Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Συνάντηση της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας με τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης


Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης κ. Θύμιο Σώκο πραγματοποίησε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κ. Σοφία Μαυρίδου την Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011 στο γραφείο της στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.

Στη συνάντηση παρευρίσκονταν επίσης οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Πιερίας Δ. Τσιμήτρης, Γ. Παπαχρήστος και Ν. Παπανικολάου, οι προϊστάμενοι υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης και ειδικοί συνεργάτες του κ. Σώκου καθώς και οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.

Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν τα κυριότερα έργα υποδομών στην Πιερία που βρίσκονται σε εξέλιξη, τα οποία διαχειρίζεται η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης και για τα οποία την ευθύνη του σχεδιασμού και της υλοποίησης έχει η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας. Συγκεκριμένα συζητήθηκαν τα έργα Σχολικής Στέγης, όπως είναι το Ενιαίο Λύκειο Κονταριώτισσας το οποίο είναι έτοιμο προς δημοπράτηση, το έργο κατασκευής της Περιμετρικής Οδού, ένα έργο το οποίο βρίσκεται σε πλήρη ωριμότητα και θα κατασκευαστεί το ένα σκέλος του από το νότιο κόμβο της Εθνικής οδού έως το Νοσοκομείο μήκους 6,5 χλμ. (εκτός των απαλλοτριώσεων). Συζητήθηκε ακόμη η κατασκευή της 13ης Εθνικής Οδού από την Κατερίνη μέχρι τα Φωτεινά μήκους 13 χλμ., ένα έργο επίσης σε πλήρη ωριμότητα ( εκτός των απαλλοτριώσεων). Για το υπόλοιπο τμήμα του έργου μέχρι τον Άγιο Δημήτριο και τα όρια του νομού μήκους 16 χλμ. υπάρχουν παρατηρήσεις στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος. Ένα άλλο σημαντικό έργο που συζητήθηκε είναι η διευθέτηση και συντήρηση του ποταμού Αίσονα το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο ανάδειξης του αναδόχου και το οποίο έργο εκτείνεται από τη σιδηροδρομική γραμμή μέχρι τη θάλασσα.

Στη διάρκεια της συζήτησης η κ. Μαυρίδου έθεσε το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων, το οποίο παρόλο που έχει περιέλθει στην αρμοδιότητα των δήμων, χρειάζεται την ιδιαίτερη προσοχή και τη μέριμνα όλων των φορέων με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Συζητήθηκε το θέμα της αποκατάστασης των ενεργών ΧΥΤΑ, ο καθαρισμός της μονάδας κατεργασίας στραγγισμάτων στον ΧΥΤΑ Κατερίνης και η κατασκευή αντίστοιχης μονάδας στο Λιτόχωρο, η ανάγκη δημιουργίας ειδικών χώρων εναπόθεσης των αδρανών υλικών από κατεδαφίσεις, οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Αιγινίου και Πέτρας κ.ά θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Ακόμη, στη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Σώκος και οι συνεργάτες του ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους σχετικά με τον συνολικό σχεδιασμό έργων που αφορούν στην Πιερία.