Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

ΚΑΙ Η ΕΥΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ





Αθλητική ψυχολογία και γυναικείο ποδόσφαιρο
του
Δρ. Εμμανουήλ Γεωργιάδηwww.PsychologyOnLine.gr

Ο γυναικείος αθλητισμός έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο για την σωματική όσο και για την ψυχική υγεία κάθε γυναίκας που συμμετέχει σε αυτόν. Κατ’ αρχήν η ενεργός συμμετοχή σε κινητικές δραστηριότητες μέτριας ή/και υψηλής έντασης δημιουργεί τις προϋποθέσεις για βελτιωμένη υγεία. Είναι πια ευρέως γνωστό πως οι γυναίκες μετά την ηλικία των 12 ετών συμμετέχουν σε όλο και λιγότερες κινητικές δραστηριότητες που σύμφωνα με τις έρευνες μπορούν να προστατεύσουν τον γυναικείο οργανισμό από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, από μεγάλο αριθμό νεοπλασιών αλλά και από ποικίλα ορμονολογικά προβλήματα.

Με τον ίδιο τρόπο, η συνεχής προσπάθεια για αγωνιστική ή κινητική εξέλιξη δημιουργεί τις συνθήκες για μετρημένες συναισθηματικές αντιδράσεις στις περιβαλλοντικές αντιξοότητες καθώς και βελτιωμένη ψυχική διάθεση στην καθημερινότητα. Αθλητισμός και γυναίκα θα πρέπει να συνδυάζονται στις συνθήκες της σημερινής κοινωνίας, αφού η αθλητική συμμετοχή προσδίδει σταθερά οφέλη στον γυναικείο οργανισμό. Έτσι οποιαδήποτε μορφή συμμετοχής σε αθλητικές δραστηριότητες είναι μία θεμιτή συμπεριφορά και χρειάζεται να προτρέπεται με κάθε μέσο.

Το ποδόσφαιρο είναι ένα ομαδικό άθλημα με έντονη σωματική επαφή και ισχυρό ανταγωνισμό. Η ποδοσφαιρική απόδοση αποτελεί πρόκληση για κάθε συμμετέχοντα και για κάθε ομάδα. Από ψυχολογικής μεριάς, απαιτείται ισχυρό κίνητρο για συνεχή προσπάθεια, ικανότητα έλεγχου της σκέψης και υψηλή αυτεκτίμηση.

Έχοντας σαν δεδομένο το λάθος που μπορεί να συμβεί στην αγωνιστική προσπάθεια, η κάθε αθλήτρια θα πρέπει να μπορεί να συγχωρεί τον εαυτό της και να συνεχίζει μετά από οποιαδήποτε αποτυχημένη προσπάθεια μέσα στον αγώνα. Αυτό απαιτεί προσωπικό έλεγχο και αυτοπεποίθηση που πηγάζει από προηγούμενες επιτυχημένες προσπάθειες, από την προπονητική διαδικασία και από την καλή ομαδική συνεργασία.

Η έντονη σωματική επαφή και οι αποφάσεις του διαιτητή θα πρέπει να μην αποτελούν εμπόδιο στην καλή αγωνιστική απόδοση. Είναι μέρος του παιχνιδιού. Η συναισθηματική αντίδραση σε τέτοια γεγονότα, μειώνει την αγωνιστική απόδοση αφού η εστίαση φεύγει από αυτό που επιδιώκεται αγωνιστικά και το σώμα «σφίγγει», καταδικάζοντας εκ των προτέρων κάθε προσπάθεια σε αποτυχία.

Η ψυχολογία του ποδοσφαίρου βασίζεται πάνω στην ομαδικότητα και την συλλογική προσπάθεια. Το ίδιο ισχύει και στο γυναικείο ποδόσφαιρο. Κάθε παίκτρια βασίζεται στην απόδοση των υπολοίπων παικτριών και η ομαδική συνεργασία χρειάζεται για να επιτευχθεί το επιτυχημένο αποτέλεσμα. Η πάσα στην συμπαίκτρια που είναι «αμαρκάριστη» αποδεικνύει την καλή συνεργασία και την ομαδική συνοχή. Αν η συνεργασία μέσα στο γήπεδο επηρεάζεται από δεύτερες σκέψεις, η απόδοση της ομάδας πάσχει, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.

Το ποδόσφαιρο βασίζεται στην δημιουργία και την ιδανική αγωνιστική κατάσταση. Η εφαρμογή της αθλητικής ψυχολογίας σε ομαδικά αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, δίνει τη
δυνατότητα για βέλτιστη ομαδική συνεργασία και πλήρη κατανόηση των προπονητικών οδηγιών. Η αυτοπεποίθηση του κάθε παίκτη και της κάθε παίκτριας καθορίζεται από τους κατάλληλους αγωνιστικούς στόχους και τη συμπεριφορά ολόκληρης της ομάδας μέσα στο γήπεδο. Αυτό είναι που δυσκολεύει την απόδοση της αντίπαλης ομάδας δημιουργώντας τις συνθήκες για υψηλή αγωνιστική επίδοση χωρίς τον φόβο της επίκρισης και της λανθασμένης αγωνιστικής ενέργειας να απειλεί την ατομική συμπεριφορά και την ομαδική συνοχή.

Περισσότερες πληροφορίες καθώς και επικοινωνία για θέματα της ομάδας σας στο www.PsychologyOnLine.gr



Δεληγιαννίδης Κωνσταντίνος

Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Προπονητής Ποδοσφαίρου UEFA B Level,Ruit,Deutschland,Προπονητής Μπάσκετ Α Κατηγορίας.