Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

H 9η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία για Εθελοντική Αιμοδοσία και Δωρεά Οργάνων στο Δήμο Πύδνας – Κολινδρού




Η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία των Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών είναι ίσως η ομορφότερη από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται, για να διαδοθεί ο θεσμός της Εθελοντικής Αιμοδοσίας.
Ξεκίνησε από τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Ξυλοκάστρου, το 2002. Στα επόμενα χρόνια αναπτύχθηκε σε τόσο μεγάλο βαθμό που πια δικαιούμαστε να μιλάμε για το θεσμό της Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας των Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών που, μάλιστα, τελεί υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ο.Σ.Ε.Α.), και του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Εδώ και εννέα χρόνια, κάθε φθινόπωρο , η φλόγα της αγάπης διατρέχει ολόκληρη την Ελλάδα μεταφέροντας το μήνυμα της αλληλεγγύης. Στη Λαμπαδηδρομία συμμετέχουν κάθε χρονιά και περισσότεροι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης , της υγείας, της εκπαίδευσης, της εκκλησίας, της αστυνομίας , του αθλητισμού, σύλλογοι θαλασσαιμικών, νεφροπαθών κ.α. υπό την καθοδήγηση των διοργανωτών Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών σε κάθε τόπο. Δεκάδες εκδηλώσεις πλαισιώνουν τις τελετές υποδοχής, συνδέοντας την αιμοδοσία με ένα κλίμα χαράς.
Η Λαμπαδηδρομία του Εθελοντή Αιμοδότη, κατά κοινή αποδοχή, αποτελεί έναν αποδοτικό τρόπο ενίσχυσης της ιδέας της εθελοντικής αιμοδοσίας και προσέλκυσης νέων αιμοδοτών. Ειδικά για τα παιδιά μπορεί να μεταδώσει μηνύματα αλτρουισμού, μέσα από μια ευχάριστη εμπειρία. Αποσυνδέεται έτσι η αιμοδοσία από την δυσάρεστη στιγμή της αρρώστιας και ενισχύεται η τακτική εθελοντική αιμοδοσία. Έχει φανεί, εξάλλου, ότι μετά τη Λαμπαδηδρομία, όχι απλά αυξάνεται ο αριθμός των αιμοδοτών αλλά αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον και οι δράσεις γύρω από το θέμα.
Η 9η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία των Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών ξεκίνησε από τα Σέρβια Κοζάνης 27 Αυγούστου 2011 και θα καταλήξει στην Αθήνα στις 31 Οκτωβρίου 2011 . Tις ημέρες αυτές διασχίζει όλη την Ελλάδα συμβολίζοντας το «αύριο» της εθελοντικής αιμοδοσίας.
Η φλόγα παράμεινε στο Δήμο Πύδνας – Κολινδρού από τις 21-9-2011 μέχρι 25-9-2011. Φιλοξενήθηκε στο Αιγίνιο στις 21-9-2011 , στον Κολινδρό στις 22-9-2011 και στο Μακρύγιαλο στις 23-24-25 Σεπτεμβρίου συνοδευμένη από πολιτιστικές εκδηλώσεις και εθελοντική αιμοδοσία στον Μακρύγιαλο την Κυριακή 25-9-2011 .
Η φλόγα της αγάπης, της ελπίδας, της προσφοράς φώτισε τις καρδιές μας και μας θύμισε το χρέος μας : να δίνουμε τακτικά αίμα σε όλους εκείνους που το χρειάζονται, χωρίς να περιμένουμε ανταμοιβή, χωρίς ανταλλάγματα. Τα ηθικά κίνητρα να γίνονται η ισχυρότερη κινητήριος δύναμη για όσους συνειδητοποιούν το καθήκον και συμβάλλουν, προάγουν και έμπρακτα επιδεικνύουν κοινωνική ευαισθησία. Η Λαμπαδηδρομία των Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών είναι μια ευκαιρία να ξεκινήσουμε να μιλάμε στα παιδιά μας για ένα πιο όμορφο κόσμο που «το να δίνεις χωρίς να παίρνεις» είναι αξία ζωής.
Η φλόγα του εθελοντή αιμοδότη φέρει έντονο συμβολισμό. Για την «οικογένεια» των Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών είναι συγκινησιακά φορτισμένη εκδήλωση. Γιατί δίνουν αγώνα καθημερινά, για να μεταδώσουν το θεσμό της αιμοδοσίας σε όσο γίνεται περισσότερους ανθρώπους.
Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστούμε όλους όσους συνεισέφεραν στην διοργάνωση και ιδιαίτερα τους μικρούς φίλους των σχολείων που μετέδωσαν τη φλόγα της αγάπης χέρι – χέρι μεταφέροντας το μήνυμα της εθελοντικής αιμοδοσίας στα χείλη και τις καρδιές όλων μας.
Από τους Συλλόγους Εθελοντικής Αιμοδοσίας
Δήμου Πύδνας – Κολινδρού

« ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΑΙΓΙΝΙΟΥ»
« Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ»
« ΣΤΕΓΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΛΟΥ»
«ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΠΑΛΑΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙΟΥ.