Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟ ΧΡΕΟΣ



Μια τρύπα στο νερό έφεραν τα επίπονα μέτρα, αφού όπως διαπιστώθηκε το χρέος της χώρας μας είναι εκτός ελέγχου με περαιτέρω δραματικές συνέπειες! Η τραγική αυτή διαπίστωση αναφέρεται σε επίσημο έγγραφο και συγκεκριμένα στο δημοσιονομικό δελτίο, το οποίο συνέταξε το γραφείο προϋπολογισμού του....




Κράτους και παρέλαβαν σήμερα οι βουλευτές που μετέχουν στην επιτροπή Ισολογισμού και Απολογισμού του Κράτους. Σύμφωνα με το έγγραφο, το έλλειμμα δεν θα φτάσει σε επιθυμητά επίπεδα ακόμα και αν εφαρμοστούν στο ακέραιο τα μέτρα.


«Η σημαντική περαιτέρω αύξηση του χρέους, το υψηλό πρωτογενές έλλειμμα το οποίο στο επτάμηνο έχει ήδη υπερβεί σημαντικά τον ετήσιο στόχο και η βαθύτερη ύφεση, έχουν ενισχύσει στο έπακρο τη δυναμική του χρέους , η οποία είναι πλέον εκτός ελέγχου», αναφέρεται συγκεκριμένα στο έγγραφο.


«Οι εξελίξεις αυτές φαίνεται να αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό τις θετικές επιπτώσεις στη δυναμική του χρέους από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου. Μετά τις νέες εξελίξεις ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ το 2012 θα είναι μεγαλύτερος από τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ,γεγονός που ενισχύει τις αμφιβολίες των αγορών για την επιτυχία του Μεσοπρόθεσμου και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», αναφέρει ακόμα το έγγραφο.

Όπως καταλαβαίνει κανείς, ούτε τα μέτρα, ούτε τα «ψαλιδίσματα» μισθών και συντάξεων απέφεραν καρπούς… Τα λουριά μπορεί να «έσφιξαν» αποτέλεσμα όμως δεν υπήρξε, ενώ μάλλον δεν θα βγούμε στις αγορές ούτε το 2014. Και τώρα;

Διαβάστε αναλυτικά τι αναφέρει το έγγραφο:


1.Η ύφεση εφέτος θα είναι βαθύτερη από την αναμενόμενη.


2. Το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διογκώνεται.


Διαμορφώθηκε στο 6,9% του ΑΕΠ το πρώτο επτάμηνο του 2011, έναντι 5,4% την αντίστοιχη περίοδο του 2010.


Εάν μάλιστα δεν είχαν περιορισθεί οι πληρωμές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το έλλειμμα θα είχε διαμορφωθεί στο 7,6% του ΑΕΠ.


Δηλαδή πάνω από 2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ υψηλότερο από πέρυσι!!!


3. Το πρωτογενές έλλειμμα διευρύνεται. Ανήλθε στο 2,4% του ΑΕΠ το πρώτο επτάμηνο του 2011, έναντι 1,5% την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Πρέπει να επισημανθεί ότι το πρωτογενές έλλειμμα του επταμήνου είναι μεγαλύτερο από το προϋπολογισθέν για όλο το έτος!!!


4. Τα έσοδα καταρρέουν και οι πρωτογενείς δαπάνες διογκώνονται. Πρωτογενείς δαπάνες οι οποίες υπερβαίνουν κατά πολύ την πρόβλεψη του Προϋπολογισμού, παρά τη διακοπή των πληρωμών τις 2 τελευταίες εργάσιμες ημέρες του Ιουλίου!!!


5. Η Κυβέρνηση συσσωρεύει ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το πρώτο εξάμηνο του έτους οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις της Γενικής Κυβέρνησης έχουν διαμορφωθεί στα 6,7 δισ. ευρώ. Η εξόφλησή τους, όταν γίνει, θα επιδράσει ανοδικά στις πρωτογενείς δαπάνες. Διευκρινίζεται μάλιστα ότι το 80% των ανεξόφλητων υποχρεώσεων (5,3 δις. ευρώ) δημιουργήθηκε το 2010, είναι δηλαδή αποκλειστικά έργο Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ!!!


6. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων βουλιάζει. Η Έκθεση σημειώνει ότι η μείωση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (-37,6% το πρώτο επτάμηνο του έτους) δεν ενδείκνυται σε περιόδους ύφεσης και δεν θεωρείται «φιλική προς την ανάπτυξη». Έχει δε συμβάλει στην επιδείνωση του οικονομικού κλίματος και των επιχειρηματικών προσδοκιών.


7. Παρατηρούνται καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προγραμματισμένων ρυθμίσεων, περιορισμένη απόδοση των δημοσιονομικών μέτρων και χαμηλή αποτελεσματικότητα των μηχανισμών συλλογής εσόδων.


8. Η δυναμική του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ παραμένει ανεξέλεγκτη. Η σημαντική περαιτέρω αύξηση του χρέους, το υψηλό πρωτογενές έλλειμμα και η βαθύτερη ύφεση έχουν ενισχύσει στο έπακρο τη δυναμική του χρέους, η οποία πλέον είναι εκτός ελέγχου και αντισταθμίζει τα όποια οφέλη από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου. Απομακρύνεται έτσι το ενδεχόμενο σταθεροποίησης του λόγου χρέους προς ΑΕΠ το 2012».