Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Ένα μουσικό ταξίδι και ο δρόμος των Μουσών στην Άνω Μηλιά


Το βράδυ του Σαββάτου στις 23 Ιουλίου 2001, η Τερψιχόρη η Μούσα της Μουσικής και η Ουρανία η Μούσα της Αστρονομίας στάθηκαν στην αυλή μιας εκκλησιάς στο κέντρο της Άνω Μηλιάς των Πιερίων που είναι αφιερωμένη σε μια μεγάλη Μούσα της Χριστιανοσύνης της Αγίας Παρασκευής.

Όσοι βρέθηκαν σ’ αυτό το συναπάντημα, μαγεύτηκαν από την αρμονία του έναστρου ουρανού και έζησαν την μοναδική εμπειρία της αστροπαρατήρησης με την καθοδήγηση των μελών του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης

Στον πρόσφατα διαμορφωμένο με πολύ προσωπική εργασία και μεράκι χώρο, κάτω από τα δέντρα δίπλα από την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, η Χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Πιερίας και η Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης με την καθοδήγηση του Μαέστρου Λάζαρου Τσορμπατζίδη χάρισε σε όσους διάλεξαν να είναι εκεί μελωδίες από βυζαντινές υμνωδίες, μουσικές και τραγούδια των δυο κοιτίδων του Ελληνισμού της Πόλης και της Μικράς Ασίας. Μελωδίες και ηχολογήματα που διεγείρουν μνήμες, ξυπνούν συνειδήσεις και ενεργοποιούν τη διάθεση.

Ο Εκπολιτιστικός – Εξωραϊστικός Σύλλογος Οικισμού Άνω Μηλιάς Πιερίας «Η Αγία Παρασκευή» τόλμησε και πέτυχε. Είχε στόχο να δώσει σ’ αυτό το μπαλκόνι του βουνού των Μουσών, την Άνω Μηλιά την αίσθηση πως οι Μούσες είναι εκεί ανάμεσα στα δέντρα, τις ρεματιές, τις πηγές, στον ουρανό που σκεπάζει τα καταπράσινα Πιέρια. Τα κατάφερε!

Το διήμερο των εκδηλώσεων που οργάνωσε το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Ιουλίου ήταν ξεχωριστό και αποτελεί πλέον μια εκδήλωση – σταθμό από όπου ξεκινάει η διαδρομή της ανάδειξης της Άνω Μηλιάς και μαζί των Πιερίων. Τέτοιες εκδηλώσεις ταιριάζουν στο βουνό των Μουσών.

Σαββατιάτικο βραδινό με μουσικές μνήμες και αστροπαρατήρηση

Το βράδυ του Σαββάτου 23 Ιουλίου μετά τον Μέγα Εσπερινό στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, η Χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ν. Πιερίας και τα παραρτήματά της τραγούδησαν Βυζαντινούς ύμνους και συνέχισαν με ένα μελωδικό μουσικό ταξίδι στην Πόλη και τη Μικρά Ασία. Τα παιδιά του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης που απαρτίζουν το συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής έδειξαν πως η μουσική των Ελλήνων έχει μνήμη και συνέχεια.

Λίγο πιο ψηλά τα μέλη του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης οριοθετούσαν στον ουρανό την Μεγάλη Άρκτο και ονομάτιζαν κάθε φωτεινό αστέρι κάνοντας μας όλους γνώστες και αναγνώστες ενός μαγευτικού ουράνιου θόλου που μας εντυπωσιάζει αλλά ελάχιστα γνωρίζουμε γι αυτόν. Η βραδιά έκλεισε με «σουβλάκι πάρτι» και φυσικά με τραγούδι και χορό από όλους.

1ος Δρόμος Μουσών

Το πρωί της Κυριακής από την πλατεία της Άνω Μηλιάς, μπροστά από την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, ξεκίνησε ένας ακόμη θεσμός που οι διοργανωτές του στοχεύουν να έχει συνέχεια και να αποτελέσει αφετηρία για την προβολή και την γνωριμία με το βουνό των Μουσών. Ο 1ος Δρόμος των Μουσών 15.000 μ. έδωσε την ευκαιρία σε δεκάδες αθλητές που συμμετείχαν να τρέξουν μέσα σε ένα πανέμορφο καταπράσινο δάσος από οξιές, καστανιές, πεύκα και έλατα. Αθλητές κάθε ηλικίας από την Πιερία, αλλά και από γειτονικούς νομούς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της οργανωτικής επιτροπής. Την ευθύνη της οργάνωσης του αγώνα είχε ο Εκπολιτιστικός – Εξωραϊστικός Σύλλογος Οικισμού Άνω Μηλιάς Πιερίας «Η Αγία Παρασκευή», ενώ καθοριστική στην ομαλή έκβασή του, ήταν η συμβολή του Τεχνικού Συμβούλου της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Πιερίας – Ημαθίας.


