωθεί το ταξίδι για την Κωνσταντινούπολη.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Ηurriyet http://www.hurriyet.com.tr/gundem/15802033.asp?gid=373 , ο κ. Αθανάσιος Μπακόλας, σύμβουλος του Κρις Σπύρου, διευκρίνισε πως το εν λόγω έγγραφο ήταν επιστολή του πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα Χασάν Γκιογούς.
Την Πέμπτη, ο Κρις Σπύρου μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου NTV και ερωτηθείς τι θα κάνει σε περίπτωση που τον συλλάβει η αστυνομία αν επιχειρήσει να πραγματοποιήσει τη λειτουργία στην Αγία Σοφία, απάντησε ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Θα προσφύγω στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να ρωτήσει για ποιο λόγο αντιμετωπίζω διαφορετική μεταχείριση σε σχέση με τον Πάπα», τόνισε σημειώνοντας παράλληλα ότι κατά την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη το 2006 ο Πάπας είχε επισκεφθεί και την Αγία Σοφία, όπου είχε προσευχηθεί.
Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού Ερτουγρούλ Γκιουνάι είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δοθεί άδεια για λειτουργία στην Αγία Σοφία. Σχετικές δηλώσεις έκανε και ο διευθυντής του μουσείου του Τόπκαπι, ιστορικός Ιλμπέρ Ορταϊλί, ο οποίος είπε πως «η Αγία Σοφία πρέπει να παραμείνει ως έχει», συμπληρώνοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να μπει στο μουσείο της Αγίας Σοφίας δίχως εισιτήριο».
Αργά την Πέμπτη το απόγευμα ομάδα τούρκων ακροδεξιών πραγματοποίησε συγκέντρωση έξω από την Αγία Σοφία. Περίπου 250 άτομα διαμαρτυρήθηκαν για το ενδεχόμενο να τελεστεί λειτουργία σήμερα.