Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Τα τρακτέρ και πάλι στις εθνικές οδούς

Αρχίζουν οι κινητοποιήσεις αγροτοκτηνο-τρόφων

Ζητούν:
*Αφορολόγητο πετρέλαιο
*Άμεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ
*Aποτροπή εισαγωγών αγροτικών προϊόντων

Κινητοποιήσεις ξεκινούν τη Δευτέρα οι αγρότες της Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας μετά από την «άκαρπη», όπως τη χαρακτήρισαν, συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στην οποία συζητήθηκαν όλα τα κρίσιμα ζητήματα που τους απασχολούν.

ΣΕΡΡΕΣ

Στο νομό Σερρών, οι αγρότες των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων έχουν δώσει ραντεβού στη διασταύρωση Σερρών –Σιδηροκάστρου με προορισμό τον παραμεθόριο σταθμό του Προμαχώνα. Στις προθέσεις τους είναι να κλείσουν με τα τρακτέρ τους τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

ΛΑΡΙΣΑ

Στη Λάρισα, η επιτροπή αγροτών του νομού έχει απευθύνει προσκλητήριο προς τους αγρότες της περιοχής, να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση, η οποία θα ξεκινήσει μετά τις 12 το μεσημέρι με προσυγκέντρωση στον κόμβο Γυρτώνης.

Ανάλογα με την συμμετοχή θα υπάρξει και ανάλογη απόφαση, προκειμένου εν συνεχεία τα αγροτικά μηχανήματα να πορευτούν προς τα διόδια Μακρυχωρίου, με στόχο να σηκώσουν τις μπάρες των διοδίων, οι οποίες θα μείνουν ανοιχτές καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής των αγροτών. Η κεντρική εισήγηση και ο προσανατολισμός είναι, πάντως, να μην κλείσουν οι δρόμοι. Τα τρακτέρ θα παραταχθούν εκατέρωθεν του οδοστρώματος.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

Την περασμένη Πέμπτη υπήρξε πολύωρη σύσκεψη στο κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με τη συμμετοχή του υπουργού Κ.Σκανδαλίδη εκπροσώπους των συντονιστικών επιτροπών από τους νομούς Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Σερρών, Δράμας, Κιλκίς, Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Χαλκιδικής, Φλώρινας, Γρεβενών και Κοζάνης, οι οποίοι δήλωσαν αμέσως μετά ότι «δεν έλαβαν καμία δέσμευση».

ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι, μεταξύ άλλων, ζητούν αφορολόγητο πετρέλαιο για όλα τα αγροτικά μηχανήματα, άμεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για τις ζημίες που έχουν υποστεί οι καλλιέργειές τους, την ολοκλήρωση των αρδευτικών έργων -κυρίως στη Θεσσαλία- την ολοκλήρωση του μητρώου αγροτών και τη διενέργεια ελέγχων για να αποτραπούν οι μαζικές εισαγωγές αγροτικών προϊόντων και ζωοτροφών από χώρες των Βαλκανίων και ευρύτερα της νοτιοανατολικής Ευρώπης.