Σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει... κλονισμένες σχέσεις με τον πυρήνα του και πρέπει να αναγεννηθεί από τη βάση του.
Τόνισε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ολοκλήρωσε ένα κύκλο προσφοράς, αλλά και έναν κύκλο προβλημάτων, που συνδέθηκαν μαζί του και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «σε αυτή τη φάση πρέπει να αποχωρήσει». Είπε ακόμα ότι το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ για κρίνει την πρόταση Παπανδρέου.
Ωστόσο, σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ αν θέλει να έχει το ήθος της παράταξης που εκφράζει προοδευτικές αρχές, δεν μπορεί να μεταβάλλει τον Γιώργο Παπανδρέου σε εξιλαστήριο θύμα, γιατί αυτό σημαίνει ότι «δεν αντλήσαμε πολιτικά συμπεράσματα». Πάντως είπε ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει την ευθύνη σε πολλά θέματα και κυρίως γιατί δεν τήρησε τις συλλογικότητες.
Ο κ. Ευθυμίου υπογράμμισε ότι δεν φοβάται τη σύγκρουση, αλλά το μαρασμό και τη διάλυση αν και σημείωσε ότι δεν βλέπει τον κίνδυνο για διάσπαση του ΠΑΣΟΚ. «Προστατεύοντας την ενότητα δημιουργούμε την προϋπόθεση για την αναγέννηση» υπογράμμισε.
Τόνισε ότι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι κόκκινη γραμμή, ενώ είπε ότι οι όροι του πρώτου μνημονίου ήταν σε λάθος αντίληψη.
Για τη δεύτερη δανειακή σύμβαση ή, όπως τη χαρακτήρισε, Μνημόνιο 2, είπε ότι πρέπει να γίνει η προτεραιότητα των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και τόνισε ότι πρέπει να δώσει μία αναπτυξιακή ανάσα και η σωστή διαπραγμάτευση πρέπει να αποτελεί μονόδρομο. Στο σημείο αυτό τόνισε ότι όταν κάποιος διαπραγματεύεται ενωμένος είναι πιο ισχυρός και σχολιάζοντας την κριτική που δέχεται ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος για κινδυνολογία, είπε ότι ο κ. Παπαδήμος δεν κινδυνολογεί, αλλά ακριβολογεί. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός κατά τις χθεσινές συναντήσεις του με τους κοινωνικούς εταίρους τόνισε ότι «αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε τα πιο σημαντικά κεκτημένα της χώρας, τότε πρέπει να δεχθούμε μείωση εισοδημάτων».
«Είναι επιτακτική ανάγκη αυτή η κυβέρνηση να πετύχει τη διαπραγμάτευση» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με την αναφορά του Γιώργου Παπανδρέου σε συμφέροντα που τον πολέμησαν, και συγκεκριμένα στην περίπτωση του εκδότη του ΔΟΛ, Σταύρου Ψυχάρη, σχολίασε: ο ρόλος του τύπου ως τέταρτη εξουσία γίνεται πολλές φορές αυτοτελής και εκτρέπεται από αυτό που έπρεπε να είναι έλεγχος εξουσιών και σωστή πληροφόρηση. Μάλιστα, σημείωσε ότι χρειάζεται όσο ποτέ η διάκριση των εξουσιών. Τέλος, είπε ότι ακόμα και αν μία τράπεζα είναι κρατική, πρέπει να λειτουργεί με συμφέροντα που αφορούν την τράπεζα...
skai.gr