Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Μήνυμα της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας


Μία ακόμη «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας» με συμβολικό χαρακτήρα ή «Ημέρα της Γυναίκας» κάθε μέρα; Είναι δική μας η απόφαση για το πώς αντιλαμβανόμαστε το ρόλο, την προσφορά, τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, στην πολιτική, στον πολιτισμό, στον κόσμο μας.

Η γυναίκα πρωταγωνιστεί στην κάθε ημέρα, είναι παρούσα και μαχητική σε όλες τις σύγχρονες εξελίξεις. Με τους πολυετείς επίμονους αγώνες τους για ισοτιμία και δημοκρατία στην κοινωνική συμμετοχή, για ίσα δικαιώματα στην εργασία, στην πολιτική, στην οικογενειακή ζωή, οι γυναίκες κατάφεραν πολλά και διεκδικούν ακόμη περισσότερα στη σύγχρονη κοινωνία. Οι Αυτοδιοικητικές Εκλογές που έγιναν πρόσφατα στη χώρα μας ανέδειξαν τη γυναικεία δυναμική με αρκετά υψηλά ποσοστά εκπροσώπησης και εκλογής γυναικών ως Αντιπεριφερειάρχες, περιφερειακοί, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι.

Οι διακρίσεις των γυναικών σήμερα σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, πολιτικής, οικονομικής δράσης οφείλονται στις ιδιαίτερες ικανότητές τους, στις ξεχωριστές ευαισθησίες και αξίες τους, αλλά και στην επίμονη και επίπονη προσπάθειά τους να ξεχωρίσουν μεταξύ ίσων, να προσπεράσουν τα κοινωνικά εμπόδια και στερεότυπα που δυσκολεύουν την πορεία τους, να κατακτήσουν δικαιώματα που για τους άνδρες θεωρούνται δεδομένα, να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες που τους επιτρέπουν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα. Και όλα αυτά με την καθημερινή αγωνία να συνδυάσουν αρμονικά και να πετύχουν ισορροπίες στους πολλούς και συχνά αντικρουόμενους ρόλους που αναλαμβάνουν: ως μητέρες, ως σύζυγοι, ως επαγγελματίες, ως παράγοντες της κοινωνικής και πολιτικής ζωής.

Συμμετέχουμε και διαμορφώνουμε τις εξελίξεις, μας ενθαρρύνουν οι επιτυχίες μας αλλά ταυτόχρονα γνωρίζουμε ότι έχουμε να κάνουμε πολλά ακόμη για να ενδυναμώσουμε τη θέση της σύγχρονης γυναίκας, να δώσουμε άμεσες λύσεις στα προβλήματα και στις αγωνίες της. Ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, η σύγχρονη γυναίκα είναι ευάλωτη όσο ποτέ στις αρνητικές οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις, με την ανεργία να πλήττει περισσότερο το γυναικείο πληθυσμό της χώρας, με τη γυναικεία επιχειρηματικότητα να «αγκομαχά», με την έλλειψη κοινωνικών δομών στήριξης της εργαζόμενης μητέρας και της μονογονεϊκής οικογένειας, με πλήθος ζητήματα που επιζητούν απαντήσεις. Έχουμε μεγάλο δρόμο μπροστά μας να διανύσουμε, αλλά εμείς οι γυναίκες είμαστε μαθημένες στα δύσκολα. Με εργατικότητα, ισχυρή θέληση, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία όλα μπορούν να γίνουν δυνατά.