Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ.

Τη δέσμευσή του να προχωρήσει σε δραστικές πολιτικές για την εξυγίανση του συστήματος υγείας, εφόσον επιτευχθούν οι πρώτοι στόχοι έως τον Μάρτιο, εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

«Εάν περάσω έως και τον Μάρτιο, στο πεδίο της πραγματικής ζωής, τις αλλαγές που είπα, μετά υπόσχομαι. Υπόσχομαι ότι κι εγώ και οι συνάδελφοί μου που θα έλθουν στο μέλλον θα μπορούν να κάνουν πάρα πολλά πράγματα και για το φακελάκι στο δημόσιο χώρο, αλλά και στο χώρο της ιδιωτικής υγιείας, γιατί κι εκεί υπάρχει φακελάκι και φακελάρα μάλιστα», τόνισε ο υπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο διήμερης υπουργικής σύσκεψης του ΟΟΣΑ στο Παρίσι.
«Αν αυτό γίνει μέχρι τον Μάρτιο θα είμαι ελεύθερος μετά να κάνω πολιτικές που θα συμβάλουν στον περιορισμό αυτών των ακραίων φαινομένων, να καταργηθούν οι άχρηστες ιατρικές πράξεις, είτε είναι εξετάσεις είτε δυστυχώς είναι ακόμα κι εγχειρήσεις.»
Ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται 20 χρόνια πίσω στον τομέα της υγείας σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ και δεν δίστασε να ομολογήσει τη δυσκολία σήμερα, του να είσαι έλληνας υπουργός υγείας, που φθάνει μάλιστα στο αίσθημα «ντροπής», όπως χαρακτηριστικά είπε.
«Ήταν πολύ καλή επιλογή που ήλθα, γιατί αυτές οι υπουργικές συσκέψεις δεν γίνονται συχνά, η προηγούμενη ήταν το 2004. Βρήκα μιά ευκαιρία να ακούσω τι λένε και ντράπηκα γι αυτά που έχουμε να πούμε εμείς σ' αυτό το περιβάλλον», δήλωσε ο κ. Λοβέρδος και συμπλήρωσε:
«Όταν οι άλλες αναπτυγμένες χώρες συζητούν για την υγεία σε εποχή οικονομικής στενότητας, συζητούν για την ανάγκη εξοικονόμισης πόρων και διεύρυνσης της ποιότητας και της ποσότητας παροχής ιατρικών υπηρεσιών. Εκείνοι σκέπτονται πώς θα πρέπει να περιορίσουν το κόστος, ενώ εμείς συζητάμε για θέματα που εκείνοι, έχουν λύσει εδώ και 20 χρόνια.»
Υπογράμμισε πάντως, ότι παρά τις καθυστερήσεις τουλάχιστον 20 ετών, «δεν με νοιάζει η κριτική στο παρελθόν, με νοιάζει η φυγή προς το μέλλον και θα αφιερωθώ σε αυτήν».