Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Εισέπραξαν… κατανόηση.


Τη δέσμευση ότι θα μεταφέρουν τις αντιδράσεις τους στα αρμόδια όργανα και την εκτίμηση ότι τα σημεία τριβής θα πάψουν να υφίστανται με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, εξέφρασαν οι κυβερνητικοί βουλευτές. Πλήρης στήριξη των δίκαιων αιτημάτων από τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας.

Τους εκπροσώπους της Πιερίας στο Κοινοβούλιο ενημέρωσε το Σάββατο το πρωί το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης, σχετικά με τις αντιρρήσεις τους για το νομοσχέδιο «Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας. Κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγέλματος», που φέρνει προς συζήτηση η Κυβέρνηση. Οι δικηγόροι της Πιερίας, φέρονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν την αποχή τους μέχρι τις 4 Φλεβάρη, ενώ δεν αποκλείεται και η παράτασή της, πέραν αυτή της ημερομηνίας.


Στη συνάντηση του Σαββάτου συμμετείχαν οι βουλευτές Θανάσης Παπαγεωργίου, Μαρία Μίχου και Κώστας Κουκοδήμος, ενώ παρέστη και εκπρόσωπος του βουλευτή Γιάννη Αμοιρίδη, ο οποίος προηγουμένως είχε επικοινωνήσει με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου.
Οι βουλευτές ενημερώθηκαν αναλυτικά για τις αντιδράσεις των δικηγόρων στο νομοσχέδιο, οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην κατάργηση της «λειτουργηματικής ιδιότητάς» τους, καθώς και στην κατάργηση της εδαφικής αρμοδιότητα με τον τρόπο που θεσπίζεται.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Κατερίνης (μαζί με άλλους 40 από όλη την Ελλάδα), όπως ανέφερε ο κ. Τσαμακλής, είναι αντίθετος στην πολυεπαγγελματική και διατοπική εταιρία, καθώς και στην άσκηση πολλαπλών δραστηριοτήτων από τους δικηγόρους, θεωρώντας ότι αυτό θα έχει επιπτώσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης και θα αποβεί εις βάρος των πολιτών.
Όπως τόνισαν, ζητάν να διατηρηθεί το πλαίσιο των ελαχίστων-ενδεικτικών αμοιβών σε όλες τις δικαστικές και εξώδικες πράξεις και την κατάργηση της έγγραφης συμφωνίας ως υποχρεωτικό όρο καθορισμού της εν γένει δικηγορικής αμοιβής.
Τέλος, εξέφρασαν την πλήρη άρνησή τους στην διαφήμιση με τρόπο που δεν συνάδει στη λειτουργηματική φύση του δικηγόρου.
Από την πλευρά τους, οι κυβερνητικοί βουλευτές Πιερίας, έδειξαν να κατανοούν τις επιφυλάξεις των δικηγόρων, αλλά όπως ήταν μάλλον λογικό, για το μόνο που δεσμεύτηκαν ήταν να μεταφέρουν αυτές τις επιφυλάξεις κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου. Αντίθετα, την πλήρη υποστήριξή του «στους δικηγόρους της επαρχίας», εξέφρασε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Κουκοδήμος.
«Θεωρώ εύλογη την ανησυχία και τα αιτήματα του δικηγορικού κλάδου όπως διατυπώθηκαν από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης και τα οποία αποτελούν και θέσεις της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας», σχολίασε ο Θανάσης Παπαγεωργίου, ο οποίος εκτίμησε ότι ως προς τα τρία σημεία όπου κυρίως επικεντρώνεται η διεκδίκηση, (δηλαδή να παραμείνει η ελάχιστη αμοιβή, η διαφήμιση και η αποτροπή λειτουργίας πολυεπαγγελματικών διατοπικών εταιρειών με την κατάργηση της εδαφικής αρμοδιότητας) μπορεί να υπάρξει συμφωνία, μέσα από τη διαβούλευση η οποία είναι ακόμα σε εξέλιξη.
«Πιστεύω πως οι τελικές προτάσεις της ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων η οποία θα συνεδριάσει τις επόμενες μέρες και η συζήτηση του νομοσχεδίου στις Επιτροπές της Βουλής πριν φτάσει στην Ολομέλεια για ψήφιση θα μας δώσουν τη δυνατότητα να βρούμε κοινό τόπο συνεννόησης και συμφωνίας», κατέληξε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Η Μαρία Μίχου, υπογράμμισε πως άκουσε προσεκτικά τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις του Δικηγορικού Συλλόγου, και δεσμεύτηκε να τις μεταφέρει στον αρμόδιο υπουργό. «Σε κάθε περίπτωση οι ανάγκες της περιφέρειας είναι διαφορετικές από τις ανάγκες των μεγάλων αστικών κέντρων, και θα πρέπει να διαφυλαχθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς όφελος και του κοινωνικού συνόλου», τόνιζε η κ. Μίχου, υπενθυμίζοντας πάντως πως «το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων αποτελούσε προεκλογική δέσμευση της σημερινής κυβέρνησης προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και για λογούς δικαιοσύνης προς τη νέα γενιά»
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Κουκοδήμος, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης, υπογράμμισε πως αποσαφηνίστηκαν πλήρως οι συνέπειες που θα επιφέρει το άνοιγμα του επαγγέλματος στους δικηγόρους της επαρχίας, έναντι αυτών των μεγάλων αστικών κέντρων.
«Οφείλω να μεταφέρω αυτό τον προβληματισμό και ειδικότερα για το θέμα της άρσης των γεωγραφικών περιορισμών στην άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος, με το οποίο ευνοούνται αναμφισβήτητα οι δικηγόροι των μεγάλων αστικών κέντρων, καθώς τους «ανοίγει» τις δικαστικές αίθουσες ανά την Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά οι δικηγόροι της περιφέρειας αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο μιας μορφής αθέμιτου ανταγωνισμού», υποστήριξε ο κ. Κουκοδήμος. Ο βουλευτής Πιερίας, χαρακτήρισε δίκαια τα αιτήματα, τόσο της μη εφαρμογής πολυεπαγγελματικής και διατοπικής εταιρίας και της άσκηση πολλαπλών δραστηριοτήτων από δικηγόρους, όσο και της διατήρησης των ελάχιστων ενδεικτικών αμοιβών των δικηγόρων σε όλες τις δικαστικές και εξώδικες πράξεις.
«Θεωρώ απολύτως κατανοητή την άρνησή τους στη διαφήμιση, έτσι όπως αυτή προβλέπεται από το νομοσχέδιο, κρίνοντας πως πράγματι αυτή δεν συνάδει με τη λειτουργηματική φύση του δικηγορικού επαγγέλματος», κατέληξε ο βουλευτής Κώστας Κουκοδήμος.

ΠΗΓΗ.ΠΟΛΙΤΕΙΑ