Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Φιλμ με Όλυμπο και ολύμπιες γεύσεις


ΜΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΒΟΥΝΟ* ΘΑ ΠΡΟΒΛΗΘΕΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ Υ ΚΑΙ ΤΟΥ Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ

* STEF.DOMANIG: ΒΡΗΚΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΗΘΕΛΑ… ΟΛΥΜΠΟ, ΘΑΛΑΣΣΑ, ΑΡΧΑΙΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ, ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ!

Ένα φιλμ υπό μορφή ντοκιμαντέρ αναμένεται να γυριστεί στον Όλυμπο καθώς και σε παρολύμπιες περιοχές από έναν Αυστριακό σκηνοθέτη, το διάστημα από 22 Αυγούστου μέχρι και αρχές Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για τον σκηνοθέτη Stefanus Domanig που τις τελευταίες ημέρες επισκέφθηκε το βουνό των θεών αλλά και περιοχές γύρω από τον Όλυμπο, με στόχο να φτιάξει ένα φιλμ που θα έχει ως θέμα του τον Όλυμπο και τους κατοίκους του σε συνάρτηση με τη γαστρονομία της περιοχής.

Αυτό το ντοκιμαντέρ αναμένεται να αποτελέσει μια δωρεάν προβολή του ιερού βουνού, του δήμου Δίου-Ολύμπου αλλά και ευρύτερα της Πιερίας και της Ελλάδας στο εξωτερικό, στο εξωτερικό.

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΑΠΟ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ

Η ξενάγηση του Stefanus Domanig και της συνεργάτιδάς του, Ελίνας Αλεξοπούλου, έγινε την πρώτη μέρα από τον εκλεγμένο δήμαρχο Δίου-Ολύμπου, Γ. Παπαθανασίου.

Τις επόμενες μέρες ο Αυστριακός σκηνοθέτης ξεναγήθηκε από τον δημαρχεύοντα Γ. Φαρμάκη, την αντιδήμαρχο πολιτισμού Μ. Τσιμήτρη, τη δημοτική σύμβουλο Σ. Ζουρζούρα καθώς και από άλλα στελέχη του δήμου Δίου-Ολύμπου.

Ο κ. Domanig επισκέφθηκε διάφορες περιοχές του Ολύμπου και του δήμου Δίου-Ολύμπου, ιδιαίτερα όμως επισκέφθηκε το κάστρο του Πλαταμώνα, τον Παλιό Παντελεήμονα, το Λιτόχωρο, τον αρχαιολογικό χώρο και το αρχαιολογικό μουσείο του Δίου.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Μιλώντας για την παρουσία του στον Όλυμπο και στον δήμο Δίου-Ολύμπου ο Stefanus Domanig ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι προέρχεται από τη Βιέννη και ότι ήρθε στη Νότια Πιερία επειδή θέλει να γυρίσει ένα ξεχωριστό φιλμ σε μορφή ντοκιμαντέρ.

«Το θέμα του θα είναι ο Όλυμπος με τους γνήσιους ανθρώπους του, με το τι γεύονται, με τι γεύσεις προσφέρουν. Τίτλος του φιλμ θα είναι «στιγμές γεύσης» και πώς το βουνό των θεών «ταΐζει» τους ανθρώπους του», ανέφερε αρχικά.

Στη συνέχεια, εξήγησε ότι πρόκειται για μια «έρευνα» που γίνεται σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ελβετία, η Αυστρία και η Γερμανία, τώρα δε γίνεται και στην Ελλάδα και επιλέχθηκε η περιοχή του Ολύμπου και ο δήμος Δίου-Ολύμπου.

«Όταν είχαμε κάνει τη σκέψη να γυρίσουμε αυτό το φιλμ στην Ελλάδα, είχαμε την πρόθεση να έρθουμε εδώ στον Όλυμπο αυτή την περίοδο, όπως και το κάναμε. Στη συνέχεια δε να επανέλθουμε και πάλι εδώ από τις 22 Αυγούστου έως αρχές Σεπτεμβρίου και να κάνουμε γυρίσματα σε παρολύμπιες περιοχές», σημείωσε.

