Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Δεκαπέντε χρόνια κοινής πορείας των Δήμων Κατερίνης και Μόουσμπουργκ Αυστρίας


Υποδοχή της αντιπροσωπείας της Αυστριακής πόλης στο Δημαρχείο

Δεκαπέντε χρόνια κοινής πορείας των Δήμων Κατερίνης και Μόουσμπουργκ Αυστρίας








Αντιπροσωπεία της αδελφοποιημένης με την Κατερίνη πόλης Μόουσμπουργκ Αυστρίας (και εν όψει των εκδηλώσεων εορτασμού της απελευθέρωσης της Κατερίνης), υποδέχτηκε χθες το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων, ο Δήμαρχος  Σάββας Χιονίδης.

 

ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΟΙ ΝΕΟΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΟΛΕΩΝ


Δεκαπέντε χρόνια μάλιστα συμπληρώθηκαν ήδη από την επίσημη τελετή Αδελφοποίησης των Δήμων Κατερίνης και Μόουσμπουργκ.  Με αφορμή αυτό το γεγονός και οδηγημένοι από την επιθυμία των πολιτών τους για σχέσεις ειρήνης και αλληλεγγύης, ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης και ο Δήμαρχος Μόουσμπουργκ Herbert Gaggl συνυπέγραψαν πρωτόκολλο αποδοχής για την ανάδειξη της Αυστριακής πόλης, ως πόλη ειρήνης.

Ειδικότερα, οι δύο πλευρές με το εν λόγω πρωτόκολλο δεσμεύονται ώστε οι νέοι των δύο πόλεων, να γίνουν πρεσβευτές ειρήνης σύμφωνα με τη Δράση UNITEDPOLEIS for Peace through SPORT, και σε συνεργασία με το UNDPWAP, που προωθεί Παγκοσμίως την καταπολέμηση της πείνας και των διακρίσεων.

Η δράση στην οποία συμμετέχουν απευθείας ως πρωταγωνιστές νέοι τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, λειτουργεί με βάση  την Ολυμπιακή φιλοσοφία, πεμπτουσία της οποίας είναι η Ολυμπιακή Εκεχειρία.

Σάββας Χιονίδης: ΠΟΛΥΕΠΙΠΕΔΗ Η ΣΧΕΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΩΝ


Κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης έκανε μια σύντομη αναφορά για «τα 15 χρόνια κοινής πορείας –συμπόρευσης» όπως χαρακτηριστικά είπε των δύο δήμων υπογραμμίζοντας: «15 χρόνια αδελφοποίησης. Η συνεργασία ουσιαστική σε ζητήματα πολιτισμού, τουρισμού, ανάπτυξης, κοινών προγραμμάτων, συνεργασίας και ανταλλαγής εμπειριών σε ζητήματα αυτοδιοίκησης  κ.ο.κ. Στην κατεύθυνση αυτή  δουλέψαμε με ενθουσιασμό και ευθύνη και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσουμε για να  επιτύχουμε τα επόμενα χρόνια, να δώσουμε και νέες διαστάσεις στην πολυεπίπεδη σχέση των δύο πλευρών».

Herbert Gaggl : ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ

Ο επικεφαλής της αποστολής της Αυστριακής πόλης Δήμαρχος Herbert Gaggl  τόνισε: «15 χρόνια φιλίας, όπου οι άνθρωποι δύο πόλεων με διαφορετική κουλτούρα συναντήθηκαν, συνεργάστηκαν με εποικοδομητικό τρόπο για μια σειρά σημαντικών ζητημάτων, που είμαι βέβαιος  ότι τα επόμενα χρόνια θα αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο. Σας ευχαριστούμε που κατακτήσατε τις καρδιές μας. Είμαι βέβαιος ότι θα γιορτάσουμε και στο μέλλον πολλά χρόνια ουσιαστικής επικοινωνίας και έργου σε πολλά επίπεδα ανάμεσα στις δυο πλευρές».

ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΣΑΡΙΔΗ

Ξεχωριστή στιγμή στη διάρκεια της λιτής τελετής, ήταν η βράβευση από τον Δήμαρχο Κατερίνης του συμπατριώτη μας Δημοτικoύ Συμβούλου  Μάϊνταλ   Δημήτρη Ασαρίδη,  για την πολύτιμη προσφορά του στην αδελφοποίηση της Κατερίνης, τόσο με την Αυστριακή πόλη, όσο και με το Μάϊνταλ της Γερμανίας: «Δημήτρη Ασαρίδη σε τιμά η πόλη μας για την προσφορά σου, αποτελείς φωτεινό παράδειγμα μίμησης για όλους. Σε ευχαριστούμε από καρδιάς» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Χιονίδης.

Με κολακευτικά λόγια για την προσφορά του κου Ασαρίδη μίλησαν επίσης ο Δήμαρχος Μόουσμπουργκ Herbert Gaggl, ο Αντιδήμαρχος και υπεύθυνος για θέματα Αδελφοποιήσεων Ζήνων Σατραζέμης(ο οποίος του πρόσφερε έναν τόμο με θέμα τον Όλυμπο), ο πρώην Δήμαρχος Κατερίνης Θεόφιλος Καμπερίδης, ο Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκος Ουσταμπασίδης.
 Εμφανώς συγκινημένος ο κος Ασαρίδης ευχαρίστησε για την τιμή που του έγινε επισημαίνοντας: «Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για την μεγάλη τιμή. Προσπάθησα με όλες μου τις δυνάμεις να προσφέρω και εγώ ένα λιθαράκι στην πόλη αυτή, που όλοι αγαπάμε και μοχθούμε για την πρόοδο της. Ευχαριστώ την οικογένειά μου, την γυναίκα και τα παιδιά μου που, υποστηρίζουν κάθε βήμα μου όλα αυτά τα χρόνια».

Εξάλλου, αναφορές από όλους τους ομιλητές έγιναν και στις προγενέστερες διοικήσεις του Δήμου, που προώθησαν την συνεργασία ανάμεσα στους δυο Δήμους.

Ακολούθησε ανταλλαγή δώρων και αναμνηστικών ανάμεσα στους εκπροσώπους των δύο Δήμων. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Αλέξανδρος Γιουμίδης, Πόπη Μπατάλα- Τζουμέρκα, Μάχη Ηλιάδου, o Πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Άνω Αγίου Ιωάννη Χαράλαμπος Οφίδης, συνεργάτες του Δημάρχου της Αυστριακής πόλης κ.α.

 

ΕΚΘΕΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ


Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με περιήγηση στην έκθεση δημιουργιών των μαθητών των αδελφοποιημένων πόλεων Κατερίνης, Μόουσμπουργκ, αλλά και Μάϊνταλ Γερμανίας, που φιλοξενείται στο  Δημαρχείο.