Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ ΑΛΛΑ ΣΚΟΡΠΙΣΜΕΝΟΙ ΚΥΡΙΕ ΓΙΑΝΝΗ...

Εν Ψυχρώ με τον Γιάννη Χατζηιωάννου

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010
Σήμερα θ’αρχίσω από τον Ευγένιο. Τον Ευγένιο Παπαδόπουλο. Γιατί έτσι μ’αρέσει κι έτσι θα του άρεζε κι εκείνου. Ένας πρόσθετος λόγος είναι ότι τον γουστάρω, γιατί σκέφτεται φωναχτά, άσχετα αν συμφωνώ ή όχι.
***
Όταν ο Ευγένιος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για το δήμο Πύδνας-Κολινδρού (τι χαρμάνι κι αυτό), κάποιοι προβληματίστηκαν. Τι δουλειά έχει αυτός απ’το Κεραμίδι στη Μεθώνη.
***
Βέβαια για κάποιον που σκέφτεται ως πολίτης του κόσμου κι όχι ως πολίτης του άνω ή κάτω μαχαλά αυτά δεν έχουν σημασία αλλά τράβα τώρα να εξηγήσεις στους Καβακλιώτες τι εστί διεθνισμός, όταν βλέπουν ντόπιο Αιγινιώτη και τους σηκώνεται η θριξ.
***
Κάποιοι λοιπόν καθωσπρέπει καταστάλαξαν στο συμπέρασμα ότι την ψώνισε ή τον φούσκωσε σαν κούρκο η τηλεόραση κάνοντάς τον υπερόπτη και εν μια νυκτί θέλει να γίνει δήμαρχος.
***
Ότι του τη βάρεσε είναι βέβαιο, του τη βάρεσε μ’ολους αυτούς τους ορθόδοξους που κάνουν αιτήσεις, στέλνουν βιογραφικά, ζητάνε στήριξη απ’τα βουλευτικά γραφεία και χειροκροτάνε τον αρχηγό μ’οποια μαλακία κι αν κάνει.
***
Έτσι λοιπόν, πήρε το δισάκι του και πορεύεται. Δεν τον διόρισε κανείς, δεν τον διεκδικεί κανείς, δεν αισθάνεται ούτε απαραίτητος ούτε αναντικατάστατος κι έχει την αξιοπρέπεια να μη ζητάει εμετικά την ψήφο λέγοντας ότι δεν προέκυψε μετά από πίεση λαού αλλά γιατί έτσι του αρέσει.
***
Επειδή τον γνωρίζω περίπου 30 χρόνια, κάνει με το ίδιο πάθος τον ραδιοφωνατζή, το δημοσιογράφο, το συγγραφέα, τον καφετζή και δεν δίνει δεκάρα για όσους κυκλοφορούν με συμβατικές πινακίδες.
***
Έχω την αίσθηση ότι ο Ευγένιος σε ρόλο Διογένη ψάχνει για ένα ακόμη ρεπορτάζ, μεγάλο ρεπορτάζ για να καταγράψει τις αδυναμίες κάθε ανθρωπάκου όντας κι αυτός ένας απ’αυτούς.
***
Είναι δεξιός, θιασώτης της αθηναϊκής ολιγαρχίας, αλλά δεν ανήκει σε κανέναν, ανήκει στον εαυτό του, στη σκέψη του, είναι ελεύθερος και θα μπορούσε να ζήσει και χωρίς ταυτότητα.
***
Εσείς θα θέλατε σίγουρα ν’ακούσετε για έναν υποψήφιο με κλισέ, που θα σας τον παραδώσει το κόμμα για να τον κατασπαράξετε. Ο Ευγένιος δεν θα σας κάνει τη χάρη.
***
Εγώ θα τον ψήφιζα. Όχι μόνο γιατί με αηδίασαν οι γύπες των Αθηνών αλλά γιατί με εκφράζει το θράσος του Ευγένιου να τους πει αλα Μακρυγιάνη: «Τι είστε εσείς, ωρέ ζαγάρια;»
***
Υ.Γ. Και παρακαλώ μη θεωρηθεί πληρωμένη καταχώρηση, γιατί η στήλη δεν χρηματίζεται αλλά και ο Ευγένιος δεν έχει μία.