Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΙ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ - ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης
Συγχωνεύσεις Επιχειρήσεων και ΝΠΔΔ



Συγχωνεύσεις σε νομικά πρόσωπα, δημοτικές επιχειρήσεις και οργανισμούς των συνενωθέντων με την Κατερίνη δήμων εγκρίθηκαν κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνης, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο συνεδριακό κέντρο Κατερίνης.
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
Στη προ ημερήσιας διάταξη διαδικασία το Δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε τον προγραμματισμό προσλήψεων για το τρέχον έτος του δήμου Κατερίνης, ενώ ενέκρινε και την παράταση τριών έργων που αφορούσαν αισθητική αναβάθμιση περιοχής επέκτασης Ευαγγελικών, κράσπεδα και πεζοδρόμια που εκτελούνται από την Κατασκευαστική Επιχείρηση του δήμου.
Επίσης προ ημερήσιας έγινε η έγκριση της κατανομής πιστώσεων λειτουργικών δαπανών στα σχολεία, ύψους 311.128,57 ευρώ που αφορούν τα 80 περίπου σχολικά συγκροτήματα του δήμου Κατερίνης.
ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ
Τη σύσταση μιας κοινωφελούς επιχείρησης ενέκρινε το Δημοτικό συμβούλιο Κατερίνης κατά πλειοψηφία, στην οποία συγχωνεύθηκαν οι έξι δημοτικές Κοινωφελείς Επιχειρήσεις των δήμων Κατερίνης, Ελαφίνας, Κορινού, Πέτρας, Παραλίας και Πιερίων. Το θέμα εισηγήθηκε ο αναπληρωτής δημάρχου κ. Ζ. Σατραζέμης, λόγω απουσίας του δημάρχου Κατερίνης στην Αθήνα.
Οι αρμοδιότητες της νέας Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης, θα αφορούν το περιβάλλον, την Κοινωνική Προστασία, Αλληλεγγύη και Παιδεία και στους σκοπούς της συμπεριλαμβάνονται αρμοδιότητες που έχουν να κάνουν με Κέντρα Πρόληψης, δημοτικά ιατρεία, Γ' Ηλικία, Παλιννοστούντες, προώθηση εθελοντισμού, προγράμματα Βοήθεια στο Σπίτι, παιδικοί – βρεφικοί σταθμοί, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων κ.α. Το Δ.Σ. είναι 11μελές και ο ορισμός του θα γίνει σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
Καταψήφισε τη συγχώνευση ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης του συνδυασμού "Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία" Σταύρος Ανανιάδης υπογραμμίζοντας πως οι επιχειρήσεις αυτές δεν εξυπηρέτησαν ποτέ τους πολίτες, αντιθέτως συνέβαλαν στην εμπορευματοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών και ενθάρρυναν τις πελατειακές σχέσεις με τους εργαζόμενους.
Ζήτησε την ένταξη όλων αυτών των αρμοδιοτήτων στο δήμο Κατερίνης με την προϋπόθεση μεταφοράς των εργαζομένων στο δήμο.
Τη συγχώνευση καταψήφισε και ο συνδυασμός του κ. Μάντζιου "Πρωτοβουλία Πολιτών" σημειώνοντας ότι αυτές οι δημοτικές επιχειρήσεις έγιναν για να παραχωρηθεί δημόσιος χώρος σε ιδιώτες, τονίζοντας πως εξυπηρετούν πελατειακές σχέσεις και τοποθετήσεις ημετέρων.
Ο κ. Μηλιώτης τάχθηκε υπέρ της συγχώνευσης τονίζοντας πως ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να ελέγχει τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων αυτών, ώστε να μην παρεκκλίνουν του σκοπού τους.
ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ
Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη συγχώνευση όλων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου των δήμων σε ένα νομικό πρόσωπο που περιλαμβάνει δυο μέρη. Το πρώτο όλα τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου των Δήμων και το δεύτερο, όλες τις σχολικές επιτροπές.
Το Δ.Σ. του νέου Νομικού Προσώπου θα είναι 15μελές, και θα οριστεί σε επόμενη συνεδρίαση.
Αρμοδιότητες θα έχει μεταξύ άλλων την Παιδεία, τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό καθώς και τους Τομείς Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδικούς Σταθμούς, ΚΑΠΗ.
Σε ότι αφορά τις σχολικές επιτροπές, αυτές συγχωνεύονται για όλο το δήμο Κατερίνης σε δυο, μια για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και μια για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ενώ ιδρύονται Συμβούλια Σχολικής Κοινότητας, ανά σχολείο.
ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΕΥΑ
Οι τρεις ΔΕΥΑ, Κατερίνης, Κορινού και Παραλίας, συγχωνεύθηκαν σε μια και δημιουργείται εννιαμελές Δ.Σ. το οποίο θα έχει θητεία ενός έτους.
Η νέα Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κατερίνης, θα διαχειρίζεται πλέον 42.000 υδρόμετρα στους τρεις δήμους, και θα διαθέτει 113 άτομα προσωπικό.
Ο κ. Μπουσνάκης εισηγούμενος το θέμα αναφέρθηκε την τεχνικοοικονομική έκθεση που συνέταξε η ΔΕΥΑ Κατερίνης και στην οποία περιλαμβάνονται τα οικονομικά στοιχεία του 2009, λέγοντας πως εκεί παρατίθενται οι μακροχρόνιες υποχρεώσεις των ΔΕΥΑ που συνενώνονται, καθώς και τα περιουσιακά στοιχεία τους.
Σημείωσε πως θα γίνει εξορθολογισμός των τιμολογίων ύδρευσης, λέγοντας πως πρόθεση είναι οι μεν δημότες των δήμων που ήρθαν με τον Καλλικράτη στην Κατερίνη για το τρέχον έτος να πληρώνουν όσα πλήρωναν και πριν, για να ακολουθήσει εξορθολογισμός των τιμολογίων στο επόμενο έτος.
Σε ότι αφορά τους δημότες της Κατερίνης ο κ. Μπουσνάκης τόνισε πως μόνο για φέτος θα συνεχίσουν να έρχονται λογαριασμοί έναντι, ενώ από τον επόμενο χρόνο θα υπάρχει μόνο λογαριασμός της πραγματικής κατανάλωσης.
Ο κ. Μάντζιος τόνισε πως με τα χρέη των Δημοτικών Επιχειρήσεων σε λίγο καιρό με βάση τα όσα υπαγορεύονται στο μνημόνιο θα χρειαστεί να εκποιηθεί δημοτική περιουσία για να ανταποκριθεί η ΔΕΥΑ στις υποχρεώσεις της.
Ο κ. Μηλιώτης τάχθηκε υπέρ της συγχώνευσης λέγοντας πως θα πρέπει να γίνει σωστή διαχείριση των πόρων και περιορισμός της σπατάλης.
Ο κ. Ανανιάδης τόνισε πως πρέπει να ισχύσει νέα τιμολογιακή πολιτική με βάση τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια των δημοτών.