Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

αντιδράσεις προκαλεί η δημοσιοποίηση της λίστας με τα ονόματα των βουλευτών που διεκδικούν από το δημόσιο εκατομμύρια ευρώ ως αναδρομικά.


Εν ενεργεία βουλευτές δηλώνουν εξοργισμένοι και μιλούν για «προκλητική και ανήθικη απαίτηση» από διάφορους συναδέλφους τους «η οποία απαξιώνει συνολικά το πολιτικό σύστημα».

Εξηγούν ότι την ώρα που «επιβάλλουμε στους έλληνες φορολογούμενους δημοσιονομικά μέτρα που δοκιμάζουν την οικονομική τους επιβίωση δεν μπορούν ορισμένοι βουλευτές να συμπεριφέρονται σαν να ζούμε σε συνθήκες ευμάρειας».

Συγκεκριμένα, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Κώστας Τασούλας τονίζει ότι είναι «προκλητική και απαράδεκτη» η απαίτηση των 117 βουλευτών και σημειώνει ότι «Κανείς εν ενεργεία βουλευτής της ΝΔ δεν εγείρει αξιώσεις για καταβολή αναδρομικών.

Ήδη τέσσερις εκ των εν ενεργεία βουλευτών που τα ονόματά τους αναφέρθηκαν έχουν κάνει σχετικές δηλώσεις. Ο κ. Τασούλας προσθέτει πως «η ΝΔ θεωρεί, όπως και παλαιότερα έχει δηλώσει ο εκπρόσωπος τύπου κ. Ιωάννης Μιχελάκης, ότι σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη οικονομικά περίοδο που περικόπτονται εισοδήματα εκατομμυρίων ελλήνων πολιτών και δοκιμάζονται οι αντοχές τους η διεκδίκηση παρόμοιων αξιώσεων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

«Απαράδεκτη» χαρακτηρίζει και η Δημοκρατική Αριστερά την αξίωση των βουλευτών για τα αναδρομικά ενώ παράλληλα θέτει και θέμα μείωσης του συνολικού κόστους του πολιτικού συστήματος.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «Η τυπική δυνατότητα κάποιων πρώην βουλευτών να εγείρουν αγωγές και να ζητάνε την εξίσωσή τους με τις αποδοχές των δικαστών είναι απαράδεκτη. Είναι ενέργεια σε απόλυτη αναντιστοιχία και αντίθεση με την οικονομική κατάσταση που βιώνει η πλειονότητα του ελληνικού λαού.

Το ελάχιστο που οφείλουν να κάνουν όσοι έχουν εγείρει αγωγές είναι να παραιτηθούν από το δικαίωμά τους. Πέραν τούτου και το κόστος της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος είναι εξαιρετικά υψηλό και πρέπει δραστικά να μειωθεί».

Κάποιοι κάνουν πίσω

Σήμερα, αρκετοί πρώην βουλευτές φαίνεται ότι το ξανασκέφτηκαν καθώς οι αντιδράσεις ήταν κάτι παραπάνω από έντονες.

Κάποιοι δήλωσαν πως παραιτήθηκαν ήδη από τις αγωγές που έκαναν στο ελληνικό δημόσιο, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν δηλώσει ότι δεν θα διεκδικήσουν τα χρήματα, όπως οι κκ Τσιτουρίδης, Ζαγορίτης, Μαντούβαλος, Γεωργακόπουλος, Κατσέλη κα.

Επίσης από τις αγωγές τους ενώπιον της Διοικητικής Δικαιοσύνης παραιτήθηκαν δύο πρώην βουλευτές, οι Μιχ.Λιάπης και Λεων.Τζανής, καθώς και η χήρα του Παναγιώτη Κοσιώνη.

Με δήλωσή του ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζας, διευκρίνισε πως έχει παραιτηθεί των αναδρομικών των βουλευτών.

Σχετικά με την ομαδική αγωγή δικαστικής διεκδίκησης «αναδρομικών» οφειλών σε βουλευτές και ο Πέτρος Δούκας ξεκαθάρισε με ανακοίνωση του ότι εδώ και αρκετό καιρό έχει δώσει εντολή να μην υπάρξει καμία διεκδίκηση εκ μέρους του.