Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Ευκαιρία ανάπτυξης


Ημερίδα για την ενημέρωση των επιχειρηματιών για την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο του Άξονα 4/ εφαρμογή της προσέγγισης leader του ΠΑΑ πραγματοποιήθηκε Τετάρτη στο Επιμελητήριο Πιερίας. Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ο π. Νομάρχης και Πρόεδρος της Πιερικής Αναπτυξιακής Γιώργος Παπαστεργίου, ο Γ.Γ. του Επιμελητηρίου Νίκος Ασαρίδης, τα μέλη του ΔΣ του Επιμελητηρίου Νίκος Αποστολόπουλος και Γιάννης Πεΐδης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Κατερίνης Αθ. Γκούνας, στελέχη της Πιερικής Αναπτυξιακής και επιχειρηματίες.
Στο έργο που προσφέρει στην τοπική κοινωνία η Πιερική Αναπτυξιακή ΑΕ αναφέρθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου τονίζοντας ότι «η εταιρεία ξεκίνησε τη λειτουργία της με την προγενέστερη Νομαρχιακή Αρχή, και θα συνεχίσει με τη σημερινή Περιφερειακή αρχή. Στεκόμαστε στο πλευρό της Διευθύντριας και του ανθρώπινου δυναμικού της Πιερικής Αναπτυξιακής και στηρίζουμε με κάθε τρόπο τους αναπτυξιακούς στόχους για την περιοχή μας. Σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, πιστεύω ότι η δυνατότητα που παρουσιάζεται μέσα από την Πιερική Αναπτυξιακή για ένταξη επιχειρήσεων στο εν λόγω πρόγραμμα, θα δώσει πνοή στον επιχειρηματικό κόσμο που θα υποβάλει τις προτάσεις του και κατ’ επέκταση θα στηρίξει την ανάπτυξη της Πιερίας».
«Ζούμε σε μια εποχή που δεν επιτρέπεται να αφήσουμε ανεκμετάλλευτη οποιαδήποτε ευκαιρία χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις μας», τόνισε ο Πρόεδρος Ηλίας Χατζηχριστοδούλου απευθυνόμενος στα μέλη του Επιμελητηρίου Πιερίας και σημείωσε: «στα πλαίσια της προσπάθειας αυτής ιδιαίτερα μέσα σε μια οικονομική συγκυρία όπου το επενδυτικό ενδιαφέρον δεν είναι ζωηρό, η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Πιερίας έχει αποφασίσει να πραγματοποιεί ενημερωτικές εκδηλώσεις για οτιδήποτε προκηρύσσεται γύρω από ζητήματα χρηματοδοτικών ενισχύσεων. Πόσο μάλλον να συνεργαστεί με την Πιερική Αναπτυξιακή Α.Ε. της οποίας είμαστε μέλη για να προωθήσουμε κατά τον καλύτερο τρόπο επενδύσεις που θα ανακυκλώσουν τη ροή του χρήματος εντός της Περιφερειακής μας Ενότητας. Διαπιστώνω ότι η 1η Προκήρυξη για την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο του Άξονα 4 «ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ LEADER» ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2007 – 2013 έχει ιδιαίτερα ευρύ πεδίο και ενδιαφέρον. Ιδιαίτερα με χαροποιεί το γεγονός ότι η προσέγγιση LEADER έχει ως επιλέξιμες και πολλές περιοχές πολύ κοντά στα αστικά κέντρα. Είμαι βέβαιος ότι από κοινού εμείς και τα στελέχη της Πιερικής Αναπτυξιακής θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να δώσουμε αξία στα γεωργικά προϊόντα της περιοχής, διευκολύνουμε την ίδρυση και αναβάθμιση μικρής δυναμικότητας υποδομών διανυκτέρευσης, να δούμε χώρους εστίασης και αναψυχής με ποιότητα, να ενισχύσουμε την οικοτεχνία, τα παραδοσιακά προϊόντα και τις βιοτεχνικές μονάδες που βάλλονται από παντού, να βοηθήσουμε στην βελτίωση ενεργειακών επενδύσεων και να δώσουμε με μέτρο μια χείρα βοηθείας σε πολιτιστικούς, αθλητικούς και περιβαλλοντικούς συλλόγους καθώς η στόχευσή μας πιστεύω πως πρέπει να εστιάζεται στην καθ’ εαυτού επιχειρηματικότητα».
