Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

ΘΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ;

Συνεδρίασε η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Κατερίνης

ΜΕ ΒΑΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΚΜΙΣΘΩΣΕΙΣ ΚΥΛΙΚΕΙΩΝ


Με αρκετά θέματα συνεδρίασε χθες το μεσημέρι η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Κατερίνης. Κυριότερα ήταν αυτά της προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης, καθώς και μια σειρά εκρεμμοτήτων που αφορούν μισθώματα κυλικείων σχολικών μονάδων. Πρόκειται για περιπτώσεις που κληρονόμησε η καινούρια ενιαία σχολική επιτροπή και προσπαθεί να ευθυγραμμίσει με βάση την παρούσα οικονομική κατάσταση και σε όφελος της λειτουργίας των σχολείων.

Μεγάλο ενδιαφέρον, όπως ήταν αναμενόμενο συγκέντρωσε το θέμα της προμήθειας πετρελαίου. Εκεί μια πρώτη, ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη ήταν η άρση, όσων αφορά τα σχολεία, της υπουργικής απόφασης που υποχρεώνει τους πρατηριούχους να προμηθεύουν δημοτικές, δημόσιες επιχειρήσεις και γενικά νομικά πρόσωπα με πετρέλαιο κίνησης, που σημαίνει τιμές λίγο κάτω από 1,40 ευρώ ανά λίτρο.


Το άλλο πρόβλημα που υπάρχει είναι οι φόροι που προβλέπονται για τις συγκεκριμένες προμήθειες και ανέρχονται στο 4,5% γεγονός που μηδενίζει το κέρδος των πρατηριούχων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει προθημεία από εκπροσώπους του κλάδου να προμηθεύσουν την σχολική επιτροπή. Η απόφαση που πάρθηκε ήταν  να ζητηθεί πετρέλαιο θέρμανσης με τη μέση τιμή που συναντάται στην αγορά και μηδενικές εκπτώσεις, με το σύνολο της επιτροπής να δραστηριοποιείται ώστε να κλείσει συμφωνία άμεσα και να μην υπάρχει σχολικό κτίριο χωρίς θέρμανση.

Στο θέμα των κυλικείων, η επιτροπή έχει κινήσει διαδικασίες σε ορισμένες περιπτώσεις, όπου οι μισθωτές δεν αντεπεξέρχονταν, νέων διαγωνισμών και απομάκρυνσης των παρόντων. Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά από τον πρόεδρο Χρυσόστομο Κεραηλίδη, η επιτροπή έχει κληρονομήσει χρέη αλλά και έσοδα και θα κινήσει τις απαραίτητες και νόμιμες διαδικασίες και για τα δυο.

Το ποσό κάθε μίσθωσης ορίζεται βάσει των ημερών που λειτουργεί το σχολειο, των μαθητών που έχει και των ωρών του προγράμματος μαθημάτων. Έτσι, υπήρχαν διαφορές στον υπολογισμό υπολοίπων από πλευράς επιτροπής και από πλευράς μισθωτών σε αρκετές περιπτώσεις.

Στην παρούσα φάση, η σχολική επιτροπή ασχολείται με όσες περιπτώσεις αναφέρεται η ίδια ως εκκαθαριστής, έχοντας αναλάβει από τις 17 Μαΐου 2011. Έτσι, σε σχολεία που οι διευθυντές έλαβαν χρήματα με επιφύλαξη και «έναντι», πλέον γίνεται η προσπάθεια να κλείσουν οι λογαριασμοί.

Από την πλευρά τους οι μισθωτές επικαλούνται την μειωμένη κίνηση που έχει φέρει η μείωση μισθών της πλειοψηφίας των γονέων και ζητούν αντίστοιχα μειώσεις στα συμφωνηθέντα μισθώματα. Ωστόσο στο θέμα αυτό, ομόφωνα η σχολική επιτροπή έχει την πρόθεση να εισπράξει όσα βάσει συμβολαίων δικαιούται, αλλά και να δώσει τέλος στην τακτική μεγάλων προσφορών από πλευράς μισθωτών, οι οποίες στη συνέχεια ακυρώνονταν στην πράξη.

Τέλος, άλλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν άμεση επισκευή κάποιων βλαβών στο 5ο Γυμνάσιο Κατερίνης και η περίπτωση πρόσληψης ψυχολόγου που θα βρίσκεται κοντά στους μαθητές όποιου σχολείου του δήμου υπάρχει ανάγκη, η οποία θα συζητηθεί αρχικά με τον διευθυντή Β’βάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας Γιάννη Καζταρίδη.

Ακόμα, συζητήθηκε και  μια πρόταση για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στο 1ο ΓΕΛ. Με αφορμή αυτήν την αίτηση, αποφασίστηκε να παρθεί μια γενική απόφαση και για το μέλλον, με δεδομένο ότι στην περίπτωση αυτή η σχολική επιτροπή δίνει μεν άδεια, αλλά ο δήμος Κατερίνης είναι αυτός που αποφασίζει.
http://skai926.gr