Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Τα άνθη του καλοκαιριού

stroumfita

Αυλές πολύχρωμες, ολόδροσες, γεμάτες άνθη, αρώματα και χρώματα μας φιλοξενούν τα ζεστά καλοκαίρια μας. Εμείς τι μπορούμε να κάνουμε για να τις κάνουμε ακόμη πιο όμορφες. Ποια είναι τα λουλούδια που λατρεύουν, αναμένουν και ευδοκιμούν στο φως του καλοκαιρινού ήλιου;
Ελληνικό καλοκαίρι σημαίνει μπουκαμβίλιες σε όλα τα χρώματα, κόκκινες, πιο σκούρες, φούξια, πορτοκαλί, άσπρες, αλλά και δίχρωμες. Δοτικές και πλούσιες, δίνουν χρώμα στις αυλές των σπιτιών και στις γωνιές των μπαλκονιών μας.
Λαμπερές πολύχρωμες και κομψές οι πετούνιες, λατρεύουν το πλούσιο φως του ήλιου που τις βοηθάει στην καλύτερη ανθοφορία τους. Ακόμη και στην αρχή του καλοκαιριού να τις φυτέψουμε, αν τις κλαδεύουμε σωστά θα μας χαρίσουν τα λουλούδια τους μέχρι και τα πρώτα κρύα του φθινοπώρου. Υπάρχουν ποικιλίες-νάνοι για έδαφος ή γλάστρες, αλλά και έρπουσες για κρεμαστά καλάθια και ζαρντινιέρες. Χρειάζονται τακτικό κλάδεμα για να διατηρούνται φρέσκιες και ζωηρές.
Ανθεκτικά ακόμα και κάτω από πολύ καυτό ήλιο τα σκυλάκια. Είναι ανεξάρτητα, χαριτωμένα και πανεύκολα στην καλλιέργειά τους. Τα χρώματά τους ποικίλουν από κόκκινα μέχρι λευκά, σε όλους τους ενδιάμεσους τόνους. Μάλιστα, τελευταία έχουν εμφανιστεί και δίχρωμες ποικιλίες.
Τα lilium φυτεύονται το καλοκαίρι, αλλά εδώ πρέπει να έχουμε υπομονή, καθώς τα λευκοκίτρινα άνθη τους θα εμφανιστούν μετά από δυο χρόνια.
Τα γεράνια επίσης αντέχουν στην ξηρασία, ενώ είναι κατάλληλα για ηλιόλουστες θέσεις και περβάζια. Ζουν πολλά χρόνια, αλλά καλό είναι οι βολβοί τους να διαιρούνται και να μεταφυτεύονται για να έχουν περισσότερα άνθη.
Επίσης, αυτό τον καιρό δεν είναι αργά να φυτέψουμε τα αρωματικά μας (δυόσμο, βασιλικό, λεβάντες ή άνηθο). Αν το έχουμε ήδη κάνει καλό είναι να κόβουμε τις κορφές τους για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη τους.
Δεν υπάρχει πιο καλοκαιρινό λουλούδι από τους ηλίανθους. Δεν απαιτούν πολλά και παραμένουν όλο το καλοκαίρι εντυπωσιακοί και κατακίτρινοι. Προτιμούμε τις ποικιλίες-νάνους για γλάστρες. Οι υπόλοιπες, που φτάνουν και ξεπερνούν το ένα μέτρο, καλό είναι να φυτεύονται στο χώμα του κήπου.
Φυσικά, ποτέ από το καλοκαίρι μας δεν λείπουν οι ανθισμένες τριανταφυλλιές μας। Όμως να έχετε υπόψη σας ότι χρειάζονται συχνό πότισμα και σοφό κλάδεμα.
πηγή: epithimies.gr