Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Οι πιο γενναίες εκπτώσεις όλων των εποχών αναμένεται να είναι οι φετινές


Οι πιο γενναίες εκπτώσεις όλων των εποχών αναμένεται να είναι οι φετινές που αρχίζουν και επίσημα σήμερα και θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Αυγούστου. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, ο εμπορικός κόσμος της χώρας φέρεται αποφασισμένος να δώσει ρέστα φέτος και να...




φτάσει στα άκρα τα ποσοστά των εκπτώσεων, που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και το 80%, που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ. Η εκπτωτική αυτή πολιτική του ελληνικού λιανεμπορίου αποτελεί μια απελπισμένη προσπάθεια να μαζέψει όσο το δυνατόν περισσότερο ρευστό για να μπορέσει να επιβιώσει στους επόμενους, ακόμη δυσκολότερους, μήνες.

Με δεδομένη την απροθυμία αλλά και την αδυναμία που υπάρχει αυτήν την περίοδο από την πλευρά των εμπορικών τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητες και του λιανεμπορίου, η μεγαλύτερη έγνοια των επιχειρήσεων του κλάδου να μαζέψουν ρευστό για να χρηματοδοτήσουν τις άμεσες ανάγκες τους, όπως είναι τα ενοίκια, οι μισθοί και τα άλλα λειτουργικά τους έξοδα. Βεβαίως υπάρχουν και κάποιες «φρόνιμες» φωνές από τον κλάδο της ένδυσης, κυρίως, που υποστηρίζουν ότι «μια έκπτωση πάνω από 50% θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ισχυρή δόση καχυποψίας από το καταναλωτικό κοινό, το οποίο σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι προσεκτικό στις αγορές του».

Οι μεγαλύτερες εκπτώσεις, μέχρι και 80%, θα αφορούν τον κλάδο της ένδυσης - υπόδησης, 50% τον κλάδο του οικιακού εξοπλισμού και ειδικότερα του επίπλου, ενώ εκπτώσεις με χαμηλότερα ποσοστά - γύρω στο 20% - θα υπάρχουν στους κλάδους των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών. Παράγοντες του λιανεμπορίου εκτιμούν ότι η περίοδος των καλοκαιρινών εκπτώσεων θα κινηθεί και φέτος πτωτικά, κι αν η πτώση συγκρατηθεί στο 25% σε σχέση με πέρυσι, οι έμποροι θα είναι «ιδιαίτερα ευτυχείς». Το πρώτο δεκαήμερο θα είναι και το καλύτερο από άποψη τζίρου, θα ακολουθήσει μια υποτονική περίοδος, και στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου θα ξανακινηθεί η αγορά με την επιστροφή από τις διακοπές του καταναλωτικού κοινού.

Τι λέει η αγορά. Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, αφού αναγνωρίζει ότι το εμπόριο περνά μια από τις δυσκολότερες περιόδους, προβλέπει ότι «φέτος θα έχουμε τις μεγαλύτερες σε ποσοστά εκπτώσεις των τελευταίων ετών», ενώ εκτιμά ότι ένα μεγάλο μέρος των καταναλωτών έχει κάνει ήδη έρευνα αγοράς και γνωρίζει «ποια πόρτα θα χτυπήσει». Ο Γιώργος Γεράρδος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας Πλαίσιο Computers, επισημαίνει ότι «τα προϊόντα της αλυσίδας θα προσφέρονται στις χαμηλότερες τιμές της αγοράς και όπως πάντα θα συνοδεύονται από το γνωστό ποιοτικό σέρβις και την 24ωρη εξυπηρέτηση των πελατών της». Ο Νίκος Γιανέττος, μέλος του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών και ιδιοκτήτης της ομώνυμης αλυσίδας ειδών ένδυσης, βλέπει ότι οι εκπτώσεις στα ποιοτικά προϊόντα ένδυσης θα κινηθούν μεταξύ του 20% και του 50% και επισημαίνει ότι εκπτώσεις παραπάνω από αυτό το ποσοστό δεν μπορεί παρά να θεωρούνται ύποπτες.

Ο Γιώργος Καρίβαλης, διευθυντής του Athens Metro Mall, λέει στα «ΝΕΑ» ότι οι εκπτώσεις που θα προσφέρουν όλα τα καταστήματα του Εμπορικού Κέντρου Athens Metro Mall «θα ξεκινήσουν από το 30% και θα ξεπεράσουν το 70%».