Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Οι κακές συνήθειες μας γερνούν πρόωρα

«Κουαρτέτο» που όχι μόνο σκοτώνει, αλλά και μας γερνάει κατά τουλάχιστον 12 χρόνια αποτελεί ο συνδυασμός της κακής διατροφής, της έλλειψης άσκησης, της υψηλής κατανάλωσης αλκοόλ και του καπνίσματος.

Όσο απαισιόδοξο κι αν φαντάζει αυτό για τους φανατικούς του ανθυγιεινού μοντέλου ζωής, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Όσλο, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το κόστος των τεσσάρων αυτών κακών συνηθειών «εξαργυρώνεται» τόσο σε μείωση του προσδόκιμου ζωής, όσο και σε πρώιμη- εξωτερική- γήρανση.

Ειδικότερα, η ερευνητική ομάδα, παρακολουθώντας για δύο δεκαετίες περισσότερους από 5.000 Βρετανούς, παρατήρησαν ότι κατά τη διάρκεια της μελέτης απεβίωσε το 29% των συμμετεχόντων που είχαν και τις τέσσερις επικίνδυνες συνήθειες. Αντίθετα, το ποσοστό των θανάτων στην ομάδα όσων πρόσεχαν τη διατροφή τους, δεν κάπνιζαν ή έπιναν και ασκούνταν ήταν μόλις 8%. 

Πώς «οριοθετούνται» οι επιβλαβείς αυτές συνήθειες; Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι επιστήμονες στο περιοδικό «Archives of Internal Medicine», είναι το κάπνισμα, η κατανάλωση πάνω από τριών αλκοολούχων ποτών καθημερινά για τους άνδρες και πάνω από δύο για τις γυναίκες, η σωματική άσκηση που δεν ξεπερνά τις δύο ώρες εβδομαδιαίως, καθώς και η κατανάλωση λιγότερων από τριών μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως.

«Ο υγιεινός τρόπος ζωής δεν απαιτεί υπερβολικές θυσίες», υπογραμμίζει η επικεφαλής της έρευνας Elisabeth Kvaavik, αναφέροντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «για παράδειγμα, ένα καρότο, ένα μήλο και ένα ποτήρι πορτοκαλάδα ημερησίως καλύπτουν την απαιτούμενη ημερήσια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών».

Συχνότερα αίτια θανάτου που συνδέονται με το επικίνδυνο «κουαρτέτο», αποδείχθηκαν ότι είναι η καρδιακή νόσος και ο καρκίνος, αν και οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι, δυστυχώς, ο υγιεινός τρόπος ζωής δεν αρκεί από μόνος του για τη μακροβιότητά μας…
Πηγή mednutrition.gr