Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΙΕΡΙΑΣ ΜΑΡΙΑΣ ΜΙΧΟΥ.


Με τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης κ. Θύμιο Σώκο, καθώς και με την Διευθύντρια κα Μπέτυ Παρτσαλίδου και στελέχη της Πιερικής Αναπτυξιακής, συναντήθηκε η Βουλευτής Πιερίας κα Μαρία Μίχου. Οι συναντήσεις έγιναν στο πλαίσιο των επαφών της Βουλευτού με φορείς που έχουν σχέση με την ανάπτυξη, με στόχο την ενημέρωση και παράλληλα την προώθηση ζητημάτων που αφορούν στην ανάπτυξη της περιοχής σε διάφορους τομείς και δράσεις.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ

Στη συνάντηση η κα Μίχου με τον Γ. Γραμματέα κ. Σώκο στην Περιφέρεια, συζήτησε τις χρηματοδοτήσεις που υπάρχουν και πως αυτές μπορούν να αξιοποιηθούν από την Πιερία για έργα που είναι ώριμα από πλευράς μελετών, αλλά και για έργα αναγκαία για το νομό για τα οποία πρέπει να εκπονηθούν οι αντίστοιχες μελέτες.
Όπως είναι γνωστό η Περιφέρεια και ο Γ. Γραμματέας θα διαχειρίζονται το ΕΣΠΑ και άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα μέχρι 30 Ιουνίου 2011 και στη συνέχεια θα μεταφερθούν στις αρμοδιότητες του αιρετού Περιφερειάρχη.
Τέθηκαν επίσης στη συζήτηση και τα αναγκαία έργα του νομού η 13η Εθνική Οδός η περιφερειακή οδός καθώς και η κατασκευή της οδού Κατερίνης – Ελατοχωρίου.
Όπως επεσήμανε ο κ.Σώκος υπάρχει ανοιχτό πρόγραμμα για χρηματοδοτήσεις σχολείων στην περιφέρεια και αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση για χρηματοδότηση του ποσού των 105 χιλιάδων ευρώ στο Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου . Ακόμη αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «Jessica» το οποίο είναι σε εξέλιξη και αφορά δράσεις για ανάπλαση σε αστικές περιοχές.
Από την πλευρά της η Βουλευτής αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάδειξης των πλεονεκτημάτων του νομού Πιερίας και στις δυνατότητες που έχει για ανάπτυξη και πρόοδο, και πρόσθεσε πως το ΕΣΠΑ μαζί με τον Αναπτυξιακό Νόμο και το ΕΤΕΑΜ μπορεί και πρέπει να αποτελέσουν να αναπτυξιακά εργαλεία των φορέων του νομού.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ

Το πρόγραμμα LEADER που έχει εγκριθεί για την Πιερία στο πλαίσιο του Άξονα 4 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, συζήτησε μεταξύ άλλων η βουλευτής Πιερίας κα Μίχου με την Διευθύντρια της Πιερικής Αναπτυξιακής κα Μπέττυ Παρτσαλίδου και στελέχη της Αναπτυξιακής. Όπως επισημάνθηκε το ποσό του προγράμματος LEADER ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια ευρώ , με Δημόσια Δαπάνη 6.500.000,00 ευρώ. Για την υλοποίηση του προγράμματος υπογράφτηκε στις 12-10-2010 η σύμβαση μεταξύ της Πιερικής Αναπτυξιακής και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Όπως επεσήμανε η κα Παρτσαλίδου τα στελέχη της Πιερικής Αναπτυξιακής ενημερώνουν όλους τους ενδιαφερόμενους για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα, ενώ αναφέρθηκε και στην πορεία της Αναπτυξιακής όλα αυτά τα χρόνια μέσα από την υλοποίηση των προηγούμενων προγραμμάτων LEADER, που κατατάσσουν την Πιερική Αναπτυξιακή στις πρώτες πανελλαδικά. Συζητήθηκε επίσης το πρόγραμμα για τις ορεινές περιοχές ΟΠΑΑΧ , και η εφαρμογή για πρώτη φορά του προγράμματος LEADER για την Αλιεία. Ένα πρόγραμμα όπως υπογράμμισε η κα Παρτσαλίδου για την ανάπτυξη αλιευτικών περιοχών της ακτής του Θερμαϊκού Κόλπου, η οποία περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επενδύσεων για την ανάπτυξη της αλιείας, των υδατοκαλλιεργειών, του οικοτουρισμού και του αλιευτικού τουρισμού.
Η κα Μίχου αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα των προγραμμάτων αυτών τα οποία υποστηρίζονται ουσιαστικά από το ανθρώπινο δυναμικό της Πιερικής Αναπτυξιακής, και δίνουν τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις του νομού Πιερίας όχι μόνο να παρακολουθούν τις εξελίξεις αλλά να συμμετέχουν σε αυτές. Όπως υπογράμμισε η συστηματική ενημέρωση που γίνεται για τις ευκαιρίες των προγραμμάτων είναι το σημαντικότερο βήμα στον τομέα της ανάπτυξης καθώς δίνεται η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν στις διαδικασίες αξιολόγησης και να τυγχάνουν των χρηματοδοτήσεων.