Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

απόψεις του πρωθυπουργού για το χάλι των τελευταίων ημερών.


Διαβάζουμε ότι ο κ. Παπαδήμος είναι …εξοργισμένος (!), ότι έχει δώσει στους πολιτικούς αρχηγούς τελεσίγραφα (!!) που...
λένε ότι αν δεν τον αφήσουν να κυβερνήσει όπως αυτός θέλει θα πάρει το καπελάκι του και θα φύγει, κοινώς θα επιστρέψει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης (!!!).

Είναι προφανές ότι πρόκειται για διαρροές που εκπορεύονται από το Μέγαρο Μαξίμου. Άλλωστε, αυτός ήταν και ο λόγος της τοποθέτησης του κ. Παντελή Καψή στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Δεν τον έβαλαν εκεί για να κάνει απλά την ενημέρωση αλλά για να κάνει το απαραίτητο… lobbing, κοινώς «μασάζ» στα μέσα ενημέρωσης και επομένως και στην κοινή γνώμη.

Καταρχήν, τόσο ο ελληνικός λαός όσο και η κρισιμότητα των στιγμών δεν επιτρέπουν άλλα επικοινωνιακά παιχνίδια. Μπουχτίσαμε μ’ αυτά, τόσο με τον κ. Παπανδρέου όσο και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Έπειτα, ο κ. πρωθυπουργός δεν ήρθε από τον …Άρη!

Ήξερε τι τον περίμενε και με ποιους είχε να κάνει και κατά δήλωσή του δεν έθεσε όρους, για να αναλάβει πρωθυπουργός.

Όμως, με δική του ευθύνη συντηρείται μια κατάσταση η οποία επιδεινώνει, αντί να βελτιώνει, τα πράγματα.

Όσοι μας παρουσίαζαν τον κ. Παπαδήμο ως το Μάγο με τα ...δώρα, μάλλον θα απογοητεύτηκαν.

-Τα spreads διατηρούνται στα …ουράνια

-Οι πιέσεις διευρύνονται

-Η καταστροφική συζήτηση περί επιστροφής στη δραχμή εντείνεται (και ποιός θα έρθει να επενδύσει, όσο συνεχίζεται;)

-Το κυβερνητικό έργο περπατάει με ..ρυθμούς χελώνας και οι αποφάσεις για τα κρίσιμα ζητήματα….ετεροχρονίζονται

-Η ..μετρολαγνεία καλά κρατεί.

Παράλληλα, ο κ. Παπαδήμος βρίσκεται αντιμέτωπος με δυο εστίες προβλημάτων τις οποίες, εξ αντικειμένου, αδυνατεί να χειριστεί.

Η μία είναι η διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπανδρέου θέλει να κερδίσει χρόνο, ενώ οι «δελφίνοι» βιάζονται για να μη χάσουν το τρένο.

Η άλλη, είναι η τακτική Καρατζαφέρη, που δυναμιτίζει την κυβέρνηση, με απώτερο σκοπό να διευρύνει την επιρροή του.

Ως έχουν τα πράγματα, ο μόνος συνεπής απέναντι στον πρωθυπουργό είναι ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Εξ αρχής είχε ξεκαθαρίσει ποιος είναι ο ρόλος και η αποστολή αυτής της μεταβατικής κυβέρνησης.

Ο κ. Παπαδήμος, είναι πιθανό να καταρρεύσει εν μία νυκτί, αν στο πολύ άμεσο μέλλον, δεν ξεκαθαρίσει τις θέσεις του σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα:

1. Πόσο χρόνο θέλει για να φέρει σε πέρας το έργο του; Μιά βδομάδα πάνω, μια κάτω δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα, αλλά η συζήτηση για την διάρκεια της θητείας του λειτουργεί αποσταθεροποιητικά.

2. Μπορεί να συνεχίσει με το παρόν κυβερνητικό σχήμα; Αν δεν μπορεί να το ανασχηματίσει. Αν μπορεί, να πατάξει τον κλεφτοπόλεμο των δελφίνων και το πατρονάρισμα Καρατζαφέρη.

3. Ο πρωθυπουργός πρέπει να πείσει τον ελληνικό λαό, ότι δεν αποτελεί τοποτηρήτη του κ Παπανδρέου ούτε είναι αποστολή του η σωτηρία του ΠΑΣΟΚ.

4. Ο κ. Παπαδήμος πρέπει να κόψει με το μαχαίρι την έρπουσα φημολογία για το …πολιτικό του μέλλον. Όσο, επιτρέπει αυτή τη συζήτηση να σέρνεται, αυτοϋπονομεύεται ο ίδιος και η κυβέρνησή του. Αν πάλι διακατέχεται από τη θεμιτή φιλοδοξία να κατέλθει στο στίβο της πολιτικής, επιβάλλεται να το γνωστοποιήσει για ευνόητους λόγους.

5. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι η συζήτηση περί επιστροφής στη δραχμή είναι καταστροφική. Ασχέτως τι λένε τρίτοι, που «σπεκουλάρουν» με το σενάριο, η χώρα δεν μπορεί να παρακολουθεί αμέτοχη. Είναι επομένως ευθύνη του να σταματήσει αυτή τη συζήτηση. Εκτός και αν τρέχει κάτι. Όμως, και να τρέχει, μια τέτοια απόφαση δεν μπορεί να την πάρει ένας μη εκλεγμένος πρωθυπουργός.

Είναι κουραστικό, αλλά οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες. Ο κ. Παπαδήμος οφείλει να ξεκαθαρίσει τα πράγματα. Το είχα πει για τον κ. Παπανδρέου ότι από ...σωτήρας της χώρας, απεδείχθη ολετήρας. Θέλω να ελπίζω, ότι ο κ. Παπαδήμου είναι σοφότερος….