Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Μην προκαλείτε «συμφόρηση» συναισθημάτων αν το παιδί σας πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης


Αν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας είναι θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από οποιονδήποτε, καλό είναι να απευθυνθείτε άμεσα σε ειδικό ώστε να πάρετε τις πρώτες οδηγίες. Κατακλύζεστε από ποικίλα συναισθήματα. Τα χάνετε και νιώθετε ενοχές επειδή δεν το καταλάβατε αμέσως. Ρωτάτε το παιδί τι συνέβη, πόσες φορές, ζητάτε λεπτομέρειες και γενικά προκαλείτε «συμφόρηση» συναισθημάτων. Άλλες φορές πάλι, έμμεσα, χωρίς να το θέλετε, υποβάλλετε στο παιδί απαντήσεις, οπότε η κατάσταση περιπλέκεται περισσότερο αντί να αποσαφηνίζεται. Αυτός ο φαύλος κύκλος αναστάτωσης και ταραχής δεν βοηθά ιδιαίτερα.
-Προσεγγίστε το  παιδί σας με ήρεμο  τρόπο που να εμπνέει σιγουριά και ασφάλεια.
-Το παιδί ή ο  έφηβος πρέπει να νιώσει ότι μπορεί να σας  εμπιστευθεί. Εσείς με την σειρά σας σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προδώσετε  ή να διαψεύσετε την εμπιστοσύνη του/της απέναντί σας.  

-Είναι αναγκαίο να στηρίξετε το παιδί σας, να του τονίσετε ότι είστε δίπλα του και  ότι «δεν έχει να ανησυχεί για τίποτε».
-Μην το κατηγορήσετε για το συμβάν ή τα συμβάντα. Έχει μεγάλη σημασία το παιδί να μη νιώσει άλλες ενοχές.
-Αν δεν θέλει να σας μιλήσει και προτιμά να ανοίξει την καρδιά του σε κάποιο άλλο υπεύθυνο και έμπιστο πρόσωπο, υποχωρήστε.
-Αμέσως  πρέπει να απομακρύνετε το παιδί από οποιονδήποτε το κακοποίησε, ανεξάρτητα από το πόσο στενός συγγενής είναι  αυτός.
Μερικά παιδιά δείχνουν να έχουν αξιοσημείωτη ψυχραιμία. Εντούτοις οι συνέπειες της κακοποίησης μπορεί να εκδηλωθούν αρκετό καιρό αργότερα, γι’ αυτό πρέπει  να έχετε το νου σας για οποιαδήποτε αρνητική συμπεριφορά του παιδιού προς τους άλλους ή προς τον εαυτό του.
Ένα παιδί που έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά μπορεί να παρουσιάσει κατάθλιψη στην ενήλικη ζωή του,  να εμπλακεί πιο εύκολα στη χρήση ναρκωτικών ουσιών και γενικά σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές ή στην ερωτική του ζωή να προτιμά  στο εξής, σχέσεις που εμπεριέχουν το στοιχείο της κακοποίησης ή τουλάχιστον  της κακομεταχείρισης. Η ψυχοθεραπευτική υποστήριξη του εφήβου θα βοηθήσει αρκετά.