Το υψόμετρο στην αφετηρία της κυκλικής διαδρομής ήταν 950 μέτρα και το ψηλότερο σημείο της διαδρομής ήταν στα 1.450 μέτρα. Έπαθλα απονεμήθηκαν στους πρώτους νικητές και διπλώματα σε όλους τους συμμετέχοντες από την πρόεδρο του συλλόγου κ. Π. Μιντεκίδου – Παρατσικίδου και από τον πρόεδρο του Ο.Π.Π.Α.Π. του Δήμου Κατερίνης κ. Θωμά Παπαδημητρίου.

Η πρόεδρος του Εκπολιτιστικού – Εξωραϊστικού Συλλόγου Οικισμού Άνω Μηλιάς Πιερίας «Η Αγία Παρασκευή» κ. Π. Μιντεκίδου – Παρατσικίδου με το τέλος των εκδηλώσεων δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την συμμετοχή στο διήμερο των εκδηλώσεων. Συγκινητική ήταν η συμμετοχή και καθοριστική η συμβολή των εθελοντών στην προετοιμασία και την διοργάνωση των εκδηλώσεων. Όπως είπε:

«Ο χώρος δίπλα στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής σε χρονικό διάστημα 10 ημερών διαμορφώθηκε χάρη στην προσωπική εργασία πολλών εθελοντών. Τους αξίζουν θερμές ευχαριστίες από τον Σύλλογο και συγχαρητήρια για την προσφορά τους με την οποία έδειξαν πως η συλλογική δουλειά αποδίδει σημαντικά αποτελέσματα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ ανήκει και στους χορηγούς και προμηθευτές υλικών για να διαμορφωθεί κατάλληλα ο χώρος και να διοργανωθεί η εκδήλωση. Καθοριστική ήταν η συμβολή και η προσφορά του Κτήματος «Ηρακλής», των γυναικών που έφτιαξαν και προσέφεραν πολλά και εκλεκτά τοπικά εδέσματα.

Ο Σύλλογος ευχαριστεί επίσης θερμά τα μέλη της Χορωδίας των Ιεροψαλτών Κατερίνης και των παραρτημάτων, τα μέλη της ορχήστρας παραδοσιακής μουσικής του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης και κυρίως τον μαέστρο κ. Λάζαρο Τσορμπατζίδη για το υπέροχο μουσικό ταξίδι που προσέφεραν σε όλους το βράδυ του Σαββάτου, αλλά και τον ηθοποιό και σκηνοθέτη κ. Θ. Μαργαρίτη για την απαγγελία των κειμένων .

Επίσης στα μέλη του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης που έδειξαν τους αστροσυνδυασμούς και μας γνώρισαν ένα – ένα τα αστέρια του ουρανού πάνω απ’ τα Πιέρια. Για τον 1ο Δρόμο των Μουσών, την εκδήλωση της Κυριακής, ευχαριστούμε για την πολή καλή συνεργασία και οργάνωση τους εκπροσώπους της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Πιερίας – Ημαθίας καθώς και τα μέλη της Διασωστικής Ομάδας Πιερίας».

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Πιερίας κ. Θανάσης Παπαγεωργίου, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Σ. Μαυρίδου, ο Αντιδήμαρχος –Αναπληρωτής δημάρχου Κατερίνης κ. Ζ. Σατραζέμης, ο Αντιδήμαρχος Κατερίνης κ. Ν. Μπουρονίκος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Γ. Μαλάμος.

Στην Άνω Μηλιά, στην αυλή των Μουσών και των Μύθων, ξεκίνησε ένας θεσμός. Η οργανωτές και κυρίως οι πολλοί εθελοντές που δούλεψαν αγόγγυστα έδειξαν πως όπου υπάρχει μεράκι και θέληση μπορούν να γίνουν θαύματα. Είναι σίγουρο πως θα υπάρχει συνέχεια και η Άνω Μηλιά θα ξαναβρεί το δρόμο της στα μονοπάτια της ιστορίας και του πολιτισμού που κάποτε πρωταγωνιστούσε.