Συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ μετά από επίσκεψη στα γραφεία της είχε τέλη της προηγούμενης βδομάδας ο Δημοτικός Σύμβουλος του συνδυασμού μας «Πρωτοβουλία Πολιτών για την Αλλαγή στο Δήμο Κατερίνης» Αντώνης Μάντζιος.
Στη συνάντηση τέθηκαν τα προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους του πρώην Δήμου Κορινού και ζητήθηκε η αντιμετώπισή τους από την Διοίκηση της ΔΕΥΑΚ. Αναλυτικά:
Οι λογαριασμοί της ΔΕΥΑΚ. Από την πλευρά μας τέθηκε τόσο το θέμα των «φουσκωμένων λογαριασμών» που εκδόθηκαν πρόσφατα στον Κορινό, όσο και το κόστος πληρωμής τους στο Ταχυδρομείο ή σε πράκτορες αφού κατήργησαν τον ταμία της ΔΕΥΑΚ στον Κορινό.
Για το θέμα του ύψους των λογαριασμών μας δόθηκε η απάντηση ότι οφείλονται στο γεγονός ότι η ΔΕΥΑΚ από παράβλεψη των υπηρεσιών και επειδή πληρώθηκαν έναντι οι λογαριασμοί του β΄ εξαμήνου του 2010 και του Α’ του 2011, υπολόγισε όλη την έναντι κατανάλωση στον τρέχοντα λογαριασμό και έτσι όλοι οι καταναλωτές χρεώθηκαν το νερό στο ανώτερο κλιμάκιο πληρωμής, ενώ έπρεπε να επιμεριστεί η κατανάλωση κατά εξάμηνο και να γίνει η πληρωμή κατά κλιμάκιο σύμφωνα με το τιμολόγιο που ίσχυε σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα του πρώην δήμου Κορινού. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος θα αποσυρθούν οι λογαριασμοί για να εκδοθούν νέοι και όσοι πλήρωσαν και υπάρχουν διαφορές θα ειδοποιηθούν ώστε να γίνει η επιστροφή.
Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι μεγάλη είναι η συμμετοχή του ΦΠΑ στους λογαριασμούς νερού ΦΠΑ που φθάνει και στο 23% για είδη πρώτης ανάγκης όπως είναι το νερό.
Όσον αφορά το ειδικό τέλος η άποψη της ΔΕΥΑΚ ήταν ότι το ειδικό τέλος υπήρχε ενσωματωμένο στην τιμή του νερού και στους λογαριασμούς του πρώην Δήμου Κορινού ενώ τώρα γίνεται χωριστή η εγγραφή όπως προβλέπεται από το νόμο. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα πρέπει να μειωθεί η τιμή του νερού, αφαιρουμένου του ενσωματωμένου τέλους, να κοστολογηθεί η κατανάλωση με τη μειωμένη τιμή και μετά να προστεθεί χωριστά το ειδικό τέλος.
Για το κόστος εξόφλησης υπενθυμίσαμε ότι στην σχετική συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ, στην οποία και συμμετείχαμε, είχε αποφασιστεί να μην υπάρχει ταμίας της ΔΕΥΑΚ το Κορινό και να εξυπηρετούνται οι δημότες από τα ΕΛΤΑ και πράκτορες, χωρίς όμως κόστος εξόφλησης λογαριασμού για τους καταναλωτές, κόστος το οποίο θα επιβάρυνε την ΔΕΥΑΚ η οποία άλλωστε και ωφελήθηκε από την απομάκρυνση του ταμεία της στον Κορινό.
Επίσης θέσαμε τα θέματα της ανάγκης αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης στον Κορινό το οποίο αποτελείται από πεπαλαιωμένο και φθαρμένο δίκτυο αμιαντοσωληνών , το οποίο είναι καρκινογόνο. Ακόμα θέσαμε το θέμα της ποιότητας του νερού στον Κορινό και επαναφέραμε την πρότασή μας για σύνδεση του Κοριού Κ. Αγιάννη και Ν. Τραπεζούντα με το δίκτυο της Κατερίνης ή εναλλακτικά με το νερό της Μόρνας.
Όσον αφορά τις οφειλές του πρώην Δήμου Κορινού στον σύνδεσμο ύδρευσης Βόρειας Πιερίας προτείναμε ο σύνδεσμος να πληρώνεται όχι με τον αριθμό των δημοτών του πρώην Δήμου Κορινού αλλά με τον αριθμό των πραγματικών χρηστών του νερού (ουσιαστικά μόνο ο Κούκος έπαιρνε νερό από τον σύνδεσμο) ενώ από εδώ και πέρα μπορεί η πληρωμή να γίνεται με βάση την μέτρηση του νερού που έρχεται στις τοπικές κοινότητες από τον Σύνδεσμο. ,
Αναγνωρίσαμε την επιτυχία της ένταξης στο ΕΣΠΑ της αποχέτευσης του Κ. Αγιάνη και της Ν. Τραπεζούντας και ζητήσαμε να ενταθούν οι προσπάθειες για αποχετευτικό δίκτυο στον Κούκο και την Σεβαστή. Όσον αφορά το θέμα της σύνδεσης της αποχέτευσης των τουριστικών μονάδων της παραλίας του Κορινού με τον βιολογικό Κορινού η σύνδεση θα γινόταν μέσω της σύνδεσης του Βιολογικού Κορινού με την Παραλία το έργο όμως παρ όλες τις υποσχέσεις δεν εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και θα γίνει νέα υποβολή για ένταξη στο ΕΣΠΑ.
Για την προβλεπόμενη δεύτερη επέκταση του ΧΥΤΑ εκφράσαμε την πλήρη διαφωνία μας.
Παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις ότι δεν θα γίνει επέκταση του ΧΥΤΑ στην ίδια περιοχή, έγινε ήδη μία με καθυστέρηση και προβλέπεται και η δεύτερη μέσα στο ρέμα σε δασική έκταση.
Θεωρούμε ότι δεν μπορεί η περιοχή της Π. Χράνης να είναι ο μόνιμος και μόνος χώρος για την δημιουργία ΧΥΤΑ, υπάρχουν σοβαρές επιστημονικές επιφυλάξεις για την στατική επάρκεια της περιοχής δεδομένης των κατολισθήσεων στην περιοχή σε συνδυασμό με το βάρος που δέχεται από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ. Ήδη η ευρύτερη περιοχή έχει επιβαρυνθεί από δεκάδες κυβικά στραγγίδια του ΧΥΤΑ που κατά καιρούς διέφυγαν ή αφέθηκαν στα ρέματα ενώ είναι καιρός πλέον να φύγουμε από τους ΧΥΤΑ και να πάμε σε ΧΥΤΥ μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης.
Αναγνωρίζοντας την σοβαρότητα των προβλημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης στον πρώην Δήμου Κορινού και ανεξάρτητα από την καλή διάθεση και τις προσπάθειες της ΔΕΥΑΚ για την επίλυσή τους, καλούμε όλους τους δημότες ενωμένοι μέσα από τους φορείς τους να αγωνιστούν για την επίλυση αυτών των προβλημάτων διεκδικώντας έναν Δήμο αντάξιο των προσδοκιών μας.
Από την μεριά μας σαν συνδυασμός «Πρωτοβουλία Πολιτών για την Αλλαγή στο Δήμο Κατερίνης» με όλες μας τις δυνάμεις θα είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για έναν Δήμο της συμμετοχής, της διαφάνειας, της ανάπτυξης , ένα Δήμο της αλληλεγγύης και του αγώνα.
Κορινός 24/1/2012