Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

ΝΙΚΟΣ ΛΑΠΠΑΣ: Από την συνεδρίαση του Δ.Σ. Δίου – Ολύμπου στις 9\11\2011.


Μερικά από τα σημαντικότερα θέματα της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού μας Συμβουλίου ήταν: Τροποποίηση Γ.Π.Σ. Λιτοχώρου, Αναμορφώσεις προϋπολογισμού, Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας Δήμου Δίου – Ολύμπου.

- Στο θέμα της τροποποίησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Λιτοχώρου, συμφωνήσαμε στο σύνολο σχεδόν των προτάσεων της μελέτης που ήρθε προς έγκριση, ευρισκόμενοι μάλιστα στην ευχάριστη θέση να αναγνωρίσουμε στο εισηγητικό κείμενο αρκετές από τις πάγιες θέσεις μας – διατυπωμένες ήδη από την προεκλογική περίοδο – σχετικά με το θέμα αυτό (όπως: εναρμόνιση των ορίων Γ.Π.Σ. Λιτοχώρου και Κατερίνης και σύνδεση της παραλιακής ζώνης, δημιουργία υποζώνης στην ανατολική πλευρά περιοχής Βαρικού όπου θα επιτρέπονται οι τουριστικές εγκαταστάσεις και η ιχθυοκαλλιέργεια, ταύτιση ορίων Πιερικού Ολύμπου και Εθνικού Πάρκου, αλλαγή αμιγούς σε γενική κατοικία στις κεντρικές οδούς του Λιτοχώρου κ.α.).

Ειδικότερα το τελευταίο ζήτημα σχετίζεται άμεσα και με προβλήματα που είχαν προκύψει πρόσφατα οδηγώντας ακόμη και σε καταδίκη εν ενεργεία αιρετών του δήμου μας, με ό, τι αυτό συνεπάγεται στη συνέχεια. Πάγια θέση μας ήταν και είναι πως οποιαδήποτε δημοτική αρχή δεν μπορεί να «στρουθοκαμηλίζει» συνεχώς και να ενεργεί παράτυπα, αλλά να παρεμβαίνει δυναμικά και δημιουργικά δίνοντας μακρόπνοη λύση στα προβλήματα διεκδικώντας αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, όπου αυτό είναι αναγκαίο! Έτσι μόνον εξυπηρετούνται σωστά τα συμφέροντα των συμπολιτών μας, επαγγελματιών και μη! Η πρόβλεψη στη μελέτη που κατατέθηκε, αν μη τι άλλο, κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ!

Βέβαια σύντομα θα πρέπει να μας απασχολήσει και το Ενιαίο Γ.Π.Σ. για το σύνολο του Δήμου Δίου – Ολύμπου και καλό θα ήταν να ανοίξει η σχετική συζήτηση άμεσα για να ολοκληρωθεί μία ευρεία διαβούλευση γύρω από το θέμα και πάντα με γνώμονα τις ανάγκες του Δήμου σε βάθος δεκαετιών κι όχι εξυπηρετώντας βραχυπρόθεσμα και κοντόφθαλμα συμφέροντα!

- Στο θέμα αναμορφώσεων προϋπολογισμού για μία ακόμη φορά δυστυχώς αποδείχθηκε ακριβής η πρόβλεψή μας για έναν προϋπολογισμό πλασματικό, αντιαναπτυξιακό και μη ρεαλιστικό. Καταψηφίσαμε λοιπόν όλες τις αναμορφώσεις, εκτός από την ειδική αναμόρφωση δημιουργίας κωδικών εσόδων κι εξόδων (ιδίου ποσού) για την κατασκευή ιδιωτικών συνδέσεων αποχέτευσης δ.δ. Βροντούς και Καρίτσας, μία ανάγκη που προέκυψε έκτακτα προκειμένου να συνδεθούν τα διαμερίσματα αυτά με τον Βιολογικό σταθμό Κατερίνης. Από εκεί κι έπειτα επισημάναμε ότι διαφωνούμε κάθετα με την κατάργηση κωδικών σχετικών με την ύδρευση (όπως π.χ. για αντικατάσταση αγωγών αμιάντου), καθώς και με την ενίσχυση πάμπολλων κωδικών (συνολικού ύψους άνω των 240.000 !) για μισθοδοσία κι εργοδοτικές εισφορές, που θα έπρεπε οπωσδήποτε να είχαν προβλεφθεί στον αρχικό προϋπολογισμό!

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να κάνουμε για την αναμόρφωση που προτάθηκε στο σώμα με το 14ο θέμα της συνεδρίασης και συγκεκριμένα για την κατάργηση κωδικού σχετικά με τη στεγανοποίηση δεξαμενών βιολογικού καθαρισμού νότιας Πιερίας. Εδώ συνέβη το εξής παράδοξο! Προηγουμένως στο 5ο θέμα της ημερήσιας διάταξης σχετικά με το ίδιο ζήτημα το σώμα καλούνταν να εγκρίνει τον πρώτο ανακεφαλαιωτικό πίνακα ακριβώς του ίδιου έργου, του οποίου μετά από λίγο θα καταργούσε τον κωδικό!!! Μετά από αυτή μου την επισήμανσή και σχετική ερώτησή μου προς τον προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας, η απάντησή του κ. Μπονοβόλια ήταν αφοπλιστική: «Δυστυχώς κ. Λάππα εμείς δεν γνωρίζαμε τίποτα για την αναμόρφωση αυτή! Η κατάργηση του συγκεκριμένου κωδικού μπήκε σαν θέμα ερήμην της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου!!!». Αυτό τα λέει όλα για το «μπάχαλο», την ασυνεννοησία και κυρίως την έλλειψη σοβαρού συντονισμού που επικρατεί στην πλειοψηφούσα παράταξη, καθώς και το πόσο πρόχειρα ενεργεί ενίοτε χωρίς την γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιών!

Υ.Γ: Στο 15ο θέμα ζητούνταν από το σώμα ο ορισμός υπολόγου για την διαχείριση χρηματικής εντολής από την Τράπεζα της Ελλάδος. Συμφωνήσαμε με την πρόταση της αρμόδιας αντιδημάρχου κ. Τσιμήτρη για τον κ. Παπακώστα, όπως θα κάναμε άλλωστε για κάθε δημοτικό μας υπάλληλο που έχει ορκιστεί να υπηρετεί τα συμφέροντα του δήμου. Υπενθυμίζω ότι άλλοι (από την πλευρά της πλειοψηφίας) μιλούσαν στην ίδια αίθουσα πριν από μερικούς μήνες για … «ανοησία υπαλλήλου», χωρίς να κατονομάζουν, «φωτογραφίζοντας» όμως συγκεκριμένο υπάλληλο. Η κ. Τσιμήτρη πάντως πρότεινε τώρα τον κ. Παπακώστα για αυτή την διαχείριση θεωρώντας τον τουλάχιστον ικανό κι έμπιστο να την αναλάβει. Επαναλαμβάνω πως δεν είχαμε κανένα πρόβλημα να ψηφίσουμε θετικά στην συγκεκριμένη εισήγηση.

Υ.Γ. 2: Για το θέμα του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας θα ακολουθήσει ξεχωριστό δελτίο με παράθεση και της δικής μας πρότασης.

Με τιμή,

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘ. ΛΑΠΠΑΣ

Δημοτικός Σύμβουλος Δίου – Ολύμπου

Επικεφαλής δημ. παράταξης «ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ».