Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

«Σταματήστε να προκαλείτε πανικό στους πολίτες με τις δηλώσεις σας» - 7 μέτρα για τους ρύπους

alt



Έκκληση προς όλους τους αρμόδιους φορείς, να προσέχουν τι δηλώνουν και να είναι πιο υπεύθυνες οι τοποθετήσεις τους, έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας, μετά τον πανικό που προκλήθηκε χθες όταν και έγινε γνωστό πως τις τελευταίες πέντε μέρες στη Θεσσαλονίκη, υπάρχει αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση.

«Να τονίσω για μια ακόμη φορά πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και πως καλό θα ήταν όλοι οι υπεύθυνοι να προχωρούν σε υπεύθυνες τοποθετήσεις για να μην πανικοβάλλονται οι πολίτες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας.

Να σημειωθεί πως τις δηλώσεις αυτές ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης τις έκανε στο πλαίσιο της έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο γραφείο του στην αντιπεριφέρεια με σκοπό τη λήψη μέτρων για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Σ’ αυτήν συμμετείχαν ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Θεσσαλονίκης Θωμάς Ψαράς, εκπρόσωπος του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, ο Αστυνομικός Διευθυντής Τροχαίας Θεσσαλονίκης Θόδωρος Τυριακίδης, εκπρόσωποι της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, ο Πρόεδρος της Μητροπολιτικής Επιτροπής Μιχάλης Τζόλλας, η εντεταλμένη Περιφερειακή σύμβουλος Βιομηχανίας Ιωάννα Τζακη και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας η σύσκεψη αυτή έγινε ώστε να παρθούν προληπτικά μέτρα καθώς το φαινόμενο θα διατηρηθεί μέχρι και την Πέμπτη, όπου και θα μεταβληθούν οι καιρικές συνθήκες.

Τα 7 μέτρα μείωσης του φαινομένου

Συγκεκριμένα στη σύσκεψη αποφασίστηκε να παρθούν άμεσα εφτά μέτρα τα οποία θα βοηθήσουν στην μείωση του φαινομένου:

1) Η τροχαία να φροντίσει για τη συνεχή ροή των αυτοκινήτων στις βασικές αρτηρίες του κέντρου: Εγνατία – Λαγκαδά – Τσιμισκή – Μητροπόλεως – Λεωφ. Νίκης, ώστε να μη δημιουργείται μποτιλιάρισμα.

2) Οι Δήμοι να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για το καθαρισμό-πλύσιμο των δρόμων, σε ώρες που δε θα εμποδίζεται η κυκλοφορία και να διαφυλάξουν ότι δε θα υπάρχει το φαινόμενο του διπλοπαρκαρίσματος.

3) Οι πολίτες να αποφεύγουν τις περιττές μετακινήσεις, ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες, και κατά το δυνατόν να αποφεύγεται το κέντρο της πόλης.

4) Οι Δημόσιες Υπηρεσίες οφείλουν να μειώσουν την κυκλοφορία των οχημάτων στις απολύτως απαραίτητες.

5) Οι Βιομηχανίες οφείλουν να διατηρήσουν τις εκπομπές τους στα ίδια επίπεδα με τις προηγούμενες ημέρες και να αποφεύγονται διακοπές και εκκινήσεις μονάδων.

6) Η Διεύθυνση Προστασίας Περιβάλλοντος της Περιφέρειας να φροντίσει για τον έλεγχο της απαγόρευσης ανοιχτών εστιών καύσης στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

7) Να ελεγχθεί η απαγόρευση εκκαπνισμού εστιών καύσεων (πλοία) στο Λιμένα της Θεσσαλονίκης από τον ΟΛΘ.

