Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

ΝΕΑ ΔΙΟΔΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ

ΝΕΑ ΔΙΟΔΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ

Ρεπορτάζ : Γ. Λιάλιος-Θ. Τσιγγάνας
(από την Καθημερινή)
Tο αλαλούμ που επικρατεί ανάμεσα στους παραχωρησιούχους και το Δημόσιο αποκαλύπτει η χθεσινή ανατιμολόγηση των διοδίων της Αγίας Τριάδας στον Μαλιακό. Η διαμόρφωση νέων τιμών επήλθε μετά τον επαναπροσδιορισμό των χιλιομέτρων που εκμεταλλεύεται σήμερα στον Μαλιακό η κοινοπραξία...
Κεντρική Οδός. Εν τω μεταξύ ανακοινώθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο η προαναγγελθείσα λειτουργία του σταθμού διοδίων Ασέας και οι αυξήσεις στους υπόλοιπους δύο σταθμούς της εθνικής οδού Κορίνθου - Μεγαλόπολης, όλα μια εβδομάδα μετά τις εκλογές...
Η κοινοπραξία Κεντρική Οδός ανακοίνωσε αργά την Παρασκευή τη λειτουργία του πρώτου της σταθμού διοδίων, στην Αγία Τριάδα (Θερμοπύλες). Χθες, επανήλθε με νέα ανακοίνωση και νέες τιμές, αποδίδοντας το γεγονός στον επαναπροσδιορισμό (από πλευράς Εγνατίας Οδού Α.Ε., που εκπροσωπεί το Δημόσιο στη σύμβαση) της απόστασης στην οποία τα διόδια αντιστοιχούν από 26,5 χλμ. σε 25 χλμ. Αξιοσημείωτο είναι ότι το υπουργείο Υποδομών έδωσε άδεια λειτουργίας στα διόδια χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο παράδρομος, όπως ορίζει η σύμβαση παραχώρησης. Αντ’ αυτού η εταιρεία, σε συμφωνία με το Δημόσιο, προχώρησε στη διανομή 2.000 «ελευθέρας» σε κατοίκους του γειτονικού χωριού Μώλος. Υπενθυμίζεται ότι η κατασκευή των παράδρομων και η ολοκλήρωση των έργων στον Μαλιακό είναι στην ευθύνη του υπ. Υποδομών. Τα έσοδα από τα διόδια προορίζονται για την κατασκευή του Ε65, που θα συνδέει τη Λαμία με την Εγνατία οδό στα Ιωάννινα.
Σε αυξήσεις προχώρησε και η κοινοπραξία Μορέας, στην εθνική οδό Κορίνθου - Μεγαλόπολης. Η λειτουργία του σταθμού διοδίων Ασέας, καθώς και η αύξηση στην τιμολόγηση των διοδίων (από 0,03 ευρώ ανά χλμ. σε 0,04 ευρώ/χλμ.) συνδέονται με την πρόσφατη παράδοση τμήματος του άξονα. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι (προαναγγελθείσες από την «Κ») αυξήσεις συγκρατήθηκαν από το υπουργείο Υποδομών... λόγω δημοτικών εκλογών.
Κινητοποιήσεις
Εν τω μεταξύ, με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων απαντούν οι κινήσεις πολιτών στην πρόσφατη αιφνιδιαστική αύξηση κατά 4050% των διοδίων στα Μάλγαρα. Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης νομού Πιερίας, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά των νέων διοδίων στην Πιερία και η Οργάνωση «Ακρίβεια Στοπ» Θεσσαλονίκης προχώρησαν το μεσημέρι της Κυριακής σε δίωρη κατάληψη των σταθμών σε Μάλγαρα και Λεπτοκαρυά επιτρέποντας τη δωρεάν διέλευση 4.000 οχημάτων. Στην κινητοποίηση πήραν μέρος και κάτοικοι των περιοχών Βέροιας και Κοζάνης απ’ όπου διέρχεται η Εγνατία Οδός, και στην οποία ξεκίνησε η λειτουργία διοδίων στον Πολύμυλο Κοζάνης. Οπως τονίζουν οι κινήσεις πολιτών, το συνολικό κόστος των διοδίων μεταξύ Αθήνας - Θεσσαλονίκης έφθασε από 11 ευρώ το 2005 στα 44,2 ευρώ.