Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Συνάντηση της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας με τον Αναπληρωτή Υπεύθυνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Ν.Δ. Χρήστο Σταϊκούρα



Την Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας επισκέφτηκε ο Αναπληρωτής Υπεύθυνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Χρήστος Σταικούρας το Σάββατο 05 Φεβρουαρίου 2011. Στην συνάντηση το παρόν έδωσαν ο Περιφερειακός Τομεάρχης της Ν.Δ. Χρήστος Tράντης, ο Βουλευτής Πιερίας Κώστας Κουκοδήμος, ο πρώην Υφυπουργός Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ο πολιτευτής Αστέριος Τόκας, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μόσχος Γιαλένιος, ο Γραμματέας της ΝΟΔΕ Ξενοφών Μπαραλιάκος και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Τσιμήτρης Δημήτρης.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας αφού καλωσόρισε τον κ. Σταϊκούρα, τον ενημέρωσε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός Πιερίας και χρίζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Η κ. Μαυρίδου αρχικά αναφέρθηκε στις αλλαγές από την εφαρμογή του Ν. 3852/10 «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», τους βασικούς άξονές του και τις δυσκολίες της εφαρμογής του. «Από την πλευρά μας καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξυπηρετηθεί καλύτερα ο πολίτης» είπε χαρακτηριστικά η κ. Μαυρίδου.

Από τα πρώτα θέματα συζήτησης ήταν το μεγάλο πρόβλημα των διοδίων που αντιμετωπίζει ο νομός Πιερίας. Ο κ Σταϊκούρας ενημερώθηκε λεπτομερώς για το θέμα αν και το γνωρίζει πολύ καλά καθώς προέρχεται από έναν νομό που αντιμετωπίζει το ίδιο ακριβώς πρόβλημα. Συγκεκριμένα ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε « Πρέπει να υπάρξει δυναμική κινητοποίηση ώστε η κυβέρνηση να κάνει το αυτονόητο, οι τοπικές αρχές να διαπραγματευτούν με την κυβέρνηση και να εξασφαλιστεί η δημιουργία παράλληλων οδικών αξόνων με κάρτα ελεύθερης διέλευσης των κατοίκων». Επίσης ο κ. Σταϊκούρας είπε χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει της ευθύνες της όσον αφορά την αύξηση του κόστους των διοδίων, κάτι που δεν είχε ληφθεί υπόψη στις συμβάσεις που υπογράφηκαν και να μειώσει το κόστος. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιδράσει άμεσα».

Η κα Μαυρίδου με την σειρά της ζήτησε την δέσμευση του κ. Σταϊκούρα ότι θα δοθούν λύσεις ως προς αυτό το θέμα γιατί αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τη Πιερία σε όλους τους τομείς και περισσότερο στον τουρισμό που αποτελεί και τον βασικό πυλώνα ανάπτυξης καθώς και στον επιχειρηματικό τομέα.

Επιπλέον κατά τη συνάντηση του Αναπληρωτή Υπεύθυνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Ν.Δ. με την κ. Μαυρίδου, έγινε ειδική αναφορά και στα οικονομικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας λόγω της οικονομικής κρίσης. Τα προβλήματα αυτά κυρίως προέρχονται από την ‘έλλειψη ρευστότητας στην αγορά αλλά και από τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα των 3 Καλλικρατικών Δήμων της Πιερίας, με αποτέλεσμα πολλές τοπικές επιχειρήσεις να βάζουν λουκέτο. Τόσο η κ. Μαυρίδου όσο και οι παρευρισκόμενοι ζήτησαν την άμεση βοήθεια της πολιτείας έτσι ώστε να βρεθεί λύση αναφορικά με τα μεγάλα χρέη των Καλλικρατικών Δήμων. «Η Κυβέρνηση αδυνατεί να πετύχει τους στόχους που είχε θέσει όσον αφορά τα έσοδα της και έτσι υπάρχει μια στάση πληρωμών προς τους πιστωτές της. Το πρόβλημα της ρευστότητας αποτελεί ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, έχουμε προτείνει λύσεις για την αντιμετώπιση του και με χαρά βλέπουμε πως κάποιες από αυτές αρχίζουν να προβάλλονται» ανέφερε για το θέμα ο κ. Σταϊκούρας.

Για τον αγροτικό τομέα, ο οποίος αποτελεί μία από τις βασικότερες πηγές εσόδων της Πιερίας και αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα συρρίκνωσης, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι «Διαπιστώνεται μια μεγάλη μετακίνηση του πολίτη προς τον πρωτογενή τομέα ενώ ταυτόχρονα μειώνεται το εισόδημά του. Πρέπει να κατευθύνουμε τους αγρότες προς την καλλιέργεια και να τους ενισχύουμε».

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την προσφορά από πλευράς της Αντιπεριφερειάρχη δύο συλλεκτικών βιβλίων αντιπροσωπευτικών της Πιερίας. Οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν για την καλύτερη συνεργασία μεταξύ τους.