Σε επιφυλακή οι φορείς για την περίπτωση επανεμφάνισης του φαινομένου

Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, για την εξασθένηση του φαινομένου, στην σύσκεψη αποφασίστηκε να γίνουν όλες οι απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες προκειμένου να υπάρξει ετοιμότητα σε περίπτωση επανεμφάνισής του φαινομένου με αυξημένη ένταση.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η εφαρμογή μικρού δακτυλίου στον αστικό ιστό της πόλης όπως ακριβώς ορίζεται από τον νόμο, ενώ θα προχωρήσουν και στο κλείσιμο των σχολείων. «Ο λόγος για τον οποίο αποφασίστηκε η έκτακτη σύσκεψη είναι γιατί τα καιρικά φαινόμενα που υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη, θα παραταθούν μέχρι μεθαύριο Πέμπτη, γεγονός που οδηγεί στην ανάγκη να λάβουμε μέτρα προκειμένου να μην έχουμε μεγαλύτερη αύξηση στις συγκεντρώσεις των αιωρούμενων μικροσωματιδίων», ανέφερε ο κ. Τζιτζικώστας, ενώ παράλληλα επισήμανε σε όλους τους τόνους προς τους πολίτες της Θεσσαλονίκης ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία και πως δεν πρέπει να υπάρχει πανικός. «Τα μέτρα που αποφασίσαμε, εφόσον εφαρμοστούν σωστά από όλους τους φορείς, θα οδηγήσουν σε μια άμβλυνση του φαινομένου και με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών από την Πέμπτη, θα εκλείψει οριστικά η ύπαρξη του φαινομένου. Από την πρώτη στιγμή που υπήρξε το πρόβλημα, ενημερώσαμε τους πολίτες για τις υψηλές τιμές αιωρούμενων σωματιδίων που παρατηρήθηκαν στην Θεσσαλονίκη και συστήσαμε τον περιορισμό των περιττών μετακινήσεων ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες. Σήμερα προχωράμε στη δεύτερη φάση της κινητοποίησής μας με συγκεκριμένα μέτρα που απαιτούνται μέχρι να υπάρξει εξασθένιση του καιρικού φαινομένου που έχουμε τις τελευταίες ημέρες και που προκαλεί την αύξηση στις συγκεντρώσεις των αιωρούμενων μικροσωματιδίων», σημείωσε.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς ένας από τους παράγοντες που ευθύνεται για την αύξηση των μικροσωματιδίων σε σχέση με προηγούμενα χρόνια είναι το ότι πολλοί πολίτες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης έχουν στραφεί στην καύση ξύλων ως μέσο θέρμανσης με αποτέλεσμα να αυξάνονται σημαντικά τα ποσοστά αερίων ρύπων στην ατμόσφαιρα.

Ζέρβας: «Πρωτόγνωρο το φαινόμενο για τα δεδομένα της Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης»

Για άμεση ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου έκανε λόγο από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος και Ελεύθερων Χώρων Κώστας Ζέρβας. «Οι σημερινές μετρήσεις που έγιναν και αφορούν τη χθεσινή μέρα βρίσκονται στα ίδια υψηλά επίπεδα, με τις προηγούμενες πέντε μέρες. Συγκεκριμένα έχει ξεπεραστεί το όριο των 110 mg ανά κυβικό μέτρο αέρα. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων. Το ότι έχουν τεθεί αυτά τα όρια, όχι από την ελληνική νομοθεσία, αλλά από ευρωπαϊκούς κανονισμούς σημαίνει ότι είναι πολύ υψηλές οι τιμές για ένα αστικό περιβάλλον και για μία πόλη που κατοικούν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Μάλιστα άλλες ευρωπαϊκές πόλεις με αντίστοιχες τιμές έχουν λάβει τέτοια μέτρα». Ο κ. Ζέρβας στο πλαίσιο αυτό τόνισε επίσης πως είναι σίγουρος πως η Περιφέρεια θα πάρει τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν, ενώ στάθηκε στο γεγονός πως αυτό το φαινόμενο σε τέτοια ένταση είναι πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης.

Τόνισε δε, πως «το περιβάλλον είναι κάτι το οποίο πρέπει να του δίνουμε την πρέπουσα σημασία. Είναι αναγκαίο να αντιλαμβανόμαστε ότι αν είμαστε σε επιφυλακή για την προστασία του προστατεύουμε την ποιότητα ζωής του ίδιου του πολίτη» .

Όσον αφορά τους λόγους στους οποίους οφείλεται η μεγαλύτερη διάρκεια του φαινομένου ο κ. Ζέρβας τόνισε πως είναι μετεωρολογικοί. «Αυτή την περίοδο υπάρχει το φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής. Εγκλωβίζονται μάζες αέρα στα χαμηλά επίπεδα κοντά στην επιφάνεια του εδάφους οπότε σε συνδυασμό και με την άπνοια που υπάρχει και την πολύ υψηλή υγρασία, αυξάνονται οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων».

Μάτης: «Να διαθέσει προσωπικό ο δήμος»

Παράλληλα παρέμβαση για την ανάγκη λήψης μέτρων έκανε και ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Μάτης, ο οποίος με ανακοίνωσή του τονίζει πως τα μέτρα είναι συγκεκριμένα και απαραίτητα. «Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ο οποίος διαχειρίζεται το κέντρο της πόλης, πρέπει να διαθέσει ότι ανθρώπινο δυναμικό απαιτείται για να εφαρμοστούν με τον πιο φιλικό στο περιβάλλον τρόπο».