Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

«Στις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε, ο πολιτισμός μάς κρατά ζωντανούς»


* ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ ΜΑΣ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΥΝΟΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΑΠΟΨΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ – ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ, ΝΑ ΤΗ ΔΙΑΦΥΛΑΞΟΥΜΕ.

* ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ Ο ΦΥΛΑΚΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ, ΔΙΟΤΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΩΣ ΑΣΠΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΑΣ.

«Ο πολιτισμός είναι αυτός που μας κρατά και θα συνεχίσει να μας κρατά ζωντανούς στις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε. Μάλιστα, εδώ στον τόπο μας, στην Πιερία μας, είμαστε και ευνοημένοι αλλά και ευλογημένοι από άποψη πολιτιστικής κληρονομιάς, αφού διαθέτουμε έναν μεγάλο πλούτο αρχαιολογικών χώρων αλλά και πλούτο ευρημάτων (Αρχαίο Δίον, Κάστρο του Πλαταμώνα, Λείβηθρα κλπ).

Το μόνο που οφείλουμε να κάνουμε είναι να συμβάλλουμε πάντοτε από κοινού για τη συνεχή επίτευξη ενός στόχου, που δεν είναι άλλος από τη διατήρηση αυτής της κληρονομιάς», ανέφερε μεταξύ άλλων η δημοτική σύμβουλος δήμου Δίου-Ολύμπου Μαρία Ζέρβα σε εισήγηση που πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια ημερίδας του ΙΕΚ Κατερίνης.

Η ημερίδα αυτή είχε ως κεντρικό θέμα την ανάδειξη και φύλαξη αρχαιολογικών χώρων και έγινε στο αμφιθέατρο του 2ου λυκείου Κατερίνης, την Τετάρτη 8/6/2011.

Η εισήγηση της κ. Ζέρβα αφορούσε τους κανόνες δεοντολογίας και τους κώδικες επικοινωνίας κατά τη φύλαξη και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων καθώς και τη συμβίωση παλαιότερων αρχαιοφυλάκων που διαθέτουν μόνο εμπειρία, με νέους αρχαιοφύλακες που πλέον διαθέτουν και έναν σημαντικό πλούτο γνώσεων.