Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Πέλεκας - Βάζουμε το ποτάμι στη ζωή της πόλης




ΣΑΒΒΑΣ ΧΙΟΝΙΔΗΣ: O ΠΟΤΑΜΟΣ ΛΕΥΚΟΣ –ΠΕΛΕΚΑΣ- ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ


Πιστοί στην «περιβαλλοντική ηθική» θέσαμε προτεραιότητες για την προστασία του περιβάλλοντος.
Με αειφόρο περιβαλλοντική πολιτική και επιστημονικά πρότυπα, σύμφωνα με τις ανάγκες της πόλης, αλλάξαμε την Κατερίνη, δώσαμε νέα αισθητική και οικολογική συνείδηση, με φωτεινότερο παράδειγμα την ανάπλαση της περιοχής του ποταμού «Λεύκου», του Πέλεκα.
Δεκαετίες ολόκληρες ο Πέλεκας παρέμενε εντελώς αναξιοποίητος και σταδιακά μετατράπηκε σε σκουπιδότοπο, επικίνδυνο για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
Τα σκουπίδια, οι αυθαιρεσίες, οι καταπατήσεις και η πλήρης εγκατάλειψη σχεδόν κατάφεραν να κάνουν όλες τις Κατερινιώτισσες και τους Κατερινιώτες να ξεχάσουν ότι ζούμε σε μία παραποτάμια πόλη, με έναν ποταμό που κάποτε αποτελούσε σημείο αναφοράς για όλους μας.



Σήμερα η εικόνα άλλαξε.

Σε συνεργασία με τη Νομαρχία Πιερίας μεταφέραμε εκατοντάδες φορτία σκουπιδιών, καθαρίσαμε το τοπίο, αποκαταστήσαμε όλες τις παραβάσεις και διανοίξαμε τους κλειστούς δρόμους.
10 χιλιόμετρα παραποτάμιου δρόμου είναι έτοιμα για να υποδεχτούν χιλιάδες επισκέπτες, από το Πλατανόδασος του Νέου Κεραμιδίου, τον Παράδεισο, το Βατάν και τη γέφυρα του Πέλεκα, με κατάληξη τον ποταμό Αίσωνα.
Η ανάπλαση της περιοχής, αλλάζει την εικόνα της πόλης μας .
Το αμέσως επόμενο διάστημα ακολουθούν δεντροφυτεύσεις και πολύ πράσινο μεταμορφώνοντας την περιοχή σε ιδανικό προορισμό για μία σύντομη απόδραση στα όρια της πόλης!

Με βάση τη μελέτη διεκδικούμε:

Τη δημιουργία ενός χώρου αναψυχής έκτασης 10 περίπου χιλιομέτρων.


Τη φύτευση χιλιάδων δέντρων στην άκρη της πόλης που δημιουργεί μια φυσική ασπίδα - ανάσα οξυγόνου για την Κατερίνη.


Την οριστική αντιπλημμυρική θωράκιση της Κατερίνης.