Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Περισσότερα κατά 70% αναμένονται φέτος τα "λουκέτα" στα εμπορικά καταστήματα του Νομού Θεσσαλονίκης.

Περισσότερα κατά 70% αναμένονται φέτος τα "λουκέτα" στα εμπορικά καταστήματα του Νομού Θεσσαλονίκης, έναντι του 2010, γεγονός που σημαίνει ότι ένα στα πέντε καταστήματα μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς πιθανόν να κατεβάσει ρολά. Την εκτίμηση αυτή έκανε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), Κώστας Χαντζαρίδης.


Η παρατεταμένη οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με την ολοένα και εντεινόμενη αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, αλλά και τη… σχετική αναδουλειά στη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων, με τη μείωση της εμπορικής κίνησης να υπολογίζεται στο 20%, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για το μέλλον του εμπορικού κόσμου, δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΣΘ.

Ωστόσο, θέλοντας να βλέπει το "ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο", όπως είπε χαρακτηριστικά, ο κ. Χαντζαρίδης επισήμανε ότι αισιόδοξη πινελιά στη φετινή διάρκεια των θερινών εκπτώσεων, αποτελέσε η εκ νέου παρουσία, στην αγορά του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, επισκεπτών από χώρες των Βαλκανίων, αλλά και επιβατών κρουαζιερόπλοιων που έδεσαν φέτος στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. «Αυτοί οι άνθρωποι, που είχαμε χρόνια να τους δούμε να μπαίνουν στα μαγαζιά μας, με τις αγορές τους ισοσκέλισαν, έστω και ελαφρά, τις απώλειές μας», σημείωσε.

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Χαντζαρίδη, το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου αποτελεί παραδοσιακά καθοριστικό παράγοντα για την τελική διαμόρφωση των αριθμών, σε επίπεδο τζίρου και κίνησης. "Τώρα επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη και οι τελευταίοι εκδρομείς, και συνήθως κάθε οικογένεια αφού κάνει ταμείο, προβαίνει στις απαιτούμενες αγορές για το φθινόπωρο, αλλά και το χειμώνα", είπε ο πρόεδρος του ΕΣΘ.