Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Γίνεται χαμός στα χωριά



Ο χειμώνας ξεκίνησε εδώ και ένα μήνα περίπου στις ορεινές περιοχές της Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Θράκης, το πετρέλαιο πωλείται πλέον στο 1 ευρώ και οι Βορειοελλαδίτες το ΄ριξαν στις ξυλόσομπες. Επειδή όμως, τα περισσότερα σπίτια στα χωριά, είναι πλέον μεγάλα, διόροφα, δεν μπορούν να ζεσταθούν με μια σόμπα, όπως τις παλιές καλές εποχές, αλλά έχουν κεντρική θέρμανση με καυστήρα. Καυστήρα ξύλου όμως, που..
"τρώει" μεγάλες ποσότητες.
Αλλά και στις πόλεις, αυξάνεται γεωμετρικά η χρήση τζακιών, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι ανάγκες για καυσόξυλα.
Έτσι, στα χωριά της Β.Ελλάδας, έχουν πέσει με τα μούτρα στην ξύλευση και δεν πρόκειται να αφήσουν δέντρο στα δάση ! Τα δάση καταστρέφονται, καθώς η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και οι Έλληνες, όταν οσμιστούν "κρίση" ή κίνδυνο, γίνονται υπερβολικοί.
Όπως μια φήμη για "θερμό επεισόδιο" τους στέλνει στα σούπερ μάρκετς για κούτες γάλατα και μακαρόνια, έτσι και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα του "ακριβού πετρελαίου" και της "επερχόμενης χρεοκοπίας", οδήγησε τα αγροτικά νοικοκυριά, να στοιβάζουν στις αυλές τους ξύλα για μια δεκαετία !
Μιλάμε για τους αγρότες που κόβουν ξύλα για ίδια χρήση, με δικά τους μέσα, για τα τζάμπα ξύλα δηλαδή και το τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα , που παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καθώς τα Δασαρχεία είναι απλώς ανύπαρκτα και δεν μπορούν να ελέγξουν την υπερξύλευση.