Και πρόσθεσε: «Πάντοτε με ενδιέφερε για το πώς ζουν οι άνθρωποι που κατοικούν σε ορεινές περιοχές, τι πολιτισμό έχουν αλλά και τι κερδίζουν, τι παίρνουν οι άνθρωποι από κάθε βουνό. Διότι, όπως γνωρίζουμε, κάθε χώρα και κάθε ορεινή περιοχή έχει μια διαφορετική ζωή στο βουνό».

Μιλώντας για τη σειρά των γυρισμάτων που ήδη έχουν γίνει, είπε ότι έχουν ξεκινήσει 50 ντοκιμαντέρ σε ορεινές περιοχές, αρχίζοντας τα γυρίσματα από τα Πυρηναία όρη, γυρίσματα που θα ολοκληρωθούν σε διάφορες οροσειρές μέχρι και την Κίνα.

«ΕΔΩ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΑΣ ΒΡΗΚΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΗΘΕΛΑ»

«Δεν έρχομαι για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Έχω ξανάρθει. Είναι όμως η πρώτη φορά που έρχομαι εδώ στον Όλυμπο και στον δήμο Δίου-Ολύμπου», υπογράμμισε.

Απαντώντας δε στο ερώτημα για το ποιες είναι οι εντυπώσεις του, είπε: «Ερχόμενος εδώ, λοιπόν, είμαι απόλυτα ικανοποιημένος, είναι πραγματικά αυτό που περίμενα, διότι ο συνδυασμός του βουνού με τη θάλασσα, με τους τόσο υπέροχους, ευγενικούς και φιλόξενους ανθρώπους που γνώρισα, είναι ακριβώς αυτό που έψαχνα για να κάνω αυτό το ντοκιμαντέρ.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος έμεινα από την επίσκεψή μου στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου αλλά και στο αρχαιολογικό μουσείο.

Έμεινα ικανοποιημένος από τη διατήρηση των μνημείων και εκείνο που διαπίστωσα ήταν το ότι ο θεός Διόνυσος λατρεύονταν και εδώ στο Δίον, γεγονός που έρχεται σε άμεση σχέση με το φιλμ που θέλω να γυρίσω με βάση τη γαστρονομία των Μακεδόνων και των κατοίκων του Ολύμπου…

Πρέπει να ξέρετε ότι ο Διόνυσος είναι και δικός μας θεός (θεός των Αυστριακών), θεός της διασκέδασης, του κρασιού και του κεφιού», είπε κλείνοντας τις δηλώσεις του.

ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΜΗΤΡΗ: «ΦΙΛΜ ΠΟΥ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ»

Στις δικές της δηλώσεις η αντιδήμαρχος παιδείας και πολιτισμού δήμου Δίου-Ολύμπου, Μαρία Τσιμήτρη, εξήγησε ότι ο Stefanus Domanig θα προσεγγίσει την περιοχή του Ολύμπου και του δήμου μέσα από ένα πολύ ενδιαφέρον πλαίσιο.

«Συγκεκριμένα, θα συνδέσει τη γαστρονομία της περιοχής από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, αναδεικνύοντας την τοπική μας ιστορία, τον λαϊκό μας πολιτισμό ενώ θα συνδέσει όλα αυτά και με τη λατρεία του Διονύσου εδώ στον τόπο μας», σημείωσε.

Και κλείνοντας τις δηλώσεις της υποστήριξε: «Θεωρώ ότι η παρουσία τού Stefanus Domanig εδώ, τα γυρίσματα που θα κάνει αλλά και το ντοκιμαντέρ που τελικά θα γίνει, θα αποτελεί μια ξεχωριστή προβολή του τόπου μας, του δήμου μας αλλά και ευρύτερα της Πιερίας. Η προβολή αυτή θα γίνει στην πατρίδα τού Stefanus Domanig, στην Αυστρία», αλλά και έξω από αυτήν.