Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Μια ακόμη αξιόλογη πρωτοβουλία αναλαμβάνει ο Οργανισμός Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Κατερίνης, στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειάς του για τη δημιουργία ενός δικτύου αποτελεσματικών υπηρεσιών φροντίδας και κοινωνικής υποστήριξης των δημοτών μας.

Μετά από πρόσκληση του Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής, υπερσύγχρονη κινητή μονάδα μαστογράφου θα βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Ιατρείου στο Δημοτικό Πάρκο Κατερίνης από 21 έως 24 Μαρτίου 2011, δίνοντας τη δυνατότητα στις γυναίκες της Κατερίνης να υποβληθούν σε δωρεάν μαστογραφικό έλεγχο.

Είναι γεγονός πως ως η Προληπτική Ιατρική και Αγωγή Υγείας έχουν γίνει ο στρατηγικός στόχος των Δημοτικών Ιατρείων και όλες οι δράσεις κατευθύνονται πλέον στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών.

Ειδικά για τον καρκίνο του μαστού, θα πρέπει να τονιστεί πως στη χώρα μας το ποσοστό των γυναικών στις οποίες ο καρκίνος ανιχνεύθηκε σε πρώιμο στάδιο στο πλαίσιο κάποιου προληπτικού ελέγχου είναι σημαντικά μικρότερο από τα αντίστοιχα άλλων ανεπτυγμένων χωρών. Αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους που καθιστούν την ισότιμη πρόσβαση όλων των γυναικών σε μαστογραφικά κέντρα μία δύσκολη υπόθεση.

Πρέπει να τονιστεί πως ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη κακοήθεια που εμφανίζεται στις γυναίκες της χώρας μας. Ο αριθμός των νέων περιστατικών κάθε χρόνο στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 4.500.

Για να βοηθηθούν οι γυναίκες στην ελληνική ύπαιθρο που λόγω γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων, κοινωνικών δυσκολιών ή προκαταλήψεων και οικονομικών προβλημάτων, δεν έχουν πρόσβαση ή αδυνατούν να υποβληθούν σε μαστογραφικό έλεγχο, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία μετά από μία γενναία χορηγία και συνεχή υποστήριξη της εταιρείας καλλυντικών AVON κατασκεύασε και εξόπλισε με σύγχρονα μηχανήματα μία κινητή μονάδα μαστογράφου. Η μονάδα αυτή περιοδεύει σε διάφορες περιοχές της χώρας μας και προσφέρει δωρεάν μαστογραφικό έλεγχο στις γυναίκες που το έχουν ανάγκη.

Αξιοποιώντας αυτή την ευκαιρία, ο Οργανισμός Κοινωνικής Πολιτικής καλεί τις γυναίκες της Κατερίνης από 21 έως 24 Μαρτίου 2011 για δωρεάν μαστογραφικό έλεγχο.

Οι προϋποθέσεις για τον μαστογραφικό έλεγχο είναι:

v Εξετάζονται γυναίκες ηλικίας από 40 έως 70 ετών.

v Να μην έχει γίνει μαστογραφία τους τελευταίους 12 μήνες.

Να μην έχουν ιστορικό καρκίνο μαστού, βιοψίας ή αισθητικής επέμβασης στο μαστό.