Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Στο "κόκκινο" ο Δήμος Δίου - Ολύμπου, στο "πορτοκαλί" ο Δήμος Κατερίνης


"Μνημόνιο" για 58 δήμους των οποίων το συνολικό χρέος είναι μεγαλύτερο του 100% των τακτικών ετήσιων εσόδων τους, συμπεριλαμβανομένης και της ΣΑΤΑ, προετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών.
Το πρόγραμμα εξυγίανσης θα ελέγχεται από τριμελή επιτροπή που θα αποτελείται από ένα μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ένα μέλος της ΚΕΔΕ και το γενικό διευθυντή Τοπικής Αυτοδιοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών. Παράλληλα στο κλιμάκιο των ελεγκτών θα συμμετάσχουν στελέχη του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, που αναλαμβάνει το μεγαλύτερο βάρος της εξυγίανσης, αλλά και της ΕΕΤΑ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών, οι δήμοι που αναμένεται μετά τις διαδικασίες ελέγχου να ενταχθούν στο πρόγραμμα εξυγίανσης ανήκουν σε τρεις κατηγορίες.
Οι "κόκκινοι" δήμοι
Οι πρώτοι στην κατηγορία είναι οι "κόκκινοι" δήμοι, με συνολικό χρέος άνω του 150% των τακτικών εσόδων και της ΣΑΤΑ, στους οποίους περιλαμβάνεται ο Δήμος Δίου - Ολύμπου. Επίσης υπάρχει και η υποκατηγορία των "Ανοικτών κόκκινων" δήμων με συνολικό χρέος από 120% έως 150% των τακτικών εσόδων και της ΣΑΤΑ.
Οι "πορτοκαλί" Δήμοι
Στους "πορτοκαλί" Δήμους περιλαμβάνονται οι Δήμοι με συνολικό χρέος από 100% έως 120% των τακτικών εσόδων και της ΣΑΤΑ και περιλαμβάνεται ο Δήμος Κατερίνης.
Πλήρης αποτύπωση της οικονομικής κατάστασης των δήμων
Πρόγραμμα εξυγίανσης δε θα χρειαστούν σίγουρα δήμοι που έχουν συνολικό χρέος κάτω από 100%, που είναι μάλλον στο πράσινο. Πρόκειται για 45 δήμους που συνολικό χρέος από 80% έως 100% των τακτικών εσόδων και της ΣΑΤΑ, 82 που είναι από 50% έως 80% και 140, το συνολικό χρέος των οποίων είναι κάτω από 50%
Στη βάση δεδομένων που δημιούργησε το υπουργείο Εσωτερικών, αποτυπώνεται πλήρως η οικονομική κατάσταση των δήμων: Συγκεκριμένα οι δανειακές υποχρεώσεις των δήμων ανέρχονται σε περίπου 1,9 δις ευρώ, εκ των οποίων περίπου το 60% προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, 1,26 δις είναι οι υποχρεώσεις των δήμων προς τρίτους, 1,87 δις οι απαιτήσεις των δήμων και 735 εκατομμύρια τα διαθέσιμα τους.
Πρόγραμμα εξυγίανσης: "Ποινές" και διαδικασία
Για τους 58 δήμους οι περιπτώσεις των οποίων θα ελεγχθούν προκειμένου να διαπιστωθεί αν απαιτείται να μπουν στο πρόγραμμα εξυγίανσης θα ισχύουν οι εξής ποινές: Πάγωμα ή περιορισμός των προσλήψεων και των συμβάσεων. Πάγωμα ορισμένων κωδικών όπως για δημόσιες σχέσεις, εκδηλώσεις κλπ. Πάγωμα υλοποίησης νέων έργων, καθώς το σύνολο των εσόδων συμπεριλαμβανομένων και αυτών από τη ΣΑΤΑ, θα διατίθεται για το πρόγραμμα εξυγίανσης. Υποχρέωση υλοποίησης του προγράμματος με βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που δε υπερβαίνει μια δημοτική περίοδο.
Πάντως ο υπουργός Εσωτερικών, διευκρίνισε ότι  οι συγκεκριμένες "ποινές" μπορούν να αφορούν μόνο σε μία δημοτική κοινότητα (πρώην δήμοι), εφόσον μόνο εκεί διαπιστώνεται το οικονομικό πρόβλημα.
Νέα έργα θα μπορούν να πραγματοποιούνται στους συγκεκριμένους δήμους μόνο μέσω του ΕΣΠΑ και του "Προγράμματος Ε.ΛΛ.Α.Δ.Α".
Εκτός τα χρέη των δημοτικών επιχειρήσεων
Τα συγκεκριμένα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν τα χρέη των δημοτικών επιχειρήσεων των δήμων, οι οποίες αυτή τη στιγμή ελέγχονται από τους ορκωτούς λογιστές.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα σύμφωνα με το Υπουργείο, εντοπίζεται στις Δ.Ε.Υ.Α.