Άγνωστες σελίδες ιστορίας 9000 χρόνων , της περιοχής του δήμου Πύδνας –Κολινδρου, αποκάλυψαν οι αρχαιολογικές ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο Λουλουδιές Κίτρους. Τις ομιλίες ειδικών αρχαιολόγων που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας (29-8-2011) τις παρακολούθησε αρκετός κόσμος σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο είχε διαμορφωθεί ο Δήμος Πύδνας – Κολινδρου στις Λουλουδιές Κίτρους. Ο καθηγητής της αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ.Κώστας Κωτσάκης αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του προγράμματος αρχαιολογικών ανασκαφών των ΠΑΛΙΑΜΠΕΛΩΝ, που άρχισε το 1999 με την συνεργασία της Αγγλικής Αρχαιολογικής Σχολής και το Πανεπιστήμιο του Σέφηλντ. Ο προϊστορικός οικισμός Παλιάμπελων Κολινδρού είναι μία πρώιμη αγροτική εγκατάσταση του τέλους της 7ης χιλιετίας, που μπορεί να μην έδωσε μεγάλα έργα τέχνης αλλά αποτελεί μια πολύτιμή σελίδα στην ιστορία του ανθρώπου, σημείωσε ο κ. Κωτσάκης Επίσης αναφέρθηκε στην εφαρμογή της σύγχρονης ηλεκτρονικής τεχνολογίας στις αρχαιολογικές έρευνες , στον εθελοντικό χαρακτήρα των ανασκαφών με φοιτητές από πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού , καθώς και στην ενεργή συμμετοχή των μαθητών και των κατοίκων των Παλιάμπελων στο ερευνητικό και ανασκαφικό πρόγραμμα.
Ο κ. Μάνθος Μπέσιος
Ο αρχαιολόγος Μάνθος Μπέσιος με το μεγάλο ανασκαφικό έργο που πραγματοποιεί για πολλά χρόνια στην περιοχή της αρχαίας Πύδνας μίλησε για τον πλούτο των ευρημάτων τα οποία διακρίνονται για την υψηλή επιστημονική και καλλιτεχνική τους αξία.
Σημαντικές ήταν επίσης η αναφορές του ,για την οργάνωση την ακμή και την παρακμή του κράτους τω Μακεδόνων.
Σημειώνεται ότι πολλά από τα ευρήματα της περιοχής βρίσκονται στο λεύκωμα που επιμελήθηκε ο ίδιος με τον τίτλο "Πιερίδων Στέφανος" και που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΜΑΤΙ.
Η κ. Ευτέρπη Μάρκη
Η αρχαιολόγος κ.Ευτέρπη Μαρκή που αφιέρωσε πολλά χρόνια στις ανασκαφές στις Λουλουδιές , αναφέρθηκε στην ανακάλυψη του αρχαιολογικού χώρου , την ιστορία των ανασκαφών και την σημασία τους στην αποκάλυψη άγνωστων πτυχών της ιστορίας του τόπου κατά την βυζαντινή εποχή.
Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ
Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του ΟΡΦΕΟ κ. Νίκος Πασχαλούδης ευχαρίστησε τους ομιλητές για την πρόθυμη συμμετοχή τους στην ημερίδα και τους ζήτησε τις εισηγήσεις προκειμένου να αναλάβει ο ΟΡΦΕΟ την έκδοση των σε ενιαίο τόμο.
Η σημαντική ιστορία της Βόρειας Πιερίας , που σήμερα μας αποκαλύφθηκε με ιδιαίτερα γοητευτικό τρόπο ,σημείωσε ο κ.Πασχαλούδης ,δεν θα πρέπει να μείνει στις επιστημονικές ανακοινώσεις μεταξύ των ειδικών, θα πρέπει να γίνουν κτήμα των πολιτών.
Διαβεβαίωσε το ακροατήριο ότι οι πρωτοβουλίες του ΟΡΦΕΟ για την πραγματοποίηση στην Βόρεια Πιερία , εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου θα έχουν συνέχεια και στο επόμενο 41ο Φεστιβάλ Ολύμπου .
Ευχαρίστησε τον Δήμο Πύδνας –Κολινδρού για την άψογη συνεργασία , ευχόμενος να υπάρξει και συνέχεια.
Ο ΔΗΜΟΣ ΠΥΔΝΑΣ – ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ
Ο αντιδήμαρχος κ.Δημήτρης Σιανίδης καλωσόρισε τους παρισταμένους εκ μέρους του Δημάρχου κ. Βαγγέλη Πολύζου , ευχαρίστησε τους εισηγητές για την ανταπόκρισή τους καθώς και το Φεστιβάλ Ολύμπου για την πρωτοβουλία του ,να πραγματοποιήσει την πολύ ενδιαφέρουσα για την περιοχή του Δήμου , ημερίδα.
Ο Δήμος Πύδνας –Κολινδρού σημείωσε ο κ.Σιανίδης ,θα αξιοποιήσει κατά το καλύτερο δυνατό τρόπο τις εισηγήσεις προκειμένου ο εξαιρετικά ενδιαφέρον αρχαιολογικός πλούτος της περιοχής να αναδειχθεί και να αποτελέσει πόλο οικονομικής ανάπτυξης .
Τέλος διαβεβαίωσε ότι η συνεργασία του Δήμου με το Φεστιβάλ Ολύμπου θα συνεχιστεί.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν επίσης η αντιδήμαρχος Δίου –Ολύμπου κ.Μαρία Τσιμήτρη και η αντιδήμαρχος Πύδνας –Κολινδρού κ.Βούλα Γαβριηλίδου