Αναρωτιέμαι όμως ως πότε όλοι θα ξεχνάνε την Βόρεια Πιερία, γιατί άραγε μια ολόκληρη περιοχή με τεράστιες προϋποθέσεις τουριστικής ανάπτυξης να παραμένει στα αζήτητα χρόνια τώρα;
Ποιος ευθύνεται; Γιατί κάποιος ευθύνεται! Δεν μπορεί τόσοι πολλοί κυβερνόντες, άρχοντες που ήρθαν και παρήλθαν, να ξεχνούσαν όλοι, ότι ο αρχαιολογικός πλούτος της Βόρειας Πιερίας είναι και μοναδικός και αξιόλογος, σύμφωνα με τις μαρτυρίες από τις ανασκαφές των αρχαιολόγων, όπου βέβαια έχουν γίνει ανασκαφές, γιατί υπάρχουν και τοποθεσίες στη Βόρεια Πιερία, που πιστοποιημένα υπάρχει αρχαιολογικό ενδιαφέρον αλλά δεν ξεκίνησαν ακόμη ανασκαφές. Ο πολιτισμός της Βόρειας Πιερίας υπάρχει από την νεολιθική εποχή ( 6500 – 3000 π.Χ ), εποχή του χαλκού ( 3000 – 1500 π.Χ ) πρώιμη εποχή σιδήρου ( 1050 – 700 π.Χ) σημαντικές πόλεις και λιμάνια στο Μακεδονικό βασίλειο, Βυζαντινός πολιτισμός, μέχρι και σήμερα.
Νεολιθικός οικισμός Μακρυγιάλου, Παλιάμπελα, αρχαία Μεθώνη, Πύδνα ( το μεγαλύτερο αστικό κέντρο του μακεδονικού βασιλείου σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Μάνθο Μπέσιο), Αιγίνιο ( Μελίσσια ), Κίτρος ( Λουλουδιές ), Κολινδρός, είναι χώροι τεράστιας αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας που όσο και να θέλουν δεν μπορούν να τους εξαφανίσουν ή να τους παραβλέψουν.
Πέλλα, Βεργίνα, Δίον, Θεσσαλονίκη και στη μέση η Βόρεια Πιερία. Όσους επισκέπτες είχαν όλα αυτά τα χρόνια αυτοί οι αρχαιολογικοί χώροι θα είχε και η Βόρεια Πιερία εάν είχαν ολοκληρωθεί τα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος έργα, Μουσείο Μακρυγιάλου, αισθητική διαμόρφωση των αρχαιολογικών χώρων (όχι μόνο το κόψιμο των χόρτων τους καλοκαιρινούς μήνες) χρειάζεται και να σκεπαστούν κάποιοι χώροι για να προστατευτούν από τις καιρικές συνθήκες, πολλά από τα ευρήματα.
Όλα αυτά βέβαια χρειάζονται πρωτοβουλίες και από εμάς! Οι κύριοι αυτοί, όποιοι και εάν είναι, που δεν θέλουν την ανάπτυξη της Βόρειας Πιερίας κάποια στιγμή θα λογοδοτήσουν. Εμείς τώρα πρέπει να τρέξουμε να προχωρήσουμε γρήγορα τα μικρά έστω ενταγμένα έργα να τυπώσουμε ενημερωτικά έντυπα και τουριστικές διαδρομές για όλα τα μνημεία που υπάρχουν στον τόπο μας και να συνεχιστούν οι ανασκαφές.
Και το άρθρο αυτό σ’ αυτή την προσπάθεια εντάσσεται. Όχι μόνο να ελέγξει ή απλά να αποδώσει ευθύνες αλλά να αναδείξει το πρόβλημα και να κινητοποιήσει τις υγιείς δυνάμεις του τόπου μας για την ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων έτσι ώστε η Βόρεια Πιερία να έχει τη θέση που της αξίζει.
Κούρτης Κωνσταντίνος.