Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Το ποτάμι επιστρέφει στην 19ης Μαΐου!


Πρόταση του Δημάρχου Κατερίνης για την επαναφορά του ποταμιού και την ανάπλαση της περιοχής

Μια πρωτοποριακή ιδέα να επαναφέρουν το ποτάμι στην οδό 19ης Μαΐου και να δημιουργηθεί ένας νέος πόλος έλξης, ένα δεύτερο κέντρο στην Κατερίνη, ανακοίνωσε χθες ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης κατά την συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής.

Το θέμα που εισηγήθηκε ο δήμαρχος ήταν η μελέτη σχεδιασμού και ανάπλασης της περιοχής Μοσχοποτάμου εντός οικισμού (περιοχή Καπνικού Σταθμού και η βιοκλιματική μελέτη.

ΠΟΤΑΜΙ Η 19ης ΜΑΪΟΥ

Όπως ανέφερε ο κ. Χιονίδης, πρόκειται για ένα σημείο το οποίο έχει εξαιρετική ομορφιά. Η οδός 19ης Μαΐου όπως υπογράμμισε στο πολεοδομικό σχέδιο φαίνεται ως χώρος πρασίνου και δεν υπάρχει ουσιαστικά οδός 19ης Μαΐου.

"Προτείνω και θα το προτείνω και στο δημοτικό συμβούλιο, να αποκαταστήσουμε αυτό το χώρο κίνησης νερού και εκτόνωσης της πόλης ώστε να δώσουμε ένα δεύτερο κέντρο στην πόλη και παράλληλα κίνηση στους πεζούς. Το κομμάτι αυτό θα ξεκινά από το 10ο δημοτικό σχολείο μέχρι τα μνήματα προς το παρόν.

Προτείνω λοιπόν να γίνει αυτή η ανάπλαση με κοινοχρήστους χώρους σε συνδυασμό και με το πολιτιστικό κέντρο που θα γίνει στην περιοχή, σε περιόδους δύσκολες θα δώσει και υπεραξία στην περιοχή και παράλληλα θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής στην πόλη".

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Όπως είπε ο δήμαρχος κ. Χιονίδης μια τέτοια παρέμβαση θα δώσει νέα πνοή στην περιοχή με την κατασκευή κάποιων ξενοδοχειακών μονάδων καταστημάτων ενώ θα αποτελέσει πόλο έλξης και αναφοράς για την πόλη και τους κατοίκους.

Όπως υπογράμμισε πρόκειται για μια πολύ σημαντική παρέμβαση, η οποία παρουσιάστηκε πριν από λίγο καιρό, και όπως πρόσθεσε ο δήμαρχος οι άνθρωποι που το είδαν όπως είπε το βρήκαν εξαιρετικό.

Όπως ανέφερε ο κ. Χιονίδης επίκειται πριν από τα τέλη Μαρτίου να γίνουν κάποιες καλές πρακτικές πράσινων αναπλάσεων στην Ελλάδα, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από πρόγραμμα το οποίο θα ανακοινωθεί από το υπουργείο περιβάλλοντος, και εξέφρασε την εκτίμηση ότι "δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία".

Η παρέμβαση όπως σημείωσε δεν ξεπερνά τα 6,5 εκατομμύρια και εάν χρειαστεί μπορεί να εκτελεστεί το έργο και αποσπασματικά".

Όπως πρόσθεσε ο δήμαρχος Κατερίνης το σχεδιασμό και την μελέτη θα κάνει γραφείο το οποίο γνωρίζει από τέτοιου είδους παρεμβάσεις και πρόκειται για την εταιρία "Σύνθεση & Έρευνα ΕΠΕ" των Γ. Αλμπάνη και Ν. Φιντικάκη" με ένα ποσό περίπου 40 χιλιάδες ευρώ. Ο κ. Χιονίδης πρότεινε να δοθεί η μελέτη σχεδιασμού και η βιοκλιματική μελέτη στο συγκεκριμένο γραφείο, καθώς έπειτα από συζητήσεις που είχε το ποσό που θα δοθεί είναι το οικονομικότερο για το συμφέρον του δήμου.