Την παρουσίαση του προγράμματος έκαναν τα στελέχη της Πιερικής Αναπτυξιακής: Μπέττυ Παρτσαλίδου (Διευθύντρια ), Κωνσταντίνος Ζαπουνίδης (Πολιτικός Μηχανικός), Πέτρος Μυλωνόπουλος (Πολιτικός Μηχανικός) και Νίκος Τζέγκας Νίκος (Γεωπόνος)
Για την υλοποίηση του προγράμματος υπογράφηκε στις 12-10-2010 η σύμβαση μεταξύ της Πιερικής Αναπτυξιακής και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 10.227.000,00 € και Δημόσια Δαπάνη 6.500.000,00 €. Ο συνολικός ενδεικτικός προϋπολογισμός που προκηρύσσεται στην παρούσα φάση ανέρχεται σε 8.894.000,00 € με αντίστοιχη Δημόσια Δαπάνη 5.197.000,00 €.
Κατά τη σύνταξη του τοπικού προγράμματος προσέγγισης Leader προηγήθηκαν διαδικασίες διαβούλευσης με τους αντιπροσωπευτικούς εταίρους της περιοχής και έγιναν ενέργειες ενημέρωσης και δημοσιοποίησης, ακολουθώντας συγκεκριμένο Σχέδιο Δράσης.
Το LEADER, στο πλαίσιο του Άξονα 4 του ΠΑΑ θα εφαρμοσθεί σε ορεινές, μειονεκτικές αλλά και πεδινές περιοχές. Σημειώνεται ότι κατά την υλοποίηση των τοπικών προγραμμάτων LEADER, οι σχετικές παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν σε Δημοτικά/Τοπικά Διαμερίσματα μέχρι 5.000 κατοίκους. Είναι επιτρεπτή επίσης η υλοποίηση παρεμβάσεων σε εκτός σχεδίου περιοχές Δημοτικών/Τοπικών Διαμερισμάτων με πληθυσμό από 5.000 έως και 10.000 κατοίκους. Οι περιοχές στις οποίες εφαρμόζεται το τοπικό πρόγραμμα LEADER διαφοροποιείται γεωγραφικά από την περιοχή εφαρμογής του Άξονα Προτεραιότητας 3 του Π.Α.Α. και από την περιοχή στην οποία θα εφαρμοστεί το τοπικό πρόγραμμα του Άξονα Προτεραιότητας 4 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΛΙΕΙΑ 2007-2013» και δεν επικαλύπτονται.
Σε κομβικά σημεία εκτός της περιοχής παρέμβασης είναι δυνατή η υλοποίηση δράσεων που δεν αφορούν υποδομές ή/και επιχειρηματικότητα, με την προϋπόθεση ότι η συγκεκριμένη χωροθέτηση τεκμηριωμένα εξυπηρετεί την καλύτερη προβολή, προώθηση και ανάδειξη της περιοχής παρέμβασης ή τομέων του κοινωνικοικονομικού της ιστού, καθώς και δράσεων δικτύωσης.
Οι δράσεις που θα συγχρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του τοπικού προγράμματος Leader του Νομού Πιερίας είναι οι ακόλουθες:
-Στήριξη πολύ μικρών επιχειρήσεων με στόχο την αύξηση της αξίας των γεωργικών προϊόντων.
-Ενίσχυση πολύ μικρών επιχειρήσεων που υλοποιούνται από φυσικά πρόσωπα που ασκούν δραστηριότητα σε γεωργική εκμετάλλευση με σκοπό τη διαφοροποίηση προς μη γεωργικές δραστηριότητες.
-Ενίσχυση πολύ μικρών επιχειρήσεων που υλοποιούνται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που δεν είναι γεωργοί.
-Παρεμβάσεις ανάπτυξης τουριστικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.
-Βασικές υπηρεσίες για την οικονομία και τον αγροτικό πληθυσμό.
-Διατήρηση και αναβάθμιση αγροτικής κληρονομιάς.
Η προκήρυξη για την υποβολή προτάσεων από ενδιαφερόμενους επενδυτές έχει ήδη ανακοινωθεί και δημοσιοποιηθεί στον τοπικό τύπο και στην ιστοσελίδα της Πιερικής Αναπτυξιακής, με καταληκτική ημερομηνία παραλαβής φακέλων υποψηφιότητας την 31η Μαρτίου 2011.